НАЈУКУСНИЈИ МИЊОНИ ПО РЕЦЕПТУ НАШИХ БАКА: Мали, слатки, шарени, симпатични и пре свега укусни
Мињони се могу украшавати и правити за најразличитије врсте славља, а ваши гости ће бити одушевљени.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 6 јаја (за жуту кору)
- 150 г шећера
- 125 г брашна
- 1/2 прашка за пециво
- 6 јаја (за шарену кору)
- 150 г шећера
- 125 г брашна
- 1/2 прашка за пециво
- 2 кашике какаоа
За шећерни раствор:
- 250 г кристал-шећера
- 1,5 дцл воде
- пекмез од кајсија
- 1 поморанџа
- мало рума
Припрема:
Жута кора:
Одвојте жуманца од беланаца и оставите их на собној температури око сат времена да се мало угреју. Умутите беланца с пола шећера и додајте умућена жуманца с другом половином шећера, па обе смесе спојте уз лагано мешање. Лагано додајте брашно, у које је претходно умешан прашак за пециво, све сједините и пећи у плеху који је подмазан путером и обложен папиром за печење око 15 минута на 180 степени. Дебљина коре треба да буде око 1,5 цм. Кад се охлади, скините окрајке и пресеците је на два једнака дела.
Шарена кора:
Направите смесу од јаја, шећера и брашна као за прву кору, али је поделите на три дела. Један остаје жут, у други се додаје мало црвене боје за колаче, а у трећи део две кашике какаоа. У тепсију намазaну путером и обложену папиром за печење наизменично сипајте све три смесе и пеците 15 минута на 180 степени. Оставите да се кора охлади, а потом је исеците на ситније коцкице и додајте крајеве од жуте коре. Све ставите у дубљу чинију, па онда прелијте шећерним раствором.
Шећерни раствор:
У воду сипајте прописану количину шећера, па загревајте на нижој температури уз стално мешање док се шећер не отопи, па оставите да се кува око пет минута на лаганој ватри. Склоните са ватре, прохладите, па додајте сок и кору поморанџе и мало рума. Прелијте тај шећерни раствор преко насечене коре на коцкице, да буде добро натопљено.
Угрејте пекмез од кајсија, па га процедите кроз цедиљку. Изаберите плех који је сличних димензија као половина жуте коре. Обложите плех провидном фолијом, па на њу ставите прву жуту кору, премажите је пекмезом од кајсија (око 3-4 кашике), преко тога распоредите натопљене коцке тако да буде иста дебљина на целој пишкоти.
Другу половину жуте коре такође премажите пекмезом, али тај премазани део треба да дође на натопљене коцке. Прекријте цео колач пластичном фолијом, па га добро умотајте и оставите да се пресује тако што ћете преко ставити неки тежи предмет. Мора да се пресује најмање 12 сати.
Када је колач испресован, ставите даску и преврните га из плеха на њу, склоните фолију и оштрим ножем исеците на ситније коцке. Свака треба да се прелије течним фонданом и украси по жељи.
(srecnarepublika)
Препоручујемо

РЕЦЕПТ ЗА НАЈСОЧНИЈУ БАКЛАВУ СА ПИСТАЋИМА: Овакву до сада нисте јели
18. 11. 2024. у 12:00

ДУНАВСКИ ТАЛАСИ: Рецепт за сочни колач који успешно одолева трендовима
14. 11. 2024. у 16:00

ПИТАЊЕ ЈЕ ДАНА КАДА ЋЕ ОТВОРЕНО ДА УБИЈАЈУ НА УЛИЦИ Вучић: Земља нам је у великој опасности, банда влада улицама! Победићемо ово зло заједно
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се нацији из Палате Србија после четири дана узастопног блокадерског дивљања и напада на објекте, полицију и грађане. Поручио је да је питање дана када ће блокадери да отворено убијају на улици, јер им је само то преостало. Рекао је да ће се у наредним данима чинити да се држава повукла, а онда ће показати сву своју одлучност и искористити сва средства на располагању да се врати поредак и мир у земљу. Са народом и грађанима заједно, победићемо ово зло, поручио је Вучић.
17. 08. 2025. у 12:14 >> 12:44

"СРАМ ВАС БИЛО ЗА СВЕ ШТО РАДИТЕ" Вучић са презиром одговорио Жаклини Таталовић на добацивања и упадице
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић одговорио је на упадице и добацивања новинарки Н1 Жаклини Таталовић.
17. 08. 2025. у 14:28

РАЗВОД АНИ ТЕШКО ПАО: Једна фотографија је доказ колико ПАТИ
НЕКАДАШЊА тенисерка Ана Ивановић, ухваћена је на плажи у опуштеном издању, али оно што је свима запало за око јесте избор књиге коју је држала у рукама.
18. 08. 2025. у 07:20
Коментари (0)