НАЈУКУСНИЈИ ЏЕМ ОД ШИПУРКА: Најслађа тајна бакине кухиње
Сладите се и уживајте у најлепшем укусу и боји домаћег џема од шипурка.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- шипурак (зрели плодови) 6 кг
- шећер 5 кг
- лимунтус 1 кесица
- вода по потреби
Припрема:
На сваком плоду шипка ножем одстраните на врху црну главицу. Шипак оперите, ставите у велику шерпу, воду налијте преко шипка за око два прста. Шипурак кувајте док добро не омекша, око 2-3 сата. Дрвеном варјачом мешајте шипурак док се кува, битно је да се пази да не загори. Воду при кувању досипати ако испари и ако је потребно.
Омекшали шипак самељите на воденици за месо, затим га испасирајте на дрвеној преси која се стави на шерпу где испод пресе излази густа каша без коштица. Дрвена преса је одстранила све ситне коштице. Испасирану густу кашу процедите кроз густо сито као што је за брашно или преко газе. Обавезно ставите рукавице када ово радите.
Додајите топлу воду у густу кашу и мало је разредите јер је каша доста густа. Додајте воду онолико колико желите да вам џем буде густ. Такво цеђење каше од шипка одстраниће ситне иглице које има шипак. Поступак поновити и други пут, јер ће тако бити баш чиста густа каша од шипака и неће више бити иглица у њој..
Када завршите са пасирањем добићете скоро 10 л фине густе каше. Додајте око 5 кг шећера, све зависи колико желите да буде сладак, и једну кесицу лимунтуса. Шерпу са кашом ставите на ватри да проври, кувајте и мешајте варјачом непрекидно око 1 сат. За то време је испарило око трећине течности. Измешајте кашиком масу од шипка са шећером и сједините, да се отопи шећер док се буде кувао. Одмах мешајте масу са шећером да се не би залепио за дно шерпе.
Смањите ринглу или рерну, све зависи где кувате џем. Џем кувајте на лаганој ватри тако 2 ч, видећете да се укувао тако што је постао гушћи и појавиће се мехурићи по целој површини џема. Шерпу са готовим џемом склоните са ватре и пуните стаклене стерилисане тегле. Пуне тегле затворите херметичким поклопцем и окрените их наопако. Тегле напуњене џемом ставите у кутије, покријте ћебетом да тако стоје до сутра док се не охладе потпуно. Сутрадан тегле ставити у шпајз или на неко друго хладно место до употребе.
(super recept)
Препоручујемо

ПИЈАНА ПИТА ОД КАЈСИЈА: Ништа лепше од домаћег слатког колача
12. 07. 2024. у 07:00

ЏЕМ ОД МАЛИНА: По проверено добром рецепту, без конзерванса, од само два састојка
09. 07. 2024. у 14:00

"БОРИЋЕМО СЕ ДО КРАЈА И АНЕКТИРАТИ ЈОШ ДВЕ ОБЛАСТИ" Кијев открио како су се Руси понашали на преговорима
ШЕФ руске делегације на разговорима у Истанбулу Владимир Медински рекао је током преговора у Истанбулу да је Русија спремна да се бори до краја против Украјине, као и да ће "анексирати Сумску и Харковску област", изјавио је заменик украјинског министра спољних послова Сергеј Кислица који је учествовао у преговорима 16. маја.
18. 05. 2025. у 09:44

ИНЦИДЕНТ У ДРУГОМ КРУГУ ИЗБОРА У РУМУНИЈИ: Полиција извела председничког кандидата са бирачког места (ВИДЕО)
РУМУНСКИ председнички кандидат и лидер националистичке странке Алијанса за уједињење Румуна Ђорђе Симион и фаворит на прошлогодишњим поништеним изборима, Калин Ђорђеску, полиција је извела са бирачког места у Могошоаји (предграђу Букурешта).
18. 05. 2025. у 09:54

ОСВОЈИЛА ЕВРОСОНГ: Ко је Српкиња из Кладова Теодора Шпирић
ТЕОДОРА Шпирић је заправо веома искусна евровизијска такмичарка.
18. 05. 2025. у 09:01
Коментари (0)