ОД ТРАНС-МАСТИ, ДО НИТРАТА И ВЕШТАЧКИХ БОЈА: Кад купујете, питајте вештачку интелигенцију да ли је производ здрав
НЕМА сумње да би уместо индустријски произведене хране увек требало бирати изворне намирнице и њих учинити темељем своје исхране.

Фото Shutterstock
Ипак, брзина живота и захтевност свакодневнице често нас доводе у ситуацију да купујемо готове прехрамбене производе попут кекса, чипса, разних других грицкалица, сокова, слаткиша, намаза, прелива...
Зато сваки пут кад посегнете за неким производом у продавници консултујте вештачку интелигенциј (AI). Питајте је колико је тај производ здрав, колико садржи калорија, који су потенцијално штетни састојци у њему, попут адитива, алергена...И добићете поуздан одговор.
За овај приступ креирању здравог јеловника неопходан вам је мобилни телефон, јер једино тако ћете да будете стално у ситуацији да косултујете свог "свезнајућег пријатеља".
Док се сами не уверите које предности доноси вештачка интелигенција у креирању здраве исхране, преносимо вам шта каже који су то састојци у храни најнепожељнији и зашто.
Транс-масти
Налазе се у маргаринима, прженој брзој храни, индустријским пецивима и грицкалицама. Повезане су с повећаним ризиком од срчаних болести и упала у организму.

Фото Shutterstock
Високофруктозни кукурузни сируп (ХФЦС)
Присутан је у газираним пићима, слаткишима, умацима и прерађеним производима. Повезан је с гојазношћу, дијабетесом типа 2 и масном јетром.
Вештачки заслађивачи (аспартам, сукралоза, сахарин)
Користе се у дијеталним пићима, жвакама и неким протеинима у праху. Могу да узрокују проблеме са варењем и метаболичке поремећаје.
Мононатријум глутамат (МСГ)
Појачивач укуса који се користи у чипсу, готовим супама и брзој храни. Код осетљивих особа може да изазове главобоље, мучнину и убрзан рад срца.
Прекомерна количина соли (натријум)
Присутна је у свакој обрађеној храни, конзервама и брзој храни. Доводи до повишеног крвног притиска и проблема са бубрезима.

Фото Shutterstock
Нитрати и нитрити
Ови састојци се додају прерађеном месу (кобасице, шунке, виршле) ради конзервирања, а могу да се претворе у нитрозамине, који су канцерогени.
Вештачке боје и конзерванси (нпр. Е102, Е110, Е621, Е250)
Налазе се у бомбонама, газираним пићима и индустријским пекарским производима. Могу изазвати алергијске реакције и хиперактивност код деце.
Препоручујемо

САВЕТ СТРУЧЊАКА Др Јагода Јорга: Када бирамо храну, нисмо гладни - само хоћемо ужитак
24. 03. 2025. у 11:13

ЦЕО ШИД ТУГУЈЕ ЗА ЛЕПОМ МИЛАНОМ: Девојка (26) трагично преминула, данима се опраштају од ње на друштвеним мрежама
ДЕВОЈКА Милана Мишић (26) из Шида трагично је преминула 15. јула, а на вечни починак испраћена је два дана касније у пратњи неутешне породице, пријатеља, рођака и многобројних суграђани који се данима од ње опраштају на друштвеним мрежама.
27. 07. 2025. у 08:48

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (0)