ОД ТРАНС-МАСТИ, ДО НИТРАТА И ВЕШТАЧКИХ БОЈА: Кад купујете, питајте вештачку интелигенцију да ли је производ здрав
НЕМА сумње да би уместо индустријски произведене хране увек требало бирати изворне намирнице и њих учинити темељем своје исхране.

Фото Shutterstock
Ипак, брзина живота и захтевност свакодневнице често нас доводе у ситуацију да купујемо готове прехрамбене производе попут кекса, чипса, разних других грицкалица, сокова, слаткиша, намаза, прелива...
Зато сваки пут кад посегнете за неким производом у продавници консултујте вештачку интелигенциј (AI). Питајте је колико је тај производ здрав, колико садржи калорија, који су потенцијално штетни састојци у њему, попут адитива, алергена...И добићете поуздан одговор.
За овај приступ креирању здравог јеловника неопходан вам је мобилни телефон, јер једино тако ћете да будете стално у ситуацији да косултујете свог "свезнајућег пријатеља".
Док се сами не уверите које предности доноси вештачка интелигенција у креирању здраве исхране, преносимо вам шта каже који су то састојци у храни најнепожељнији и зашто.
Транс-масти
Налазе се у маргаринима, прженој брзој храни, индустријским пецивима и грицкалицама. Повезане су с повећаним ризиком од срчаних болести и упала у организму.

Фото Shutterstock
Високофруктозни кукурузни сируп (ХФЦС)
Присутан је у газираним пићима, слаткишима, умацима и прерађеним производима. Повезан је с гојазношћу, дијабетесом типа 2 и масном јетром.
Вештачки заслађивачи (аспартам, сукралоза, сахарин)
Користе се у дијеталним пићима, жвакама и неким протеинима у праху. Могу да узрокују проблеме са варењем и метаболичке поремећаје.
Мононатријум глутамат (МСГ)
Појачивач укуса који се користи у чипсу, готовим супама и брзој храни. Код осетљивих особа може да изазове главобоље, мучнину и убрзан рад срца.
Прекомерна количина соли (натријум)
Присутна је у свакој обрађеној храни, конзервама и брзој храни. Доводи до повишеног крвног притиска и проблема са бубрезима.

Фото Shutterstock
Нитрати и нитрити
Ови састојци се додају прерађеном месу (кобасице, шунке, виршле) ради конзервирања, а могу да се претворе у нитрозамине, који су канцерогени.
Вештачке боје и конзерванси (нпр. Е102, Е110, Е621, Е250)
Налазе се у бомбонама, газираним пићима и индустријским пекарским производима. Могу изазвати алергијске реакције и хиперактивност код деце.
Препоручујемо

САВЕТ СТРУЧЊАКА Др Јагода Јорга: Када бирамо храну, нисмо гладни - само хоћемо ужитак
24. 03. 2025. у 11:13

ОВА МАЈКА ЈЕ ПОСЕБНА: Разлог су њена деца, а ево и зашто (ВИДЕО)
ОНИ су Илија, Јована и Василије Хаџи-Пурић, полазници Центра за таленте "Никола Тесла".
10. 09. 2025. у 12:13 >> 20:43

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

ДУБОКО РАЗОЧАРАН - ПОПОВИЋЕВ КУМ ОТКРИО: "Лепа Брена Сузану уопште није звала, нити је дошла саучешће да изјави"
ФОЛКЕР не крије разочарење.
11. 09. 2025. у 11:26
Коментари (0)