ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕТЕ: Пилав на турски начин, са сувим воћем и орашастим плодовима
ПИЛАВ припремљен на турски начин ће бити пријатна промена у исхрани и за трпезом, свидеће вам се преплитање укуса и текстура.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 80 г исецканих бадема
- 80 г исецканих ораха
- 30 г путера
- 2 чена белог лука, врло ситно исецкана
- 1/2 малог црног лука, ситно исецканог
- 180 г некуваног пиринча
- 435 мл повртног бујона
- 120 г сувог грожђа
- 60 г сувих кајсија
- ситно сецкани першун, за украс
Зачини:
- 1/4 кашичице млевеног цимета
- 1/4 кашичице млевеног кардамона
- 1/8 кашичице млевеног кима
- 1/4 кашичице црног бибера
Трик да пиринач не буде гњецав!
Битно је колико течности користите за кување и коју врсту пиринча. За бели пиринач дугог зрна на 200 г пиринча иде 500 мл воде. Уколико користите бели пиринач кратког зрна, у том случају на 200 г сипајте 300 мл течности, док за браон пиринач на 200 г иде 430 мл воде. Такође, бели пиринач дугог зрна се кува 18-20 минута, бели пиринач кратког зрна се кува 15-18 минута, а за браон пиринач потребно је 40-45 минута.
Рецепт за пилав са орашастим плодовима и сувим воћем:
За пилав припремљен на овај начин ставите сув велики тигањ без уља на јаку ватру. Додајте бадеме и орахе. Лагано их тостирајте док не замиришу и скините са тигања. Растопите путер у шерпи на јакој ватри. Додајте лук и бели лук, динстајте док не постану провидни.
Додајте пиринач и мешајте 30 секунди или док не постане провидан. Додајте зачине, па промешајте. Сипајте бујон, суво грожђе и кајсије, и промешајте. Покријте поклопцем, оставите да проври, а затим одмах смањите топлоту на ниску.
Кувајте 15 минута или док се течност не упије. Затим скините шерпу са шпорета и оставите да одстоји 10 минута. Скините поклопац и промешајте пиринач. Додајте већину ораха и бадема и опет промешајте. Пребаците у чиније и украсите преосталим орасима и мало поспите першуном. Можда ћете желети да направите и пилав са печуркама.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО - БАКА ПРАСЕ је СВЕ само није МУШКАРАЦ/Дина Терзин/ У тренду са Н
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

УКУСАН РУЧАК КОЈИ ЋЕ И ДЕЦА ОБОЖАВАТИ: Лоптице од пире кромпира пуњене месом и сиром
31. 01. 2025. у 09:00

ТРАМП СПУСТИО ЦАРИНЕ И СРБИЈИ: Ево колико сада износе и када одлука ступа на снагу
ПРЕДСЕДНИК САД Доналд Трамп изјавио је данас да ће свим земљама, укључујући и Србију, уведене царине бити суспендоване, осим за Кину, којој је тарифе увећао на 125 одсто.
09. 04. 2025. у 20:44

ДРАМА НА ГРАДИЛИШТУ! ЈЕДНА ОСОБА ЗАРОБЉЕНА, ТРОЈЕ ПРЕЖИВЕЛО: Грађани позвани да се евакуишу због додатног урушњавања (ФОТО/ВИДЕО)
КАКО преносе локални медији, претпоставља се да су две особе заробљене након што се срушило градилиште Шин Ансан, у Иљик-донгу, Гванмјон-си, близу јужнокорејске престонице.
11. 04. 2025. у 10:00 >> 10:12

ПРАВАЦ БЕОГРАД: Хрватски певач после хапшења стигао у Србију - Миле Кекин дошао дан после скандала
МИЛЕ Кекин је ухапшен у петак ујутру, а после испитивања у УСКОК-у пуштен је на слободу, након што је изнео своју одбрану.
12. 04. 2025. у 20:23
Коментари (0)