НАЈУКУСНИЈИ ЏЕМ ОД ШИПУРКА: Најслађа тајна бакине кухиње
Сладите се и уживајте у најлепшем укусу и боји домаћег џема од шипурка.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- шипурак (зрели плодови) 6 кг
- шећер 5 кг
- лимунтус 1 кесица
- вода по потреби
Припрема:
На сваком плоду шипка ножем одстраните на врху црну главицу. Шипак оперите, ставите у велику шерпу, воду налијте преко шипка за око два прста. Шипурак кувајте док добро не омекша, око 2-3 сата. Дрвеном варјачом мешајте шипурак док се кува, битно је да се пази да не загори. Воду при кувању досипати ако испари и ако је потребно.
Омекшали шипак самељите на воденици за месо, затим га испасирајте на дрвеној преси која се стави на шерпу где испод пресе излази густа каша без коштица. Дрвена преса је одстранила све ситне коштице. Испасирану густу кашу процедите кроз густо сито као што је за брашно или преко газе. Обавезно ставите рукавице када ово радите.
Додајите топлу воду у густу кашу и мало је разредите јер је каша доста густа. Додајте воду онолико колико желите да вам џем буде густ. Такво цеђење каше од шипка одстраниће ситне иглице које има шипак. Поступак поновити и други пут, јер ће тако бити баш чиста густа каша од шипака и неће више бити иглица у њој..
Када завршите са пасирањем добићете скоро 10 л фине густе каше. Додајте око 5 кг шећера, све зависи колико желите да буде сладак, и једну кесицу лимунтуса. Шерпу са кашом ставите на ватри да проври, кувајте и мешајте варјачом непрекидно око 1 сат. За то време је испарило око трећине течности. Измешајте кашиком масу од шипка са шећером и сједините, да се отопи шећер док се буде кувао. Одмах мешајте масу са шећером да се не би залепио за дно шерпе.
Смањите ринглу или рерну, све зависи где кувате џем. Џем кувајте на лаганој ватри тако 2 ч, видећете да се укувао тако што је постао гушћи и појавиће се мехурићи по целој површини џема. Шерпу са готовим џемом склоните са ватре и пуните стаклене стерилисане тегле. Пуне тегле затворите херметичким поклопцем и окрените их наопако. Тегле напуњене џемом ставите у кутије, покријте ћебетом да тако стоје до сутра док се не охладе потпуно. Сутрадан тегле ставити у шпајз или на неко друго хладно место до употребе.
(super recept)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПИЈАНА ПИТА ОД КАЈСИЈА: Ништа лепше од домаћег слатког колача
12. 07. 2024. у 07:00

ЏЕМ ОД МАЛИНА: По проверено добром рецепту, без конзерванса, од само два састојка
09. 07. 2024. у 14:00

РУСИ ОДБИЛИ ПРЕКИД ВАТРЕ И ГОМИЛАЈУ ЈАКЕ СНАГЕ КОД ЛИМАНА: Спрема се велика офанзива, ништа од мира у наредним месецима!
ЈУЧЕ је Москва одбила мировни предлог и прекид ватре на 30 дана са Украјином. Високи званичници Трампове администрације у последњим данима воде разговоре о томе да Вашингтон можда неће бити у стању да издејствује прекид ватре између Русије и Украјине у наредним месецима. За то време, Москва гомила трупе у Доњецкој области и спрема се за велику офанзиву.
02. 04. 2025. у 14:59

СРБИ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА ПУТУЈУ БЕСПЛАТНО У ОВУ ЕВРОПСКУ ЗЕМЉУ: Треба вам посебна дозвола, ево колико кошта
ЕВРОПСКИ држављани који путују у Велику Британију од данас морају имати дигиталну пропусницу за улазак у земљу, за коју британска влада тврди да ће побољшати безбедност граница.
02. 04. 2025. у 10:16

ЈЕДАН РАКИЈА, А ДРУГИ... Нећете веровати КАКО се зову пси новог амбасадора САД у Србији Марка Брновића
МАРК Брновић је увек поносно истицао своје порекло, уосталом ћерке му се зову - Милена и Софија.
31. 03. 2025. у 19:31
Коментари (0)