МУЧИ ВАС КАНДИДА? Упорну гљивицу излечите храном
ПАНДЕМИЈА ковида повећала је употребу антибиотика, због које су се многи након њихове примене суочили са умножавањем кандиде.
 
                                                                                    Фото Shutterstock
Ова гљивица, која се иначе нормално налази у људском организму, када се ствара у већем броју од нормалног узрокује бројне проблеме са здрављем. Тада се најчешће појављују тегобе попут главобоље, замора, поремећаја пажње и концентрације. Такође, токсични продукти кандиде могу да делују на готово све органе, реметећи, у мањем или већем степену, њихове функције.
Да би спречили даље умножавње кандиде кључна је исхрана. Будући да се гљивице хране угљеним хидратима, потребно је да се смањи њихов унос. Ту се убрајају шећери, скроб и влакна, с тим што влакна не улазе у крвоток и не подижу шећер у крви, као што то чине шећери и скроб. Глукоза и фруктоза су врсте шећера од којих гљивице најчешће живе, зато је важно да се ограничи и њихов унос.
Смањени унос угљених хидрата надокнађује се повећаним уносом здравих природних масноћа. Оброк би требало да се састоји од протеинског дела, попут меса, рибе, јаја и поврћа, уз масноће у којима се припрема храна.
Антикандида дијета која искључује шећере и бело брашно, али садржи брашно целих житарица, пиринач и слично, није потпуно ефикасна, јер се све житарице састоје од скроба који је чиста глукоза. Оброци би требало да буду разноврсни и није добро понављати их више дана заредом.
Понедељак
Доручак: тврдо кувана јаја са шунком и свежом паприком
Ручак: динстане тиквице са празилуком, црним луком и пилетином
Вечера: зелена салата са туњевином
 
Фото схуттерстоцк
Уторак
Доручак: шоља кефира са свеже млевеним ланеним семенкама
Ручак: кременадла са киселим купусом
Вечера: динстана пилетина са салатом од целера
Среда
Доручак: краставац са пуномасним јогуртом, белим луком и першуном
Ручак: мусака од млевеног меса и патлиџана
Вечера: крем чорба од броколија и риба на жару
 
Фото Схуттерстоцк
Четвртак
Доручак: смути од поврћа по жељи са зеленом јабуком
Ручак: ослић печен у рерни и кувани спанаћ са луком и лимуновим соком
Вечера: паприка, тиквице и лук лагано пропржени на маслиновом уљу (полусирово)
Петак
Доручак: омлет од јаја са паприком и домаћом сланином
Ручак: ражњићи са роштиља, поврће (паприка, патлиџан, лук) уз мешану салату са дресингом од маслиновог уља и лимуновог сока
Вечера: крем чорба од бундеве и туњевина са бареним јајетом и зеленом салатом
 
Фото: Фрее Имагес Пиxабаy
БОНУС ВИДЕО - Рецепт за домаћи намаз од авокада: Сластан и брз доручак
 
                    
                    УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У КЛАНИЦИ ПОКРОВСКА: "У граду је прави пакао, Руси довели све снаге које могу"
РУСКА пешадија продрла је у градске границе једног од главних стратешких циљева председника Русије Владимира Путина, претећи да га опколи. Украјинске специјалне снаге укључиле су се у борбе у урбаном подручју.
29. 10. 2025. у 17:43
 
                    
                    САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
 
                    
                    Удала се за 25 лета старијег чобанина, доживела шок кад је умро
Марсел Амфу је читав свој живот живео једноставно. Његова кућа није имала ни струје ни воде. То му је омогућило да уштеди огромне суме новца.
28. 10. 2025. у 21:37
 
                     
                     
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
Коментари (0)