ПРОБАЈТЕ ЊУЈОРШКИ ЧИЗКЕЈК: Оригинални рецепт за торту која је постала симбол овог урбаног града

Новости онлајн

01. 09. 2023. у 17:45

НЕШТО конкретнији и кремастији од класичног, Њујоршку чизкејк тражи мало стрпљења док се не охлади, али љубитељи цитрусних укуса биће одушевљени овом јединственом посластицом која се топи у устима.

ПРОБАЈТЕ ЊУЈОРШКИ ЧИЗКЕЈК: Оригинални рецепт за торту која је постала симбол овог урбаног града

Foto: Jutjub/Printskrin/

За разлику од обичне торте од сира, Њујоршки чизкејк је гушћи и кремастији, а често и слађи са додатком мириса лимуна и ваниле.

Одличан додатак је и воћни прелив који једноставно можете да направите тако да свеже или смрзнуто воће помешате с мало лимуновог сока и шећера па кратко прокувате, а према жељи можете додати и неку кашичицу мармеладе.

Састојци:

За кору:

  • 85 г путера +још мало за калуп
  • 140 г кекса по избору
  • 1 кашика шећера у праху

Фил:

  • 900 г крем сира
  • 250 г шећера
  • 3 кашике глатког брашна
  • 1 и ½ кашичице екстракта ваниле
  • ситно нарендана корица 1 лимуна (око 2 кашичице)
  • 1 и ½ кашичице сока од лимуна
  • 3 велика јаја, плус 1 жуманце
  • 200 мл киселе павлаке

Припрема:

Загрејте рерну на 180 степени, а калуп за печење од 23 цм премажите путером изнутра, а спља обложите с два слоја алуминијумске фолије.

Кексе уситните у сецкалици или истуците чекићем за месо па помешајте с растопљеним путером и кашиком шећера. Равномерно их утисните на дно калупа.

Пеците 10 минута и оставите да се хлади док припремате фил.

Повећајте температуру рерне на 220 степени. Умутите сир на средњој брзини мискером док не постане кремаст, око 2 минута. Поступно додајте шећер, брашно и прстохват соли и затим екстракат ваниле, лимунову кору и сок од лимуна.

Умутите и јаја и жуманце, једно по једно, а затим улијте и киселу павлаку и мутите на лаганој брзини док се све лепо не сједини. Тесто треба да буде глатко, лагано и помало прозрачно.

Странице калупа премажите отопљеним путером па ставите калуп на лим за печење. Улијте фил у калуп па пеците 10 минута. Затим смањите температуру рерне на 110 степени и пеците још око 45-55 минута. Ако лагано протресете лим, колач би се требао лагано љуљати, али не сме бити превлажан.

Искључите рерну и отворите врата па оставите да се хлади унутра 2 сата. Прођите танким ножићем уз ивицу колача како бисте га одвојили од калупа. Лабаво покријте фолијом и оставите у фрижидеру најмање 8 сати или преко ноћи.

Пријатно!

(Стил)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЦЕО ШИД ТУГУЈЕ ЗА ЛЕПОМ МИЛАНОМ: Девојка (26) трагично преминула, данима се опраштају од ње на друштвеним мрежама

ЦЕО ШИД ТУГУЈЕ ЗА ЛЕПОМ МИЛАНОМ: Девојка (26) трагично преминула, данима се опраштају од ње на друштвеним мрежама

ДЕВОЈКА Милана Мишић (26) из Шида трагично је преминула 15. јула, а на вечни починак испраћена је два дана касније у пратњи неутешне породице, пријатеља, рођака и многобројних суграђани који се данима од ње опраштају на друштвеним мрежама.

27. 07. 2025. у 08:48

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)

ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.

22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво

НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.

25. 07. 2025. у 08:55

Коментари (2)

ПОЉСКИ НАВИЈАЧИ РАСПАМЕТИЛИ СРБЕ: Ово су урадили после утакмице Нови Пазар - Јагјелоња (ФОТО)