НЕГА ПОЧИЊЕ - ИЗ ТАЊИРА: Уз ове намирнице нећете имати проблем са сувом и испуцалом кожом (ЈЕЛОВНИК)
КОЖА природно са старењем постаје сувља, а атмосферске прилике то стање могу да погоршају и онда се јављају и свраб и пецкање.
Кожи нарочито не одговара сув ваздух у просторијама које се интензивно греју, али ни ниска спољна темпертура, као ни јак ветар. Сви наведени климатски услови додатно отежавају лојним жлездама да производе довољно масноће која се зове себум и која штити кожу. Иначе, сува кожа може да буде наследна склоност, последица привремене хормонске неравнотеже, на пример током трудноће, као и узрокована неким онколошким обољењима.
Шаке, стопала и лактови су нарочито осетљиви јер у њима има мање лојних жлезда, а подложни су и лице и врат јер су обично потпуно изложени околини. У решавању тегоба које узрокује сува кожа најбољи савезник је правилна нега по савету дерматолога, али велики утицај има и начин исхране.
Здрава исхрана с обиљем пресног воћа и поврћа даје кожи влажност и затегнутост. Једите храну богату есенцијалним масним киселинама - интегралне житарице, махунарке, коштуњаво воће, семенке, хладно цеђено биљно уље, тамнозелено лиснато поврће.
Узимајте више хране која садржи витамине А и Д
Узимајте више хране која садржи витамине А и Д - млечни производи, јаја, риба, махунарке, хладно цеђено биљно уље, печурке, плава риба, рибље уље.
Једите јела богата витамином Е и цинком - биљна уља, јаја, риба, интегралне житарице, сочиво, пасуљ, коштуњаво воће, семенке, млечни производи, коренасто поврће, бели лук.
Редовно вежбајте како бисте побољшали крвоток и како би ваша кожа добила довољно хранљивих материја и кисеоника.
Ево како би могао да изгледа јеловник против исушивања коже:
Понедељак
доручак: два барена јаја, кришка интегралног хлеба, кашика ајвара
ужина: шака мешавине бадема и индијског ораха
ручак: плава риба на жару и чорба од броколија и карфиола
вечера: барени грашак и парче меса по избору
Уторак
доручак: интегралне макароне са младим сиром
ужина: јабука и неколико ораха
ручак: пуњнене тиквице и купус салата
вечера: салата од барене бораније и туњевине
Среда
доручак: мешавина јечмених, овсених и ражаних пахуљица са јогуртом сувим воћем и орашастим плодовима
ужина: банана
ручак: тањир пасуља, салата од свежег целера или туршија
вечера: рибља чорба, кришка хлеба и кришка сира
Четвртак
доручак: кајгана од јаја са ситно сецканом паприком или ајваром, кришка хлеба, шоља кефира
ужина: шака кикирикија
ручак: пребранац и купус салата
вечера: чорба од броколија и карфиола са пилетином, кришка хлеба
Петак
доручак: овсене пахуљице са бананом, јогуртом и бадемима
ужина: јабука и неколико ораха
ручак: масна риба и салата од целера или цвекле
вечера: пројара са ајваром, шунком и туршија
ЂОКОВИЋ ОТКРИО: Отровали су ме у Аустралији, имао сам висок ниво тешких метала у крви
НАЈБОЉИ српски тенисер Новак Ђоковић открио је да је пре три године када је депортован из Аустралије отрован храном у имиграционом хотелу, где је био смештен.
09. 01. 2025. у 21:40
АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ МАПЕ СА РАТИШТА: Русија наставља продор дубље у Украјину, враћа територију у Курској области (ФОТО)
РУСИЈА наставља да продире дубље у Украјину и враћа сопствену територију у Курској области, показују најновије мапе са украјинског ратиша које је објавио Институт за проучавање рата (ISW).
09. 01. 2025. у 20:45
ОД КОЛЕГА ИЗ "ПОТЕРЕ", САМО МЕМЕД: Зашто "трагачи" нису били на сахрани?
МИЛОРАД Милинковић преминуо је у 60. години на Божић, у цркви у Јабуковцу где је пратио литургију.
13. 01. 2025. у 20:59
Коментари (0)