ОРИГИНАЛНИ РЕЦЕПТ, СПОЈ БЕЛЕ ЧОКОЛАДЕ И ЏЕМА ОД КАЈСИЈЕ: Бела сахер торта, распаметиће и госте и укућане
УМЕСТО класичне Сахер торте направи ову верзију с белом чоколадом! То је савршен спој наизглед једноставних састојака који чини једну од најфинијих класичних торти.
Класична Сахер торта нам је добро позната - сочан чоколадни бисквит, пуњен најфинијом мармеладом од кајсија и преливен чоколадном глазуром.
Међутим, шта ако пожелимо да се мало удаљимо од (аустријске) посластичарске традиције и припремимо белу верзију Сахер торте? Ништа лакше уз одличан проверени рецепт који смо пронашли на блогу Бакинг Сенсе.
Без страха, упустите се у ову слатку авантуру и искористите домаћу мармеладу од кајсија на најбољи начин!
Потребно – за бисквит:
* 200 г оштрог брашна
* ¼ кашичице соли
* 180 г кристал шећера
* 6 већих јаја, на собној температури, беланца и жуманца одвојени
* 2 кашичице екстракта ваниле
* 180 г беле чоколаде
Састојци – за пуњење, глазуру и декорацију:
* тегла мармеладе од кајсија(око 500 г)
* 60 мл тамног рума
* 240 г беле чоколаде (исецкане)
* 120 г маслаца, на собној температури
* 30 мл вруће воде
* 45 мл кукурузног сирупа
* нарендана бела чоколада за декорацију и мало растопљене беле чоколаде
Поступак:
Укључи рерну и загреј је на 180 степени. Обложи калуп за торту папиром за печење и премази га маслацем. Просеј заједно брашно, прашак за пециво и со, затим остави са стране. Пажљиво умути маслац са ¾ количине шећера, а затим додај један по један жуманце, те након тога екстракт ваниле. Додај суве састојке и растопљену белу чоколаду.
Посебно умути беланца у лагани снег, додај преостали шећер и настави миксање док не добијеш чврст снег. Умешај беланца у смесу. Ако имаш два иста калупа за торту, подели смесу равномерно у њих. Ако не, испеци све одједном и касније разрежи након што се смеса охлади. Ако печеш у два калупа, биће потребно 20-25 минута, а ако печеш све одједном у једном калупу, требаће ти око 40 минута или мало дуже. Након печења, остави бисквит да се потпуно охлади на решетки. Мармеладу од марелица помешај с румом.
Доњи слој бисквита премажи са ¾ мармеладе с румом. Стави горњи део бисквита на то.
Остатак мармеладе проциједи преко торте одозго и са стране.
Стави торту у замрзивач на 30 минута. У то време, припреми глазуру. Растопи белу чоколаду на пари или у микроталасној. Посебно растопи маслац, додај кукурузни сируп и врућу воду, а затим га умеси у растопљену белу чоколаду. Извади торту из замрзивача и прелиј је глазуром, изравнавајући је.
На торту можеш исписати "Сахер" са мало растопљене беле чоколаде (то је типичан украс ове торте у њеном класичном издању), а ивице украсити струганим комадићима беле чоколаде (љуштилица за поврће ће ти добро послужити).
(Stil)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
(МАПА) ОВОГ ДАТУМА СТИЖЕ ПРАВА ЗИМА И НАЈХЛАДНИЈИ ПЕРИОД! Иван Ристић за "Новости" открива: Биће још снега, долази хладан арктички ваздух
ЦЕЛА Србија окована је снегом, а метеоролог Иван Ристић за "Новости" каже да нас тек очекује права зима.
24. 12. 2024. у 14:46
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)
ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.
20. 12. 2024. у 17:07
СТИЖЕ ПОЛИТИЧКИ ПОТРЕС? Ево ко води у анкетама за новог немачког канцелара
АЛИС Вајдел, лидерка десничарске странке Алтернатива за Немачку (АфД), према последњим анкетама, преузела је вођство испред Фридриха Мерца, лидера Хришћанско-демократске уније (ЦДУ).
24. 12. 2024. у 12:17
Коментари (0)