НАПРАВИТЕ НАЈБОЉИ КУПУС РИБАНАЦ: Рецепт за практичнију мању количину
ЗИМА без киселог купуса и купуса рибанца је незамислива.

Фото: Shutterstock
Иако га можете купити и у продавници, најбољи укус киселог купуса добићете ако га сами правите код куће. Од купуса рибанца праве се најукусније салате и подварак, па би за њега требало увек да направите места на полици. Данас вам доносимо рецепт за мању количину купуса рибанца.
Потребно је да се исецка купус, посоли, а потом да се утрља со. Након тога се ставља у теглу и потапа водом. Купус ће почети да ослобађа сопствену течност, стварајући своју саламуру. После 3-10 дана кисели купус биће ферментисани спреман за конзумацију.
Ферментисан кисели купус може да се чува у подруму или фрижидру месецима, а уз то је веома здрав. Направите мању количину купуса рибанаца коју нећете бацати! Ако нисте сигурни колико воде и соли треба да додате, доносимо вам рецепт који ће решити све недоумице.

Фото Shutterstock
Састојци:
1 средња главица купуса
1,5 кашика соли
1 кашика кима (опционо)
Припрема:
Са купуса најпре уклоните увеле листове, па исеците на четвртине и језгро исеците. Потом уситните купус, а онда га пребаците у већу чинију и поспите сољу. Рукама сједините кисели купус и со. Овај процес би требало да траје око 5-10 минута. По жељи, можете додати и ким. У стерилисане стаклене тегле стављајте купус рибанац, а повремено набијте руком исецкани купус. Немојте цедити течност коју кисели купус испушта. Можете га прекрити листовом купуса како бисте били сигурни да је сецкани лупус потопљен у течности.

Фото Shutterstock
Требало би да на лист купуса ставите мањи и тежи предмет како би стискао купус. Теглу покријте крпом, а онда причврстите гумицом. Током наредна 24 сата притискајте повремено тежим предметом купус. Ако након 24 сата течност није нарасла изнад купуса, растворите 1 кашичицу соли у 1 шољици воде и додајте толико да потопите купус. Купус рибанац држите на тамном месту на температури између 18-23°Ц. Свакодневно проверавајте да ли је купус потопљен у течност и по потреби стискајте чврстим предметом. Након 3 дана испробајте.
Процес ферментације траје од 3 до 10 дана. Можете приметити мехуриће или пену на врху што је уобичајен део процеса ферментације. Ако приметите буђ, скините делове на којима се ухватила и проверите да ли је ваш купус рибанац потпуно потопљен у течност. Остатак купуса који није ухватила буђ може да се једе. Када купус рибанац ферментира, скините крпе и гумице, ставите поклопац и складиштите у фрижидеру. До 2 месеца (или дуже) купус рибанац може се чувати на овај начин.
(Ствар укуса)
Препоручујемо

ПИТАЊЕ ЈЕ ДАНА КАДА ЋЕ ОТВОРЕНО ДА УБИЈАЈУ НА УЛИЦИ Вучић: Земља нам је у великој опасности, банда влада улицама! Победићемо ово зло заједно
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се нацији из Палате Србија после четири дана узастопног блокадерског дивљања и напада на објекте, полицију и грађане. Поручио је да је питање дана када ће блокадери да отворено убијају на улици, јер им је само то преостало. Рекао је да ће се у наредним данима чинити да се држава повукла, а онда ће показати сву своју одлучност и искористити сва средства на располагању да се врати поредак и мир у земљу. Са народом и грађанима заједно, победићемо ово зло, поручио је Вучић.
17. 08. 2025. у 12:14 >> 12:44

"СРАМ ВАС БИЛО ЗА СВЕ ШТО РАДИТЕ" Вучић са презиром одговорио Жаклини Таталовић на добацивања и упадице
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић одговорио је на упадице и добацивања новинарки Н1 Жаклини Таталовић.
17. 08. 2025. у 14:28

"ПРОМЕНИО ЈЕ ЛИЧНИ ОПИС": Жељков син тврдио да му је отац жив
МНОГЕ је изненадила изјава најстаријеф сина Жељка Ражнатовића Аркана, Михајла да је његов отац жив.
17. 08. 2025. у 16:16
Коментари (0)