НУТРИТИВНЕ "БОМБИЦЕ" ЧУВАРИ ЗДРАВЉА: Уврстите ових 7 врсти семенки у јеловник и заборавите на лекара
РАЗНО семење постало је неизоставан део савремене исхране - и то с пуним правом.

Фото Shutterstock
Иако мале, семенке, или како их називају "нутритивне бомбице" садрже огромну количину корисних материја које подржавају здравље целог организма. Зато, у времену када трагамо за природним изворима енергије, бољим варењем, здравијом кожом, јаким костима и снажнијим имунитетом - семенке су се издвојиле као прави савезници.
Семенке су такође врло флексибилне у кулинарској употреби. Могу да се користе у сланим и слатким јелима, као додатак или као главни састојак. Често се додају у домаћи хлеб, погаче и разне врсте пецива како би се повећала њихова хранљива вредност и дала пријатна хрскавост. Јогурт, кефир или биљни напици постају права енергетска бомба ако им се дода кашика ланеног или чија семена. У муслију, овсеним кашама и смутијима семенке обогаћују текстуру и нутритивни профил.

Фото Shutterstock
Салате од поврћа добијају посебан укус када се поспу печеним сусамом, бундевиним семенкама или сунцокретом. Чија се користи за пудинге, десерте и здравије верзије џемова. Ланено и конопљино семе често се додају у смесе за пљескавице од поврћа, а црни ким је све чешћи састојак у ферментисаним напицима и природним лековима.
У ери брзог живота, семенке су идеалне јер се лако комбинују, дуго чувају и брзо припремају. Редовна конзумација семенки доприноси здрављу црева, одржавању телесне тежине, бољој концентрацији и отпорности организма. Када су део балансиране исхране, семенке представљају једноставан, али моћан корак ка виталности и дуговечности.
Ево које су све њихове добробити:

Фото: Shutterstock
Ланено семе
Богато је омега-3 масним киселинама, влакнима и лигнанима (антиоксидансима). Побољшава варење, регулише холестерол и корисно је за хормонални баланс. Нутриционисти препоручују да се корсти млевено, јер цело зрно тешко пролази кроз варење.
Чија семенке
Сматрају се првацима у апсорпцији течности тако да праве гел када се потопе. Садрже омега-3, влакна, протеине, калцијум и антиоксидансе. Често се користе у пудинзима, смутијима и овсеним кашама.

Фото: Shutterstock
Сусам
Одличан је извор калцијума, магнезијума и цинка. Здрав је за кости и хормоне, посебно у менопаузи. Тахини или паста од млевеног сусама је основа за хумус и дресинге.

Фото: Shutterstock
Ким
Обичан ким се користи у кувању, као додатак за варива и хлеб. Црни ким има противупална и имуномодулаторна својства и често се користи у алтернативној медицини, наручито је популарно уље црног кима.
Сунцокрет
Извор је витамина Е, селена, здравих масти и протеина. Идеалан је као грицкалица, додатак салатама, муслију, хлебу.

Фото Shutterstock
Бундева
Пуна је цинка, магнезијума, здравих масти. Корисна је за здравље простате и имунитет. Одличне су печене, у супама, хлебу и салатама.
Конопља
Садржи висок ниво протеина, односно свих девет есенцијалних аминокиселина. Идеално за вегане и спортисте.Има добар баланс омега-3 и омега-6 масних киселина.

"ПОЈЕДОХ СЕ ЖИВ, ИЗЛУДЕ МЕ ТО" Вучић о отварању ауто-пута до Пожеге: То су већ фолирања и глупирања, крајњи рок до понедељка
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић говорио је из Чачка о отварању ауто-пута до Пожеге.
03. 07. 2025. у 11:49

"МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ" Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи
ЈУЖНА Европа суочава се са жестоким топлотним таласом - температуре прелазе 40 степени Целзијуса, а у шпанској покрајини Уелва измерено је рекордних 46 степени, што је највиша јунска температура у историји земље. Истовремено, Италија, Грчка, Португалија и Западни Балкан такође бележе рекордне врућине, праћене шумским пожарима и људским жртвама.
01. 07. 2025. у 11:45

ИСПОВЕСТ РАДНИЦЕ: "Кад бисте ово знали, никад не бисте крочили на крузер"
ДРУШТВЕНИМ мрежама круже вирални снимци у којима особа која се представља као радница на крузеру дели детаље из живота на броду. У једном таквом видеу поделила је низ фотки у којима тврди да открива тајне живота на крузеру и тако шокирала многе.
05. 07. 2025. у 11:33
Коментари (0)