ЊЕГОВЕ СПЕЦИЈАЛИТЕТЕ ЈЕЛИ СУ ЧЕРЧИЛ, СТАЉИН И ЕНГЛЕСКА КРАЉИЦА: Како је Титов кувар пре 66 година измислио Карађорђеву шницлу
УКОЛИКО не знате шта бисте спремили за недељни ручак, можда је „Карађорђева шницла“ добро решење. Ових дана је прославила 66. рођендан. Баш толико година је прошло откако ју је измислио Титов кувар Милован Мића Стојановић.
Printskrin
Кувар је, каже, тек 70 година. За то време, мајстор кулинарства Милован Мића Стојановић је, како и гласи назив једне његове књиге, скувао историју. Његове специјалитете пробали су Черчил и Стаљин, Гадафи и Индира Ганди, Хајле Селасије и енглеска краљица…
Да све ово стане у једну каријеру било би довољно, а он је уз то осмислио и више од 200 јела која пре њега нису постојала у домаћим ресторанима. Мићин најуспешнији изум – „Карађорђева шницла“ ових дана слави 66. рођендан.
- Дошао је један гост и тражио је од мене кијевски котлет, ја нисам имао ни пилеће месо за кијевски котлет нисам имао ни путер, али сам рекао да ћу направити нешто слично. Ја сам уместо пилетине направио телетину и уместо путера употребио кајмак. И било је одлично - сећа се Милован Мића Стојановић.
И тако је Вожд добио своју шницлу. Мића нам објашњава и како је добила име.
- Морао сам да будем опрезан, Комунистичка партија је неке резала, а неке није. Ја сам морао да водим рачуна шта ће да каже партија, да ли је то то или није. Карађорђе је морао да буде признат и због Карађорђеве звезде. И онда сам то убо, јер да сам неко друго јело које није ишло Комунистичкој партији не би ваљало - каже кувар Мића.
Принтскрин
На питање да ли је очекивао да његов кулинарски изум буде толико популаран одговара одрично.
- Искрен да будем, нисам очекивао. Али сам с временом знао да мора да дође како треба и да ствари легну на своје место. Имао сам прилике кад сам путовао кроз свет, па питају за национално јело – 'Карађорђева шницла', тако да она је сада на свим континентима позната по имену, а то је велика ствар - наглашава Стојановић чију је кулинарску каријеру обележило и то што је 25 година кувао за Тита.
На питање да ли је Тито био љубитељ Мићиног најпознатијег јела, Мића истиче: „Тито је био велики гурман, он не да је волео 'Карађорђеву', он је волео све. Највише је волео јела од теста – гибанице, пите, разне штрудле… Волео је јела од теста и никада није нашао ману.“
Мића је и аутор и кум многих српских јела као што су „опленачке палачинке“, „рудничка гибаница“, „његушки стек“... Сва ова јела су на менију и у његовом ресторану који је препустио сину Милану.
БОНУС ВИДЕО - НИЈЕ САМО МОДНИ ДЕТАЉ: Многи познати и утицајни људи су веровали у магичну моћ прстења
ПОКРОВСК ПРЕД ПАДОМ, РУСКИ ВОЈНИЦИ У ЦЕНТРУ ГРАДА: "Ситуација је више него критична, убијају нам људе"
НАЈМАЊЕ 250 руских војника налази се у Покровску, где учествују у уличним борбама и убијају украјинске војнике, посебно оператере дронова, преноси Украјинска правда позивајући се на официре из две бригаде које делују у том подручју.
25. 10. 2025. у 19:17
СТИЖЕ ЗИМА КАКВА СЕ ВИЂА ЈЕДНОМ У СТО ГОДИНА? Метеоролози одговорили на спекулације о "зими века"
НЕМАЧКИ портали су преплављени информацијама о екстремној зими, улицама прекривеним снегом и екстремним временским условима који прете земљи.
23. 10. 2025. у 17:38
ЗЕМЉОТРЕС УСРЕД ДНЕВНИКА: Водитељка се обратила у страху: "Надам се да ће бити све у реду" (ВИДЕО)
ДОК је читала вести у ноћном Дневнику, прекинуо ју је земљотрес...
24. 10. 2025. у 19:43
Коментари (0)