СВАКИ ГОСТ МОРА ДА ПОТРОШИ ОКО 121 ЕВРО: Нова правила у појединим ресторанима - шок у Лондону
Нови тренд који преплављује престоничке ресторане у Лондону налаже да гости морају унапред да прихвате одређени минимални трошак по особи.

Foto: Profimedia
Ова пракса доспела је у центар пажње када је ресторан "Гyмкхана", носилац две Мишленове звездице, објавио да сваки гост мора да потроши најмање 100 фунти (око 121 евро) на вечеру.
Луксуз долази с ценом
"Гyмкхана" није једини ресторан који је увео ово правило. Индијски ресторан "Цхутнеy Марy" захтева минималну потрошњу од 60 фунти (око 73 евра), док Хутонг у згради "Тхе Схард" тражи 80 фунти (око 97 евра). Најскупљи праг поставио је ексклузивни суши ресторан "Араки" у Мејферу, где гости морају да потроше најмање 300 фунти (око 364 евра).
Поред ових правила, расте и број ресторана који траже депозит приликом резервације, често у износу од 20 фунти (око 24 евра) по особи.
Борба против лажних резервација
Разлог за увођење ових мера је, према речима власника ресторана, велики број отказивања и лажних резервација. "Гyмкхана" је за "Фајненшл Тајмс" објаснила да су након освајања Мишленових звездица преплављени ботовима и сајтовима за препродају резервација.
Сличан проблем већ дуго мучи индустрију концерата, где препродавци масовно резервишу места у популарним ресторанима, а затим их продају онима који су спремни да плате више.
Поред ботова, ресторани се суочавају и с навиком гостију да резервишу више ресторана за исти датум, а затим изаберу само један или уопште не дођу. У ситуацији када трошкови закупа, енергије и намирница расту, ресторани не могу да приуште празне столове, преноси Бизпортал.
Хоће ли се тренд проширити?
Иако оваква пракса може бити корисна за ексклузивне ресторане с великом потражњом, није погодна за локалне ресторане који се ослањају на сталне госте и пријатељску атмосферу.
Најбољи ресторани су они у којима гости могу да се опусте и уживају у храни, не размишљајући о томе да су део хладне трансакције новца за услугу. Да ли ће овај тренд дугорочно опстати, остаје да се види.
Препоручујемо

НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви
ТИНЕЈЏЕРКА је, како каже њен близак пријатељ, била девојка пуна живота, имала је много планова за будућност, а тек је имала 19 година, и цео живот је био пред њом, а сада је читава њена породица завијена у црно.
30. 05. 2025. у 14:42

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ НАПАДА НА РУСИЈУ: Аеродроми у Москви затворени, уништена важна фабрика (ВИДЕО)
УКРАЈИНА је током ноћи извела један од највећих напада дроновима од почетка рата, гађајући више циљева на територији Русије. Због напада су московски аеродроми били приморани да привремено обуставе рад, што је изазвало хаос у ваздушном саобраћају.
28. 05. 2025. у 09:45

РЕЦЕПТ ИМА 3 МИЛИОНА ПРЕГЛЕДА: Ову питу од јабука из 1894. године некада су сматрали најбољим слаткишем на свету!
УПРКОС томе што им нису били доступни миксери и разни састојци који нас данас чекају на сваком кораку, у прошлости су се људи довијали и успевали да припреме сласне десерте који се памте и данас.
03. 06. 2025. у 13:25
Коментари (0)