ЏЕМ ОД БОРОВНИЦА И ЧОКОЛАДЕ: Без додатог шећера, намаз којем нећете моћи да одолите
Можете га мазати на палачинке, бакин колач или хлеб, а комбинација боровница и чоколаде даје овом џему јединствен укус.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 1 кг свежих домаћих слатких боровница
- 150 г тамне чоколаде са 85% какаоа
- сок од једне лимете или од пола лимуна
Припрема:
1. Боровнице оперите и ставите у дубоки лонац на средње јаку ватру. Кад почну да се загревају, згњечите их виљушком или гњечилицом за кромпир.
2. Исцедите сок из лимете/лимуна. Додајте га постепено у лонац с боровницама. Немојте претерати да џем не би био кисео.
3. Кувајте уз постепено мешање све док се боровнице не распадну. Након тога пустите да се смеса крчка додатних 10 минута, а у зависности од дужине кувања, џем ће бити гушћи или ређи (бољи је кад је мало ређи, лакше се маже). У скувану масу након 12-15 минута додајте исецкану тамну чоколаду. Помешајте и распоредите у стерилисане тегле.
4. Кад се охлади, ставите га у фрижидер.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

СЛАТКИ НАМАЗ ОД ЛИМУНА И ЈАЈА: Одушевиће вас текстура намирница
07. 05. 2024. у 14:54

КАКО СЕ ПРАВИ СЛАТКО ОД ЈАГОДА: Уз један трик састојак, припрема је дупло бржа
11. 04. 2024. у 19:00

РУСИ ОДБИЛИ ПРЕКИД ВАТРЕ И ГОМИЛАЈУ ЈАКЕ СНАГЕ КОД ЛИМАНА: Спрема се велика офанзива, ништа од мира у наредним месецима!
ЈУЧЕ је Москва одбила мировни предлог и прекид ватре на 30 дана са Украјином. Високи званичници Трампове администрације у последњим данима воде разговоре о томе да Вашингтон можда неће бити у стању да издејствује прекид ватре између Русије и Украјине у наредним месецима. За то време, Москва гомила трупе у Доњецкој области и спрема се за велику офанзиву.
02. 04. 2025. у 14:59

СРБИ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА ПУТУЈУ БЕСПЛАТНО У ОВУ ЕВРОПСКУ ЗЕМЉУ: Треба вам посебна дозвола, ево колико кошта
ЕВРОПСКИ држављани који путују у Велику Британију од данас морају имати дигиталну пропусницу за улазак у земљу, за коју британска влада тврди да ће побољшати безбедност граница.
02. 04. 2025. у 10:16

ЈЕДАН РАКИЈА, А ДРУГИ... Нећете веровати КАКО се зову пси новог амбасадора САД у Србији Марка Брновића
МАРК Брновић је увек поносно истицао своје порекло, уосталом ћерке му се зову - Милена и Софија.
31. 03. 2025. у 19:31
Коментари (0)