ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Пет врста поврћа које љуштимо, а боље је да га једемо са кором

Татјана Марковић

10. 06. 2024. у 06:45

КАДА припремате поврће за термичку обраду или салату, најчешће га љуштите.

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Пет врста поврћа које љуштимо, а боље је да га једемо са кором

Privatna arhiva

Али кора је пуна хранљивих материја које се губе ако је ољуштите и зато се препоручује да неко поврће само добро оперете. У наставку текста сазнајте и ком поврћу треба да оставите кору.

Фото Shutterstock

Кромпир

Кора кромпира и батата богата је калијумом, гвожђем и влакнима. Зато је препоручљиво да се кора кромпира не љушти, али је такође и савет да га увек добро оперете пре термичке обраде.

Фото Shutterstock

 

Шаргарепа

Шаргарепа је богата антиоксидансима и влакнима, као и витаминима Ц и Б3, а већина се налази у кори. Заправо, у слоју непосредно испод коже који се назива флоем. Зато је боље да и шаргарепу једете са кором, а и њу је као и кромпир потребно добро опрати. 

Фото Shutterstock

Патлиџан

У иностранству то није обичај, али у Србији када се припрема патлиџан обично се кора љушти. Ово поврће је пуно воде које се налази у "месу", а кора садржи влакна, манган и антиоксидансе. Зато му оставите кору која ће термичком обрадом омекшати и лако ћете је сажвакати.

Фото: Free images Pixabay

Краставци

Када припремате салату, сигурно огулите краставац, али његова кора садржи витамин К, као и витамин А и препоручљиво је да ово поврће не гулите ако желите да унесете витамине и минерале у ваш организам.

 

Фото: Shutterstock

Тиквице

Тиквице су, као и краставци, пуне воде, па самим тим и кора је богатија влакнима, витаминима и минералима. Кора тиквица је богата антиоксидансима, влакнима, витамином Ц и калијумом, па ће кување са њом подићи нутритивну вредност ваших јела. 

Напомена: Потребно је да поврће добро оперете пре јела.

(Ствар укуса)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.

11. 12. 2025. у 16:22

Коментари (0)

РАДИНА ШОК ИСПОВЕСТ Гранд је Милана терао да пева на дан сахране - отац му је погинуо, ујак му је био очинска фигура