НАПРАВИТЕ НАЈБОЉИ КУПУС РИБАНАЦ: Рецепт за практичнију мању количину
ЗИМА без киселог купуса и купуса рибанца је незамислива.

Фото: Shutterstock
Иако га можете купити и у продавници, најбољи укус киселог купуса добићете ако га сами правите код куће. Од купуса рибанца праве се најукусније салате и подварак, па би за њега требало увек да направите места на полици. Данас вам доносимо рецепт за мању количину купуса рибанца.
Потребно је да се исецка купус, посоли, а потом да се утрља со. Након тога се ставља у теглу и потапа водом. Купус ће почети да ослобађа сопствену течност, стварајући своју саламуру. После 3-10 дана кисели купус биће ферментисани спреман за конзумацију.
Ферментисан кисели купус може да се чува у подруму или фрижидру месецима, а уз то је веома здрав. Направите мању количину купуса рибанаца коју нећете бацати! Ако нисте сигурни колико воде и соли треба да додате, доносимо вам рецепт који ће решити све недоумице.

Фото Shutterstock
Састојци:
1 средња главица купуса
1,5 кашика соли
1 кашика кима (опционо)
Припрема:
Са купуса најпре уклоните увеле листове, па исеците на четвртине и језгро исеците. Потом уситните купус, а онда га пребаците у већу чинију и поспите сољу. Рукама сједините кисели купус и со. Овај процес би требало да траје око 5-10 минута. По жељи, можете додати и ким. У стерилисане стаклене тегле стављајте купус рибанац, а повремено набијте руком исецкани купус. Немојте цедити течност коју кисели купус испушта. Можете га прекрити листовом купуса како бисте били сигурни да је сецкани лупус потопљен у течности.

Фото Shutterstock
Требало би да на лист купуса ставите мањи и тежи предмет како би стискао купус. Теглу покријте крпом, а онда причврстите гумицом. Током наредна 24 сата притискајте повремено тежим предметом купус. Ако након 24 сата течност није нарасла изнад купуса, растворите 1 кашичицу соли у 1 шољици воде и додајте толико да потопите купус. Купус рибанац држите на тамном месту на температури између 18-23°Ц. Свакодневно проверавајте да ли је купус потопљен у течност и по потреби стискајте чврстим предметом. Након 3 дана испробајте.
Процес ферментације траје од 3 до 10 дана. Можете приметити мехуриће или пену на врху што је уобичајен део процеса ферментације. Ако приметите буђ, скините делове на којима се ухватила и проверите да ли је ваш купус рибанац потпуно потопљен у течност. Остатак купуса који није ухватила буђ може да се једе. Када купус рибанац ферментира, скините крпе и гумице, ставите поклопац и складиштите у фрижидеру. До 2 месеца (или дуже) купус рибанац може се чувати на овај начин.
(Ствар укуса)
Препоручујемо

"НА СТОЛУ СУ РАТНИ ПРЕДЛОЗИ, БРИСЕЛ ХОЋЕ РАТ!" Орбан се хитно јавио из Копенхагена
МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан навео је из Копенхагена, где учествује на самиту Европске политичке заједнице, да је ситуација озбиљна и да се на столу налазе, "отворени, ратно оријентисани предлози".
02. 10. 2025. у 08:59

(МАПЕ) ОВАКО ЋЕ СЕ КРЕТАТИ НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Погледајте из часа у час, стижу снег и киша (ФОТО)
ПОГЛЕДАЈТЕ како ће се ледени облак кретати над Србијом и које крајеве кад погађа невреме. Данас и сутра облачно са кишом и хладно, осим на северозападу Војводине где ће се задржати суво време, најавио је РХМЗ.
02. 10. 2025. у 10:47

ВЕДРАНА ОГОРЧЕНА: "Пилић је био хришћанин! Срамота за Сплит, само мртав Пилић може бити - велики Пилић"
ХРВАТСКИ тениски ас Никола Пилић преминуо је у 87. години живота у Ријеци, а сахрањен је протеклог викенда у Опатији, граду у којем је провео последње дане живота.
02. 10. 2025. у 07:20
Коментари (0)