НАСТАО ГРЕШКОМ ТОКОМ ПРАВЉЕЊА СЛАДОЛЕДА: Преминуо "отац" тирамисуа Адо Кампеол
УГОСТИТЕЉ Адо Кампеол, који се сматра "оцем" тирамисуа, преминуо је у 93. години, преноси ББЦ.
Кампеол је био власник ресторана у граду Тревизо на северу Италије, а управо су у том ресторану тирамису осмислили његова супруга и главни кувар. На мени ресторана тирамису је стављен 1972. године, али никада није патентиран.
Постоји неколико теорија о томе како је заиста настала та посластица, а међу њима је и она да је настала као афродизијак који је служен у јавној кући у Тревизу. Међутим, општеприхваћено је да је рецепт за тирамису настао у ресторану Кампеола.
Према речима главног кувара, колач је настао због грешке током прављења сладоледа од ваниле. Кувар је у посуду са јајима и шећером ставио маскарпоне сир. Приметио је да је смеса врло укусна и то рекао Кампеоловој супрузи.
Њих двоје су затим усавршили рецепт, додајући коре натопљене кафом и посипајући колач какаом. Оно што су добили назвали су тирамису, што на италијанском значи "подигни ме". Постао је један од најпознатијих италијанских колача на свету.
Неке варијанте тирамисуа припремају се и са алкохолом, али оригинални рецепт подразумева да се не користи алкохол, како би било омугућено да колач једу и деца.
ЗАПАД ДА НАПАДНЕ САНКТ ПЕТЕРБРУГ? Медведев одбрусио Пољацима - Не будите звер
ЗАМЕНИК председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев је у свом телеграм каналу позвао „да се звер не буди“ као одговор на изјаве бившег шефа генералштаба пољске војске Рајмунда Анџејчака о могућим нападима на Санкт Петербург.
13. 10. 2024. у 12:00
ВОЗАЧ АУТОБУСА ПРЕТУКАО ТИНЕЈЏЕРА: Малолетник није имао новца да плати карту
У РУСКОМ граду Раменскоје, возач аутобуса је претукао тинејџера који није платио карту.
13. 10. 2024. у 14:46
"СИНИША, МОЛИМ БОГА ДА МОЈА ПОРОДИЦА ПОБИЈЕ ТВОЈУ": Миха Хрвата знао одмалена - како су се помирили после две деценије
СУКОБ Синише Михајловића и Игора Штимца трајао је више од две деценије и био је један од оних који привлаче највише пажње у фудбалским круговима.
13. 10. 2024. у 11:35
Коментари (0)