ЗА ЗДРАВО СРЦЕ - ПАРАДАЈЗ И МАСЛИНОВО УЉЕ: Најздравије ако се претежно једе биљна храна
МНОГО поврћа, и само мало меса - рецепт је који би могао да сачува здравље срца. То је потврдила мета-анализа објављена у Оксфордовом академском журналу, чији је закључак да је за кардиоваскуларни систем најбоља исхрана претежно биљног порекла.
Истраживачи са Универзитета у Напуљу прегледали су готово 100 студија о односу ризика од срчаних обољења и прехрамбених навика, с тим што су ставили фокус на одређене категорије хране - црвено месо, затим живинско месо, јаја, млечни производи, ораси и житарице.
Открили су да је конзумирање хране углавном биљног порекла, и само мало меса, повезано с бољим здрављем срца и мањим ризиком од смрти од срчаних болести.
Истраживачи су дали и конкретне препоруке: замените маслац и црвено месо лиснатим зеленим поврћем, парадајзом и маслиновим уљем, јер би то могло да заштити ваше срце.
Истраживање је открило јасну везу између већег ризика за развој срчаних обољења и исхране богате прерађеним месом, као што су кобасица, саламе и сланина. Зато и препоручују да се ове прерађевине, ако се баш мора, једу само повремено, свакако мање од две порције недељно.
Дневно бар две порције
Најмање две порције поврћа дневно чак за 34 одсто смањују ризик од смрти услед срчаних болести. У том смислу најефикаснији у превенцији су зелено поврће и парадајз, навели су истраживачи. И воће је корисно за здравље срца, али то се односи на плодове који садрже више влакана и микронутријената, попут јабука, бобичастог воћа и цитруса.
Истраживање је показало да прерађено воће, попут сока и конзервираног воћа, заправо може повећати ризик од срчаних обољења.
Црвено месо је, као и наведене прерађевине, према закључку истраживача, такође значајно повезано с ризиком од срчаних обољења, али је тај ризик мање разјашњен, али се ипак препоручује да се црвено месо замени другим изворима протеина.
Иако се нашао на попису намирница које би требало заобилазити, маслац, како су показали резултати мета-анализе, није директно повезан са значајним ризиком од срчаних обољења, ако се једе умерено. Примећено је, међутим, да садржи многе масти које могу да угрозе здравље срца, док је истовремено утврђено да је маслиново уље, којим би требало заменити маслац, свакако здравије за срце.
Препоручујемо
РАНОРАНИОЦИ СУ БОЉЕ РАСПОЛОЖЕНИ: Ево како да се заштитите од депресивних стања
22. 08. 2021. у 17:00
ПРОПАДА ЛАЖНА ДРЖАВА: Светска банка упозорава Приштину - Имате највишу стопу сиромаштва и незапослености у Европи
ТАКОЗВАНО Косово има највишу стопу сиромаштва и незапослености у Европи, упозорила је заменица директора Светске банке за Косово Џејн Спроустер истичући да Приштина што пре мора да пређе на модел конкурентног економског раста који обезбеђује више радних места и бољи квалитет живота, преноси Телеграфи.
05. 01. 2025. у 16:19
БИЋЕ ПУНО СНЕГА, ЧАК И У БЕОГРАДУ: Метеоролог дао прогнозу за празнике, па открио какво ће бити лето и све изненадио
ГОСТ јутарњег програма "Новости" био је метеоролог Иван Ристић који је говорио о томе какво нас време очекује после празника, али и током лета и целе године.
03. 01. 2025. у 20:35
НИЈЕ САМО НОВЧИЋ: Шта се још ставља у божићну чесницу
ЗНАТЕ ли шта све може да се убаци у чесницу и чиме је допуштено заменити новчић?
05. 01. 2025. у 10:17
Коментари (0)