МОЖЕ ДА ИЗАЗОВЕ ЗАВИСНОСТ: Победите жељу за слаткишима уз помоћ четири свеже намирнице (ФОТО)
ЖЕЉА за слаткишима или шећером често је узрокована неравнотежом нивоа глукозе у крви.
Низак ниво шећера у крви може да изазове жудњу за слаткишима, жељу за нечим слатким како би се подигао ниво шећера. Други фактори који подстичу жудњу за слатким су психолошки стрес, лекови, хормонска неравнотежа и здравствена стања.
Жудња за слаткишима честа је када смо под стресом или смо депресивни
Није необично да жудите за угљеним хидратима, шећером и чоколадом када сте под стресом или имате посла са депресијом. Жудња може бити начин на који вам тело даје до знања да не добија нешто што му је потребно, као што је одређени витамин или минерал. Поседовање одређене жудње, као што је чоколада или други слаткиш, такође често има везе са емоционалним осећањем.
Нутриционисти кажу да не морамо потпуно да се лишимо посластица у којима уживамо. Кључно је да разумемо зашто жудимо за њима и побринемо се да целокупна исхрана буде уравнотежена и хранљива. Важно је да сазнамо нешто више о вези између хране и расположења, јер то може да нам помогне да контролишемо жудњу за слаткишима уместо да јој дозволимо да она контролише нас.
Слаткиши су многима предмет жудње, а разлози за то су делимично физиолошки, делом психолошки, а делом због средине у којој живимо, сматрају дијететичари. Људско тело, како објашњавају, функционише попут аутомобила – сипате гориво у резервоар и возите. Али, ако тело не добије гориво које му је потребно, онда се јавља јака физичка жудња.
Слаткиши нас чине срећним
Током дана нашем организму је потребно „гориво“ које се састоји од избалансиране количине угљених хидрата богатих влакнима, немасним протеинима и мастима здравих за срце. Али, жеља за шећером или слаткишима може да буде толико јака да изазива зависност. Према објашњењу стручњака, то се дешава због тога што је та храна доброг укуса.
– Наш мозак је програмиран да ужива у стварима које нас чине срећним. Шећер, на пример, ослобађа супстанце попут серотонина, због којих се осећамо добро. Тај процес нас доводи у ситуацију да желимо изнова и изнова, дан за даном да искусимо тај добар осећај. Многи људи кажу да су „зависници од шећера“, да конзумирају шећер у различитим облицима, али да су слаткиши на првом месту – објашњава Ана Тајлор, дијететичар из Клинике у Кливленду, и подсећа да нека слатка храна и пића стварају невероватну зависност јер покрећу ослобађање допамина – хормона који се лучи у мозгу у тренуцима када нечим наградимо себе.
Четири свеже намирнице којима се обуздава жудња за слаткишима
Како би се контролисао унос шећера у организам, стручњаци су се фокусирали на храну која може да помогне тако што ће да смањи или заустави жудњу за шећером и слаткишима. Међу храном која може да сузбије жељу за слатком храном највише је воћа и поврћа.
Парадајз
Јабуке
Стара пословица каже „једна јабука на дан тера доктора ван“. Али, да ли сте знали да јабуке такође могу да сузбију жељу за слаткишима? Јабуке садрже пектин, врсту дијететских влакана, која нас држе ситим дужим временски период. Висока концентрација пектина такође доприноси чињеници да јабуке имају низак гликемијски рејтинг у поређењу са већином другог воћа. Како се већина пектина налази у кожи јабуке, најсигурније је јести неољуштене домаће или органски гајене јабуке.
Зелена салата
Конзумирање зелене салате може да помогне у контроли жудње за шећером због високе концентрације хрома, минерала који игра важну улогу у стабилизацији нивоа шећера у крви. У неким случајевима, жеља за шећером је једноставно резултат недостатка хрома. Физички активни људи, људи који пију пуно кафе или чаја и, што је занимљиво, људи који конзумирају велике количине шећера имају повећан ризик од недостатка хрома.
Јаја
Јаја су одличан извор витамина Б комплекса, који су познати по својој способности да контролишу жељу за слатком храном. Богата су протеинима, који генерално помажу у контроли жудње за храном и спречавају преједање. Вероватно најбољи начин да се јаја укључе у исхрану је да се једу за доручак. Истраживање спроведено у Рочестер центру за гојазност показало је да конзумирање јаја за доручак може да ограничи унос калорија током остатка дана за више од 400 калорија.
(еКлиника)
Препоручујемо
ПРОПАДА ЛАЖНА ДРЖАВА: Светска банка упозорава Приштину - Имате највишу стопу сиромаштва и незапослености у Европи
ТАКОЗВАНО Косово има највишу стопу сиромаштва и незапослености у Европи, упозорила је заменица директора Светске банке за Косово Џејн Спроустер истичући да Приштина што пре мора да пређе на модел конкурентног економског раста који обезбеђује више радних места и бољи квалитет живота, преноси Телеграфи.
05. 01. 2025. у 16:19
БИЋЕ ПУНО СНЕГА, ЧАК И У БЕОГРАДУ: Метеоролог дао прогнозу за празнике, па открио какво ће бити лето и све изненадио
ГОСТ јутарњег програма "Новости" био је метеоролог Иван Ристић који је говорио о томе какво нас време очекује после празника, али и током лета и целе године.
03. 01. 2025. у 20:35
НИЈЕ САМО НОВЧИЋ: Шта се још ставља у божићну чесницу
ЗНАТЕ ли шта све може да се убаци у чесницу и чиме је допуштено заменити новчић?
05. 01. 2025. у 10:17
Коментари (0)