СПРЕМИТЕ ВАСИЛОПИТУ ЗА СУТРАШЊИ ПРАЗНИК: Откривамо рецепт за специјалитет који Грци једу на празник Светог Василија (ФОТО)

Јелена Стојковић
Јелена Стојковић

13. 01. 2024. у 19:24

У читавој Грчкој, па и на Светој Гори, постоји обичај да се за празник Светог Василија спрема један колач који се по њему и зове Василопита.

СПРЕМИТЕ ВАСИЛОПИТУ ЗА СУТРАШЊИ ПРАЗНИК: Откривамо рецепт за специјалитет који Грци једу на празник Светог Василија (ФОТО)

Фото: Ј.С.

Обично на њему стоје и слова Х П што је скраћеница од хроња пола (многаја љета) или К Х скраћено од кали хроња (добра година).

Гордана Димитријевић из Врања, радо спрема ову питу, јер јој се допада каквог је укуса, али и због тога што се њено спремање везује за разне обичаје. 

У Василопиту се, попут наше чеснице, ставља један новчић који се тражи током ломљења, односно конзумирања овог колача. Постоје чак новчићи наменски израђени само за коришћење у василопити, са крстом и на реверсу и на аверсу кованице.
Деца у Грчкој Деда Мраза називају Свети Василије, и верују да им он доноси поклоне на свој празник, 1. јануара.

А ево и рецепта који је наша саговорница поделила са читаоцима Новости.

Фото: Ј. С.

Потребно је:

4 јаја
550 гр брашна
250 гр шећера
150 гр путера
кесица ванилин шећера
кесица прашка за пециво
прстохват соде бикарбоне
1 децилитар коњака или брендија
4 децилитра сока од поморанџе
1 помораџа (кора)
1 лимун (кора)
за декорацију ољуштени бадеми и шећер у праху

Фото: Ј. С.

Припрема:

Одвојите беланца од жуманца. Миксером умутите жуманца са шећером и са две кашике воде. Мутите док маса не постане светла и пенаста. Уз лагано мућење додајте и путер, мало по мало. Све заједно мутите још непун минут.

У смесу сипајте и сок од поморанџе и коњак (или бренди). Помешајте варјачом да се све сједини. Наставите са мешањем додајући брашно, ванилин шећер, прашак за пециво и соду бикарбону. Изрендајте кору 1 поморанџе и лимуна и додајте смеси.

Беланца умутите у чврсту пену (снег), па их лагано умешајте у већ домијену масу. Све заједно излијте у калуп за печење (око 25цм пречника) који сте претходно обложили папиром за печење. Поспите по врху исецкане бадеме. Пеците око сат времена у загрејаној рерни, на 180 степени.

Пре сервирања поспите василопиту прах шећером.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НА СТОЛУ СУ РАТНИ ПРЕДЛОЗИ, БРИСЕЛ ХОЋЕ РАТ! Орбан се хитно јавио из Копенхагена

"НА СТОЛУ СУ РАТНИ ПРЕДЛОЗИ, БРИСЕЛ ХОЋЕ РАТ!" Орбан се хитно јавио из Копенхагена

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан навео је из Копенхагена, где учествује на самиту Европске политичке заједнице, да је ситуација озбиљна и да се на столу налазе, "отворени, ратно оријентисани предлози".

02. 10. 2025. у 08:59

(МАПЕ) ОВАКО ЋЕ СЕ КРЕТАТИ НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Погледајте из часа у час, стижу снег и киша (ФОТО)

(МАПЕ) ОВАКО ЋЕ СЕ КРЕТАТИ НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Погледајте из часа у час, стижу снег и киша (ФОТО)

ПОГЛЕДАЈТЕ како ће се ледени облак кретати над Србијом и које крајеве кад погађа невреме. Данас и сутра облачно са кишом и хладно, осим на северозападу Војводине где ће се задржати суво време, најавио је РХМЗ.

02. 10. 2025. у 10:47

ВЕДРАНА ОГОРЧЕНА: Пилић је био хришћанин! Срамота за Сплит, само мртав Пилић може бити - велики Пилић

ВЕДРАНА ОГОРЧЕНА: "Пилић је био хришћанин! Срамота за Сплит, само мртав Пилић може бити - велики Пилић"

ХРВАТСКИ тениски ас Никола Пилић преминуо је у 87. години живота у Ријеци, а сахрањен је протеклог викенда у Опатији, граду у којем је провео последње дане живота.

02. 10. 2025. у 07:20

Коментари (0)

ЈЕ ЛИ, БРЕ, КОЛИКО ТИ ИМАШ ГОДИНА?! Хамад Међедовић напустио меч са најбезобразнијим тенисером на свету! (ВИДЕО)