ВРЕМЕ ЈЕ ЗА БЕРБУ БОКВИЦЕ: Ублажава упале, астму, кашаљ, помаже код зарастања рана и угриза инсеката, а ево како да је користите

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

15. 04. 2025. у 07:00

ЛИСТ боквице било широколисне или усколисне бере се у ово доба године.

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА БЕРБУ БОКВИЦЕ: Ублажава упале, астму, кашаљ, помаже код зарастања рана и угриза инсеката, а ево како да је користите

Фото Shutterstock

Пожељно га је имати у кућној апотеци, јер овај лек из природе делује противупално тако што смањује црвенило и упалу, спречава инфекцију ране, регенерише ткиво, ублажава бол и свраб - а све је то помоћ код угриза инсеката, огреботина, опекотина и ситних рана.

Боквица расте готово свуда - по ливадама, путевима, двориштима и шумским пропланцима. Њени листови садрже обиље корисних једињења, као што су аукубин (природни антибиотик), танини, флавоноиди, слузи, витамин Ц, као и цинк, који је важан за регенерацију коже.

Иако је најпознатија примена боквице да се користи за лечење рана, посекотина, огреботина и убода инсеката, од ње може да се припрема и чај. Чај од усколисне боквице делује умирујуће на дисајне путеве, ублажава кашаљ, бронхитис и астму. Због високог садржаја слузи, омекшава грло и смањује надражај на кашаљ.

С обзиром на то да боквица има и противупално и антибактеријско дејство, утиче повољно на органе за варење, посебно код чирева и гастритиса, а помаже и код пролива, јер садржи танине који стежу и умирују цревну слузницу.

Маст за ране

ДА бисте лековитост боквице могли да користите током целе године направите маст од њених листова. Потребна вам је шака исецканих свежих листова, 100 г свињске масти или кокосовог уља, мало пчелињег воска (за чвршћу структуру). На тихој ватри отопите маст, додајте сецкане листове и кувајте на лаганој ватри пола стата. Процедите кроз газу, а потом додајте пчелињи восак и промешајте. Чувајте у стакленој амбалажи, а рана се овом машћу маже два до три пута на дан.

У народној медицини боквица се користи за прочишћавање крви, а њени сокови могу помоћи и код акни и других кожних проблема. Свежи сок или чај може се користити и за испирање рана, гнојних процеса или упала уста и грла.

За припрему чаја користи се кашика сувог листа на шољу кључале воде, остави се да одстоји 10 минута и пије се два до три пута дневно. Сок од свеже боквице може се правити цеђењем листова, а користи се у малим количинама - по кашичица или кашика дневно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ПРЕ ТАЧНО 113 ГОДИНА ПОТОНУО ЈЕ ТИТАНИК: Један од чудом преживелих је потом постао олимпијски шампион - и то после невероватних дешавања