ХАЈДУЧКА ТЕПСИЈА: Традиционално јело из Херцеговине, сочна телетина са црним луком и белим вином
Овај гурмански специјалитет се спрема са телетином и црним луком, а лагано се крчка у вину са зачинима. Данас је овај рецепт помало заборављен, зато вам предлажемо да га направите и сазнате зашто је ово јело било толико популарно некада.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 1,5 кг телетине
- 1,5 кг црног лука
- 3 зелене паприке
- 2 везе першуна
- 7 ченова белог лука
- 300 мл белог вина
- 150 мл воде
- 3 кашике уља
Припрема:
Комад телетине посолите и побиберите, па засеците на више места. У сваки прорез убаците ченове белог лука унутра. Затим га ставите у науљену земљану тепсију. Преко поређајте црни лук исечен на ребарца.
У чинији помешајте исецкани першун и паприку, па добро посолите и побиберите. Затим сипајте бело вино, уље и воду. Промешајте, па добијеном маринадом прелијте месо.
Поклопац земљане посуде прво потопите 10 минута у хладну воду, па поклопите посуду. Пеците у загрејаној рерни на 180°С око сат времена и 15 минута. За то време не скидајте поклопац.
(Stvarukusa/mondo)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

КРОМПИР И МЕСО КАКО СУ ИХ СПРЕМАЛЕ НАШЕ БАКЕ: Традиционални турски ручак (ВИДЕО)
29. 11. 2023. у 15:05

10 НАЈБРЖИХ ПОСНИХ РЕЦЕПАТА: За ручак, праве се за 15 минута и сити сте цео дан
29. 11. 2023. у 13:53

ТРАМП СПУСТИО ЦАРИНЕ И СРБИЈИ: Ево колико сада износе и када одлука ступа на снагу
ПРЕДСЕДНИК САД Доналд Трамп изјавио је данас да ће свим земљама, укључујући и Србију, уведене царине бити суспендоване, осим за Кину, којој је тарифе увећао на 125 одсто.
09. 04. 2025. у 20:44

ДРАМА НА ГРАДИЛИШТУ! ЈЕДНА ОСОБА ЗАРОБЉЕНА, ТРОЈЕ ПРЕЖИВЕЛО: Грађани позвани да се евакуишу због додатног урушњавања (ФОТО/ВИДЕО)
КАКО преносе локални медији, претпоставља се да су две особе заробљене након што се срушило градилиште Шин Ансан, у Иљик-донгу, Гванмјон-си, близу јужнокорејске престонице.
11. 04. 2025. у 10:00 >> 10:12

Мирзу Делибашића жена оставила због алкохола, сина му родила Српкиња (ФОТО)
МИРЗА Делибашић, легендарни кошаркаш из Сарајева, био је много више од спортисте – био је симбол страсти, харизме и људскости.
12. 04. 2025. у 11:25
Коментари (0)