ЗАШТО ЧОКОЛАДА ИМА ТАКО ДОБАР УКУС: Научници објаснили

22. 08. 2025. у 23:22
КАД загризете комадић чоколаде, можете да осетите њене различите укусе. Група научника је током истраживања установила да је контролисањем ферментације могуће створити „дизајнерске“ чоколаде са посебним укусима.
Повезане вести

НАЈНОВИЈЕ ИСТРАЖИВАЊЕ: Избор прилога на пици открива ваш карактер
МАЛСИНЕ, сланина, јаја, ананас - ваш избор додатака на пици можда изгледа као спонтана одлука, али они могу да открију доста тога о вашем карактеру, показало је најновије истраживање научника.
16. 08. 2025. у 20:00

НОВА СТУДИЈА: Кромпир настао пре око девет милиона година у Јужној Америци
НОВА генетска студија објављена данас у часопису "Сел", открила је да је кромпир настао пре око девет милиона година природним укрштањем дивље биљке парадајза и биљке сличне кромпиру у Јужној Америци.
01. 08. 2025. у 23:00

НОВА СТУДИЈА МЕЊА ПОГЛЕД НА ХОЛЕСТЕРОЛ: Два јаја дневно нису проблем, али нешто је ипак „сумњиво“
НОВА студија показује да јаја нису непријатељ, али засићене масти јесу. Два јаја дневно у исхраниса ниским садржајем масти могу побољшати холестерол и здравље срца.
27. 07. 2025. у 00:00

ОД СУЗА ДО УЖИТКА: Зашто волимо љуту храну
ЉУТА јела могу изазвати непријатности као што су печење, знојење и чак сузе током јела, али за многе људе управо те реакције представљају главни ужитак и разлог зашто бирају јако зачињену храну - док је некима бол током јела делује као казна, љубитељима љутог је изазов и задовољство. Шта се крије иза те склоности према храни која пече?
07. 06. 2025. у 00:00

ШАРЕНИ, ПЕНАСТИ, ВЕШТАЧКИ: Како да знате да ли једете прави занатски сладолед
ИЗГЛЕД ђелата често уме да превари, јер иако можда има врло атрактивну боју или делује ваздушасто, кремасто и мекано, велика је шанса да ће тако "улепшан" слаткиш имати разочаравајућ укус. Међутим, постоје поуздани знаци који откривају да ли ћете добити прави, кремасти ђелато или посластицу лошијег квалитета.
27. 05. 2025. у 22:40
Најновије из рубрике

ПРВИ ПУТ ВИЂЕНО: Астрономи запањени до сада невиђеном експлозијом супернове
УДАЉЕНА супернова је експлодирала као никада до сада, доводећи у питање научно разумевање смрти масивних звезда.
23. 08. 2025. у 01:35

ВЕЛИКО НАУЧНО ОТКРИЋЕ: Крављи зуб решава мистерију градње Стоунхенџа
НАЈНОВИЈЕ откриће добијено анализом зуба потврдило је да је крава пронађена у близини неолитског споменика Стоунхенџ потицала из Велса, што је додатно поткрепило теорије да је стока коришћена као главни начин за преношење огромних камених блокова коришћених за изградњу овог објекта.
23. 08. 2025. у 00:45

ЛИСТЕ "МЕСТА КОЈА МОРАМО ДА ВИДИМО" ИДУ У ЗАБОРАВ: Време је за путовања која имају другачији смисао
У ДОБА виралних туристичких трендова, наше листе жеља све више личе једна на другу - масовно се букира Рим, Венеција, Париз, Барселона. Ипак, ове популарне дестинације се томе супротстављају - локалци јасно бојкотују, инфраструктура постаје из дана у дан све више нарушена.
23. 08. 2025. у 00:33

"БЛИЗАНАЧКА ТЕЛЕПАТИЈА" ИЛИ НЕШТО ДРУГО? Ево шта наука каже о необичној вези између близанаца
ЈЕДАН од најпознатијих митова везаних за близанце је такозвана "близаначка телепатија", то јест веровање да близанци, посебно једнојајчани, могу на даљину да осете мисли, емоције или физичке сензације једно другог, без употребе пет чула.
23. 08. 2025. у 00:00

НИЈЕ ЛАКОВЕРНОСТ, ВЕЋ КАРАКТЕР: Ови типови личности олако поверују опасним велнес трендовима
МНОГИ од нас претпостављају да само наивни или недовољно информисаним људи прате велнес трендове, без правих доказа о томе колико су заиста ефикасни и безбедни.
22. 08. 2025. у 23:00
Коментари (0)