ИСХРАНА ЗА УПАЉЕНО ГРЛО: Бирајте намирнице које су хранљиве, а не надражују (ЈЕЛОВНИК)
КАДА се упали грло услед вируса или бактерија гутање може да буде веома непријатно, па чак и болно.

Фото Shutterstock
Ово код многих смањује жељу за храном, што последично може додатно да ослаби имунитет и продужи трајање прехладе, поготово ако је упалу грла узроковао вирус, јер у том случају нема одговарајућег лека.
Прва помоћ у овом случају је пажљив избор намирница којима ћете да унесете неопходне хранљиве материје, а које истовремено делују ублажавајуће на бол и гребање у грлу. Код почетних симптома упале грла препоручује се што више течности, јер висока температура и болно гутање могу довести до дехидратације. Узимајте што више млаких чајева и топле пилеће супе, а избегавајте газирана пића. Банана, печена јабука и кувана шаргарепа су добар избор, јер је то "мекана" храна која се лако гута и тако повољно делује на слузокожу упаљеног ждрела.
Лимунада заслађена медом је, такође, одличан савезник код овог здравственог проблема јер може да замени пастиле, које смањују упалу и ублажавају болове. За обилнији оброк препорука је кајгана, јер су јаја богата протеинима и могу помоћи код упале грла, а не надражују грло. Интегралне пасте са благим преливом, без састојака који могу да надраже грло, такође су погодне за гутање и препоручују се у случају упале грла за главни оброк.
Ево примера петодневног јеловника:
Понедељак
Доручак: овсена каша са топлим млеком, бананом и медом Фото: Free Images Pixabay
Ужина: печена јабука
Ручак: тестенина са преливом од туњевине
Вечера: пилећа супа и барени кромпир са месом по избору
Уторак
Доручак: кајгана са пиреом од куване шаргарепе Фото: Free Images Pixabay
Ужина: банана
Ручак: пилећа супа, гриловани пилећи филе са бареним кромпиром
Вечера: тестенина са преливом по жељи али без јаких зачина
Среда
Доручак: овсена каша са топлим млеком, бананом и медом Фото: Free Images Pixabay
Ужина: печена јабука
Ручак: боранија са пилећим месом
Вечера: 150г - младог сира, две куване шаргарепе и кувани кромпир
Четвртак
Доручак: кајгана и две кашике ајвара Фото: Free Images Pixabay
Ужина: кувана шаргарепа
Ручак: тањир пилеће супе, месо и салата по избору
Вечера: пилетина на жару са бареним поврћем
Петак
Доручак: овсена каша са топлим млеком, бананом и медом
Ужина: печена јабука
Ручак: сладак купус са пилећим месом
Вечера: пилећа супа и парче гибанице

СКАНДАЛ У БРИТАНИЈИ, ПОРОДИЦЕ У ШОКУ: Директорка мртвачнице гледала цртани филм са мртвим бебама у својој кући
ЕЈМИ Аптон (38), оснивачица удружења Florrie’s Army у Лидсу у Енглеској, нашла се у центру велике афере након што су родитељи преминуле деце открили да су тела њихових беба држана у њеној кући уместо у мртвачници.
27. 08. 2025. у 17:50

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

НЕОБЈАШЊЕН ФЕНОМЕН: Мноштво змија долази у цркву сваке године на Велику госпојину - "поштују" стари календар (ФОТО/ВИДЕО)
ПРАВОСЛАВНИ верници 28. августа славе Велику госпојину, а занимљив феномен, који наука још није објаснила, везује се за овај празник на грчком острву Кефалонија. Додуше - не за 28. август, већ за 15. када се Велика госпојина славила по старом календару. У то време, сваке године, у једну цркву долази велики број змија, што је навело маштовите локалце да исконструишу бројне легенде.
28. 08. 2025. у 11:02
Коментари (0)