ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Пет врста поврћа које љуштимо, а боље је да га једемо са кором
КАДА припремате поврће за термичку обраду или салату, најчешће га љуштите.
Privatna arhiva
Али кора је пуна хранљивих материја које се губе ако је ољуштите и зато се препоручује да неко поврће само добро оперете. У наставку текста сазнајте и ком поврћу треба да оставите кору.
Фото Shutterstock
Кромпир
Кора кромпира и батата богата је калијумом, гвожђем и влакнима. Зато је препоручљиво да се кора кромпира не љушти, али је такође и савет да га увек добро оперете пре термичке обраде.
Фото Shutterstock
Шаргарепа
Шаргарепа је богата антиоксидансима и влакнима, као и витаминима Ц и Б3, а већина се налази у кори. Заправо, у слоју непосредно испод коже који се назива флоем. Зато је боље да и шаргарепу једете са кором, а и њу је као и кромпир потребно добро опрати.
Фото Shutterstock
Патлиџан
У иностранству то није обичај, али у Србији када се припрема патлиџан обично се кора љушти. Ово поврће је пуно воде које се налази у "месу", а кора садржи влакна, манган и антиоксидансе. Зато му оставите кору која ће термичком обрадом омекшати и лако ћете је сажвакати.
Фото: Free images Pixabay
Краставци
Када припремате салату, сигурно огулите краставац, али његова кора садржи витамин К, као и витамин А и препоручљиво је да ово поврће не гулите ако желите да унесете витамине и минерале у ваш организам.
Фото: Shutterstock
Тиквице
Тиквице су, као и краставци, пуне воде, па самим тим и кора је богатија влакнима, витаминима и минералима. Кора тиквица је богата антиоксидансима, влакнима, витамином Ц и калијумом, па ће кување са њом подићи нутритивну вредност ваших јела.
Напомена: Потребно је да поврће добро оперете пре јела.
(Ствар укуса)
Препоручујемо
СУКОБ НАМ ЈЕ ПРЕД ВРАТИМА Руте упозорава: Ми смо следећа мета Русије
РУСИЈА би могла да буде спремна да употреби војну силу против НАТО-а у наредних пет година, сматра генерални секретар НАТО-а Марк Руте.
11. 12. 2025. у 15:46 >> 16:40
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне
СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.
11. 12. 2025. у 16:22
"СТИГЛИ СРПСКИ ХУЛИГАНИ!" Аустријска полиција плаши грађане по улицама Граца због навијача Звезде
Штурм Грац и Црвена звезда играју утакмицу у Лиги Европе, а пред тај меч аустријска полиција је урадила нешто несвакидашње.
11. 12. 2025. у 16:15
Коментари (0)