ОРИГИНАЛНИ РЕЦЕПТ, СПОЈ БЕЛЕ ЧОКОЛАДЕ И ЏЕМА ОД КАЈСИЈЕ: Бела сахер торта, распаметиће и госте и укућане
УМЕСТО класичне Сахер торте направи ову верзију с белом чоколадом! То је савршен спој наизглед једноставних састојака који чини једну од најфинијих класичних торти.

Фото Shutterstock
Класична Сахер торта нам је добро позната - сочан чоколадни бисквит, пуњен најфинијом мармеладом од кајсија и преливен чоколадном глазуром.
Међутим, шта ако пожелимо да се мало удаљимо од (аустријске) посластичарске традиције и припремимо белу верзију Сахер торте? Ништа лакше уз одличан проверени рецепт који смо пронашли на блогу Бакинг Сенсе.
Без страха, упустите се у ову слатку авантуру и искористите домаћу мармеладу од кајсија на најбољи начин!
Потребно – за бисквит:
* 200 г оштрог брашна
* ¼ кашичице соли
* 180 г кристал шећера
* 6 већих јаја, на собној температури, беланца и жуманца одвојени
* 2 кашичице екстракта ваниле
* 180 г беле чоколаде
Састојци – за пуњење, глазуру и декорацију:
* тегла мармеладе од кајсија(око 500 г)
* 60 мл тамног рума
* 240 г беле чоколаде (исецкане)
* 120 г маслаца, на собној температури
* 30 мл вруће воде
* 45 мл кукурузног сирупа
* нарендана бела чоколада за декорацију и мало растопљене беле чоколаде
Поступак:
Укључи рерну и загреј је на 180 степени. Обложи калуп за торту папиром за печење и премази га маслацем. Просеј заједно брашно, прашак за пециво и со, затим остави са стране. Пажљиво умути маслац са ¾ количине шећера, а затим додај један по један жуманце, те након тога екстракт ваниле. Додај суве састојке и растопљену белу чоколаду.
Посебно умути беланца у лагани снег, додај преостали шећер и настави миксање док не добијеш чврст снег. Умешај беланца у смесу. Ако имаш два иста калупа за торту, подели смесу равномерно у њих. Ако не, испеци све одједном и касније разрежи након што се смеса охлади. Ако печеш у два калупа, биће потребно 20-25 минута, а ако печеш све одједном у једном калупу, требаће ти око 40 минута или мало дуже. Након печења, остави бисквит да се потпуно охлади на решетки. Мармеладу од марелица помешај с румом.
Доњи слој бисквита премажи са ¾ мармеладе с румом. Стави горњи део бисквита на то.
Остатак мармеладе проциједи преко торте одозго и са стране.
Стави торту у замрзивач на 30 минута. У то време, припреми глазуру. Растопи белу чоколаду на пари или у микроталасној. Посебно растопи маслац, додај кукурузни сируп и врућу воду, а затим га умеси у растопљену белу чоколаду. Извади торту из замрзивача и прелиј је глазуром, изравнавајући је.
На торту можеш исписати "Сахер" са мало растопљене беле чоколаде (то је типичан украс ове торте у њеном класичном издању), а ивице украсити струганим комадићима беле чоколаде (љуштилица за поврће ће ти добро послужити).
(Stil)
Препоручујемо

РАСПОРЕЂЕНО 110.000 ВОЈНИКА, РУСИ КРЕЋУ У ЗАВРШНИ УДАР НА ПОКРОВСК: "Са тиме би могли заузети средње велику европску државу"
РУСИЈА не показује знакове повлачења у рату против Украјине. Напротив, Москва је појачала далекометне ударе на украјинске градове и нападе дуж целе линије фронта. Војни стручњаци истичу да је руска страна усвојила нове тактике, ослањајући се на масовну употребу дронова и малих диверзантских јединица, пише The New York Times.
10. 08. 2025. у 20:18

ЕВО КО ЈЕ ТРОСТРУКИ УБИЦА ИЗ ГЊИЛАНА: Био у друштву са Куртијем, Османијевом и Харадинајем
ТРИ особе су убијене, а неколико је рањено у пуцњави која се догодила данас у Гњилану, док је осумњичени нападач у бекству, пренела је Коха. Болница у Гњилану саопштила је да је на лицу места констатована једна смрт, а да су две особе пребачене у Ургентни центар без знакова живота.
10. 08. 2025. у 18:11

Овако изгледа кућа Милана Борјана која је демолирана: Лопов однео и снимач видео надзора (ФОТО)
"ХВАЛА полицији града Београда на брзој реакцији и сјајном односу према послу."
11. 08. 2025. у 09:52
Коментари (0)