ОРИГИНАЛНИ РЕЦЕПТ, СПОЈ БЕЛЕ ЧОКОЛАДЕ И ЏЕМА ОД КАЈСИЈЕ: Бела сахер торта, распаметиће и госте и укућане
УМЕСТО класичне Сахер торте направи ову верзију с белом чоколадом! То је савршен спој наизглед једноставних састојака који чини једну од најфинијих класичних торти.
Класична Сахер торта нам је добро позната - сочан чоколадни бисквит, пуњен најфинијом мармеладом од кајсија и преливен чоколадном глазуром.
Међутим, шта ако пожелимо да се мало удаљимо од (аустријске) посластичарске традиције и припремимо белу верзију Сахер торте? Ништа лакше уз одличан проверени рецепт који смо пронашли на блогу Бакинг Сенсе.
Без страха, упустите се у ову слатку авантуру и искористите домаћу мармеладу од кајсија на најбољи начин!
Потребно – за бисквит:
* 200 г оштрог брашна
* ¼ кашичице соли
* 180 г кристал шећера
* 6 већих јаја, на собној температури, беланца и жуманца одвојени
* 2 кашичице екстракта ваниле
* 180 г беле чоколаде
Састојци – за пуњење, глазуру и декорацију:
* тегла мармеладе од кајсија(око 500 г)
* 60 мл тамног рума
* 240 г беле чоколаде (исецкане)
* 120 г маслаца, на собној температури
* 30 мл вруће воде
* 45 мл кукурузног сирупа
* нарендана бела чоколада за декорацију и мало растопљене беле чоколаде
Поступак:
Укључи рерну и загреј је на 180 степени. Обложи калуп за торту папиром за печење и премази га маслацем. Просеј заједно брашно, прашак за пециво и со, затим остави са стране. Пажљиво умути маслац са ¾ количине шећера, а затим додај један по један жуманце, те након тога екстракт ваниле. Додај суве састојке и растопљену белу чоколаду.
Посебно умути беланца у лагани снег, додај преостали шећер и настави миксање док не добијеш чврст снег. Умешај беланца у смесу. Ако имаш два иста калупа за торту, подели смесу равномерно у њих. Ако не, испеци све одједном и касније разрежи након што се смеса охлади. Ако печеш у два калупа, биће потребно 20-25 минута, а ако печеш све одједном у једном калупу, требаће ти око 40 минута или мало дуже. Након печења, остави бисквит да се потпуно охлади на решетки. Мармеладу од марелица помешај с румом.
Доњи слој бисквита премажи са ¾ мармеладе с румом. Стави горњи део бисквита на то.
Остатак мармеладе проциједи преко торте одозго и са стране.
Стави торту у замрзивач на 30 минута. У то време, припреми глазуру. Растопи белу чоколаду на пари или у микроталасној. Посебно растопи маслац, додај кукурузни сируп и врућу воду, а затим га умеси у растопљену белу чоколаду. Извади торту из замрзивача и прелиј је глазуром, изравнавајући је.
На торту можеш исписати "Сахер" са мало растопљене беле чоколаде (то је типичан украс ове торте у њеном класичном издању), а ивице украсити струганим комадићима беле чоколаде (љуштилица за поврће ће ти добро послужити).
(Stil)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ВУЧИЋ УПУТИО НАЈХРАБРИЈЕ ПИТАЊЕ ЛИДЕРИМА 46 ЗЕМАЉА: Да ли вам је увек био важнији формални бирократски приступ или суштина?!
ПРЕДСЕДНИК Вучић у свом говору на самиту Европске политичке заједнице у Будимпешти поставио је храбро питање пред 46 европских лидера.
07. 11. 2024. у 16:03
НАЈЈАЧА СИЛА ЕВРОПЕ НА УДАРУ: Трамп већ запретио - "Платићете високу цену!"
ДОНАЛД Трамп изјавио је прошле недеље како ће Европска унија морати да плати "високу цену" јер није куповала довољно америчких извозних производа. Део европских економиста и банкара упозорава како би победа Доналда Трампа могла изазвати трговински рат који би затим "гурнуо економију еврозоне из спорог раста у потпуну рецесију".
06. 11. 2024. у 20:03 >> 20:04
НА ВЕНЧАЊУ САМ БИЛА НАЈТУЖНИЈА ЖЕНА: Ивана је открила невероватне тајне породице Трамп
У СВОЈОЈ књизи "Raising Trump", Ивана Трамп, прва супруга Доналда Трампа, поделила је фасцинантне приче о породици Трамп које ће вас засигурно изненадити – јер када Ивана одлучи да исприча све, она заиста исприча све.
07. 11. 2024. у 13:21
Коментари (0)