ЦЕПКАНА БУТКИЦА У БЕЛОМ СОСУ СА РЕНОМ: Право домаће задовољство на тањиру!

Milena Tomasevic

02. 11. 2025. у 12:28

У наставку откријте како да од једноставних састојака направите јело које мами и поглед и апетит. Неодољиво, топло и домаће јело које ћете сигурно правити опет.

ЦЕПКАНА БУТКИЦА У БЕЛОМ СОСУ СА РЕНОМ: Право домаће задовољство на тањиру!

ФОТО: Novosti

Пире кромпир

Састојци:

  • 1 кг кромпира
  • 50 гр путера
  • 100 мл топлог млека (према потреби више)
  • со по укусу
  • мускатни орашчић (опционо)

Припрема:

Ољуштите кромпир, исеците га на коцке и скувајте у сланој води док не омекша (око 20 минута). Процедите и вратите у врућу шерпу да испари вишак влаге. Додајте путер и постепено сипајте топло млеко. Изгњечите или умутите миксером док не добијете кремасти пире.Зачините по укусу и држите покривено до сервирања.

Цепкана буткица

Састојци:

  • 1 свињска буткица (око 1,2–1,5 кг)
  • 1 главица црног лука
  • 2 шаргарепе
  • 1 ловоров лист
  • 3–4 зрна бибера
  • со

Припрема:

Ставите буткицу у шерпу, додајте лук, шаргарепу, ловор и бибер. Налијте воде да све огрезне и кувајте 2 до 2,5 сата на тихој ватри, док месо не омекша. Када се буткица скува, извадите је, скините кожу и кости, па месо истргните виљушком на ситне комаде. Сачувајте око 100 мл бујона за сос.

Бели сос са реном

Састојци:

  • 30 гр путера
  • 1 кашика брашна
  • 200 мл млека
  • 100 мл бујона (од буткице)
  • 2–3 кашике киселе павлаке
  • 1–2 кашике ренданог рена (по укусу)
  • со, бибер

Припрема:

Растопите путер на тихој ватри, додајте брашно и мешајте док не замирише и не постане светло златно. Постепено уливајте млеко и бујон, стално мешајући да се не направе  грудвице. Кад се сос згусне, склоните с ватре и додајте павлаку и рен. Добро промешајте и по потреби додајте со и бибер.

Сервирање

На тањиру прво обликујте пире кромир.  Затим умешајте цепкану буткицу у топли бели сос са реном, тако да се месо равномерно обавије кремастом текстуром. Нежно је распоредите поред пиреа, тако да се сос лагано прелива по ивици. По жељи, можете додати мало свежег ренданог рена одозго за пикантнији укус или украсити листићем першуна.
Послужите док је све вруће — када се пире и месо споје у један залогај, добијате савршен баланс мекоће, сочности и благог мириса рена.

Уживајте!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.

20. 12. 2025. у 09:41

Коментари (0)

Где купити зимске јакне које заиста греју и прате вас целу сезону