ЗА ЗДРАВИЈИ ОРГАНИЗАМ: Храном "набилдујте" имунитет пред сезону вируса (ЈЕЛОВНИК)
У ВЕЛИКОЈ мери имунитет је одређен генетиком и животном средином, међутим, битан утицај има и избор намирница у свакодневној исхрани, као и да ли пушите, пијете алкохол и колико сте често физички активни.

Фото: Shutterstock
Да бисте током јесени и зиме помогли организму да се избори са бројним вирусима прехладе, као и са вирусом грипа и короне, употпуните трпезу белим луком, цитрусима, коштуњавим воћем, зеленим и коренастим поврћем, печуркама, киселим купусом, туршијом и реном.
Бели лук има природна антибиотска својства, витамин Ц штити ћелије од инфекције, коштуњаво воће садржи витамин Б и масне кислеине, који штите од стреса и кардиоваскуларних болести, а поврће садржи бројне антиоксидансе, витамине и минерале корисне за имунитет.
Супстанца плеуран, рецимо, коју садрже печурке, смирује упалне процесе у организму, туршија и кисели купс су природни пробиотици, док рен чисти крв од токсина.
Дакле, немојте ваше здравље да препустите стицају околности, него први мраз и епидемијске размере ширења респираторних инфекција дочекајте спремни.
Ево како би могао да изгледа петодневни јеловник за јачање имунитета:
Понедељак
Доручак: два барена јаја, две кришке интегралног хлеба, шоља кефира и једна кисела паприка
Ручак: месо по избору, барени кромпир и купус салата
Вечера: интегрални пиринач са печуркама и чаша цеђеног сока од поморанџе
Уторак
Доручак: палента са динстаним печуркама Фото: Free Images Pixabay
Ужина: поморанџа
Ручак: грашак са белим пилећим месом
Вечера: риба на роштиљу и 100 г куваног пиринча, салата из туршије
Среда
Доручак: кајгана од два јаја, две кришке интегралног хлеба и кисели краставаци
Ужина: шака бадема
Ручак: боранија са јунећим месом
Вечера: пита са кромпиром и салата од ренданог целера и зелене јабуке
Четвртак
Доручак: прженице из рерне и шоља кефира Foto: Shutterstock
Ужина: две мандарине
Ручак: чорба од броколија са пилећим месом, салата од црвених паприка зачињена белим луком
Вечера: два парчета пројаре, карфиол и парадајз из туршије
Петак
Доручак: 50 г шунке, 100 г младог сира, кисела паприка и две кришке интегралног хлеба
Ужина: шака ораха и пола грејпфрута
Ручак: сладак купус са јунећим месом и рен
Вечера: ћушпајз зачињен са доста белог лука и пилеће бело на жару
БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ
Препоручујемо

КОЈА ЈЕ НАЈСЛАБИЈА, А КОЈА НАЈЈАЧА? Одређене крвне групе носе ризик појединих болести
06. 11. 2022. у 18:50

ТРАМП ОТКРИО КОЛИКО ЉУДИ НЕДЕЉНО ГИНЕ У УКРАЈИНИ: "Путин убија много украјинских војника"
ПРЕДСЕДНИК Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп изјавио је данас да је незадовољан понашањем руског председника Владимира Путина и навео да разматра нове санкције против Русије.
08. 07. 2025. у 20:36

СКАНДАЛ! ПЛЕНКОВИЋ О УСТАШКОМ КОНЦЕРТУ ТОМПСОНА: "Поносни смо, једино он може да окупи пола милиона"
ПРЕМИЈЕР Хрватске Андреј Пленковић одржао је конференцију за медије након седнице Председништва Хрватске демократске заједнице (ХДЗ). Главна тема била је концерт Марка Перковића Томпсона на Хиподрому и усташка иконографија која се тамо могла видети, али и чути.
07. 07. 2025. у 18:33

СЛАВИМО ПЕТРОВДАН: Шта се данас не ради и шта треба умесити
СРПСКА православна црква и њени верници данас прослављају Петровдан, празник који је посвећен светим апостолима Петру и Павлу.
12. 07. 2025. у 07:34
Коментари (0)