ШТА ЈЕСТИ КАД "ПРОРАДИ" ГАСТРИТИС? Упаљеном желуцу прија барено, ево какве оброке да спремите (ЈЕЛОВНИК)

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

03. 02. 2025. у 07:00

УКОЛИКО вас често мучи осећај жарења и бола у желуцу, нарочито после јела, могуће је да патите од гастритиса.

ШТА ЈЕСТИ КАД ПРОРАДИ ГАСТРИТИС? Упаљеном желуцу прија барено, ево какве оброке да спремите (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

 Ово стање подразумева упалу желудачне слузнице, која често настаје и услед употребе нестероидних противупалних лекова (антиреуматици, бруфен, лекови против болова и упала), али и код свих оних који дуже време употребљавају више лекова. Зато би, да би се смањили штетни ефекти, лекове требало узимати после јела или током јела.

Врло често гастритис настаје као последица инфекције хеликобактеријом. У том случају треба урадити дијагностику на присуство ове бактерије и потражити помоћ гастроентеролога. Да бисте успешно елиминисли симптоме гастритиса веома је битан избор намирница као и прехрамбене навике.

Гастритис од пацијента захтева, пре свега, да се храни умерено, да једе мало и често. Код гастритиса нема преједања и обилних оброка. Вода се пије увек 20 минута пре јела, а не током или након оброка. Важно је и да се избегава "грицкање" између оброка.

Прва помоћ код гастритиса је уношење ферментисаних млечних производа у исхрану. Међутим, многима који пате од гастритиса управо сметају кисело млечни производи, јер им стварају киселину или мучнину. У том случају, дијета за гастритис мора бити базирана на бареном поврћу.

На листи намирница које никако не пријају иритираној слузници желуца су агруми или цитрусно воће (лимун, поморанџа, грејп), алкохол (жестока пића, вино, пиво, ликери), чоколада, црни хлеб, грицкалице, јагоде, кафа, коцка за супу, концентрат парадајза, кечап, лој и маст, мед, млади лук, сирће, паприка и воћни сокови.

Ево како би могао да изгледа јеловник који не покреће тегобе узроковане гастритисом:

Фото Shutterstock

Понедељак

Доручак: пројара са спанаћем и младим сиром

Ужина: ананас

Ручак: плава риба и барени кромпир

Вечера: кувано сочиво

Foto: Shutterstock

Уторак

Доручак: две кришке хлеба са намазом од хумуса, чаша јогурта или кефира ако прија

Ужина: шака бадема

Ручак: тестенина са преливом од белог пилећег меса не много зачињеним

Вечера: палента са младим сиром

Фото: Free Images Pixabay

Среда

Доручак: два меко барена јаја, кришка хлеба, зелена салата

Ужина: банана

Ручак: шницле од соје, барено поврће као прилог

Вечера: кукурузне пахуљице са јогуртом

Фото Shutterstock

Четвртак

Доручак: овсена каша са јогуртом, бананом и бадемима

Ужина: јабука печена или свежа

Ручак: крем-чорба од бареног поврћа са пилећим месом

Вечера: два меко барена јаја, кришка хлеба хлеба, барено поврће

Фото: Free Images Pixabay

Петак

Доручак: домаћа паштета од плаве рибе, две кришке хлеба

Ужина: компот од јабука

Ручак: бело пилеће месо на жару, кришка хлеба, салата од барене цвекле

Вечера: пројара са сиром и спанаћем

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ: Имамо посла са дилетантом – Зеленски не може да поднесе да је крај

БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ: Имамо посла са дилетантом – Зеленски не може да поднесе да је крај

ШЕФ украјинског режима Владимир Зеленски подсвесно не може да прихвати тему повлачења украјинских снага у зони борбених дејстава, изјавио је британски војни аналитичар Александар Меркурис

30. 01. 2025. у 07:58

Коментари (0)

ОЛГА ДАНИЛОВИЋ ЈЕ МЕЂУ ФАВОРИТИМА: Српкиња јури нову тениску титулу