ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕТЕ: Пилав на турски начин, са сувим воћем и орашастим плодовима

Mina Izgarević

05. 02. 2025. у 13:00

ПИЛАВ припремљен на турски начин ће бити пријатна промена у исхрани и за трпезом, свидеће вам се преплитање укуса и текстура.

ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕТЕ: Пилав на турски начин, са сувим воћем и орашастим плодовима

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 80 г исецканих бадема
  • 80 г исецканих ораха
  • 30 г путера
  • 2 чена белог лука, врло ситно исецкана
  • 1/2 малог црног лука, ситно исецканог
  • 180 г некуваног пиринча
  • 435 мл повртног бујона
  • 120 г сувог грожђа
  • 60 г сувих кајсија
  • ситно сецкани першун, за украс

Зачини:

  • 1/4 кашичице млевеног цимета
  • 1/4 кашичице млевеног кардамона
  • 1/8 кашичице млевеног кима
  • 1/4 кашичице црног бибера

Трик да пиринач не буде гњецав!

Битно је колико течности користите за кување и коју врсту пиринча. За бели пиринач дугог зрна на 200 г пиринча иде 500 мл воде. Уколико користите бели пиринач кратког зрна, у том случају на 200 г сипајте 300 мл течности, док за браон пиринач на 200 г иде 430 мл воде. Такође, бели пиринач дугог зрна се кува 18-20 минута, бели пиринач кратког зрна се кува 15-18 минута, а за браон пиринач потребно је 40-45 минута.

Рецепт за пилав са орашастим плодовима и сувим воћем:

За пилав припремљен на овај начин ставите сув велики тигањ без уља на јаку ватру. Додајте бадеме и орахе. Лагано их тостирајте док не замиришу и скините са тигања. Растопите путер у шерпи на јакој ватри. Додајте лук и бели лук, динстајте док не постану провидни.

Додајте пиринач и мешајте 30 секунди или док не постане провидан. Додајте зачине, па промешајте. Сипајте бујон, суво грожђе и кајсије, и промешајте. Покријте поклопцем, оставите да проври, а затим одмах смањите топлоту на ниску.

Кувајте 15 минута или док се течност не упије. Затим скините шерпу са шпорета и оставите да одстоји 10 минута. Скините поклопац и промешајте пиринач. Додајте већину ораха и бадема и опет промешајте. Пребаците у чиније и украсите преосталим орасима и мало поспите першуном. Можда ћете желети да направите и пилав са печуркама.

(Ствар укуса)

БОНУС ВИДЕО - БАКА ПРАСЕ је СВЕ само није МУШКАРАЦ/Дина Терзин/ У тренду са Н

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТРАМП СУСПЕНДОВАО СКОРО СВЕ ЗАПОСЛЕНЕ: УСАИД пред гашењем, 10.000 људи добило отказ широм света

ТРАМП СУСПЕНДОВАО СКОРО СВЕ ЗАПОСЛЕНЕ: УСАИД пред гашењем, 10.000 људи добило отказ широм света

ПРИБЛИЖНО 10.000 запослених у Америчкој агенцији за међународни развој (УСАИД), односно скоро сви њени радници, ће крајем радне недеље бити стављени на административно одсуство пошто председник Доналд Трамп намерава да распусти целокупну организацију.

05. 02. 2025. у 12:57

БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ: Имамо посла са дилетантом – Зеленски не може да поднесе да је крај

БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ: Имамо посла са дилетантом – Зеленски не може да поднесе да је крај

ШЕФ украјинског режима Владимир Зеленски подсвесно не може да прихвати тему повлачења украјинских снага у зони борбених дејстава, изјавио је британски војни аналитичар Александар Меркурис

30. 01. 2025. у 07:58

Коментари (0)

ОБИСТИНИЛЕ СЕ ЛОШЕ ПРОГНОЗЕ: Станковић мора на паузу (ФОТО)