РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕНО КРЕМАСТ ДОМАЋИ МАСКАРПОНЕ: Потребна су вам само два састојка
Маскарпоне је кремасти италијански сир који се користи у многим јелима, од популарних десерата попут тирамисуа до разних јела с тестенином. Откривамо како га лако можете направити код куће, и то од само два састојка.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 500мл слатке павлаке за шлаг
- 1 кашика лимуновог сока
Припрема:
Ставите слатку павлаку у чинију. Ставите тигањ на средњу ватру и загревајте слатку павлаку док не достигне температуру од око 85 степени. Ако немате дигитални термометар, загрејте слатку павлаку до кључања. Када павлака достигне жељену температуру, односно када почне мало да кључа, склоните је са рингле и охладите неколико минута уз стално мешање да из павлаке изађе што више воде.
Затим поново вратите павлаку на ватру, проврите, склоните са рингле и додајте лимунов сок. Овај корак је кључан јер ће кисела супстанца помоћи да се павлака стисне и претвори у жељену масу. Мешајте неколико минута да се киселина равномерно распореди. Наставите да загревате смешу на лаганој ватри још 5-10 минута, повремено мешајући. Смеша треба да постане гушћа и да се формирају мале грудвице. Ако се то није догодило, можете додати још неколико капи лимуновог сока. Потпуно охладите смешу на собној температури.
Припремите посуду и цедило. Покријте цедиљку дебелом газом или платненом пеленом и ставите је у чинију. Сипајте смешу на газу. Течност из цедиљке и газе треба оцедити у чинију. Све заједно ставите у фрижидер преко ноћи, идеално најмање 12 сати. Следећег дана добићете између 250 и 280 г маскарпоне сира.
Савети:
Ако желите да маскарпоне буде гушћи, можете га оставити и дуже у фрижидеру, како би се вишак течности још више истиснуо. Ако сте љубитељ јачих укуса, можете додати мало соли за додатну дубину укуса. Овај рецепт можете прилагодити количини коју желите да припремите, само обратите пажњу на однос павлаке и киселине. Уместо лимуна можете користити и сирће, али је препоручљиво користити лимунов сок јер је укус много блажи и пријатнији.
(zadovoljna.hr)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПОСНИ ТИРАМИСУ: Посластица која нимало не заостаје за оригиналом
05. 12. 2024. у 14:30

ЧОКОЛАДНЕ ОБЛАНДЕ: Када једном испробате овај рецепт, постаће вам омиљени (ВИДЕО)
30. 03. 2025. у 16:00

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО ИЗ АВИОНА: Стигла ми је фантастична вест од Ђорђе Мелони (ВИДЕО)
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић огласио се из авиона и рекао да му је стигла фантастична вест из Рима.
04. 04. 2025. у 12:49

СРБИ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА ПУТУЈУ БЕСПЛАТНО У ОВУ ЕВРОПСКУ ЗЕМЉУ: Треба вам посебна дозвола, ево колико кошта
ЕВРОПСКИ држављани који путују у Велику Британију од данас морају имати дигиталну пропусницу за улазак у земљу, за коју британска влада тврди да ће побољшати безбедност граница.
02. 04. 2025. у 10:16

"НЕМОГУЋЕ ЈЕ ПОБЕЋИ ОД ТОГА": Здравко Чолић први пут о оптужбама да воли мушкарце
ПОЗНАТИ певач Здравко Чолић (73) познат је по томе што свој приватни живот чува далеко од очију јавности. Ипак, једном приликом одлучио је да направи изузетак и открије неколико личних детаља који су изненадили његове обожаваоце.
06. 04. 2025. у 11:39
Коментари (0)