KUČI NEĆE VOJVODU MIRKA

V.K.

29. 05. 2024. u 17:15

SRPSKI nacionalni savet Crne Gore, kao inicijator peticije građana Podgorice, obratio se predsednici Skupštine Podgorice dr Jeleni Borovinić Bojović i predstavnicima odborničkih klubova sa zahtevom za uklanjanje spomen-obeležja vojvodi Mirku Petroviću, postavljenog na centralnom trgu u Podgorici. 

КУЧИ НЕЋЕ ВОЈВОДУ МИРКА

V. K.

Iz Saveta poručuju da je pravni osnov za pokretanje ove inicijative utemeljen u Zakonu o spomen-obeležjima član 10 stav 7, kojim je propisano da nije dozvoljeno podizanje spomen-obeležja „...licu koje je u istoriji Crne Gore, ili istoriji čovečanstva imalo negativnu ulogu...“

-Naime, jedan od najmonstruoznijih zločina u istoriji Crne Gore, o čemu postoji bezbroj usmenih i pismenih svedočenja, jeste zločin–pohara koja je izvršena nad stanovništvom Kuča od strane regularne crnogorske vojske koju je predvodio Mirko Petrović, rođeni brat crnogorskog suverena knjaza Danila I. U tom zločinačkom pohodu stradalo je više stotina nedužnih civila, uglavnom žena i dece, o čemu istorijski zapisi nedvosmisleno utvrđuju negativnu istorijsku ulogu vojvode Mirka Petrovića i njegovog brata knjaza Danila I. Valja napomenuti da u tom vremenu Kuči nisu bili u sastavu Crne Gore, pa nije postojao nijedan državni razlog za zločinačko i brutalno kažnjavanje nedužnih stanovnika Kuča.

- Iz navedenih razloga, a i iz činjenice da je spomen-obeležje postavljeno na teritoriji koja je u tom vremenu pripadala Kučima, što se apsolutno doživljava kao očigledna provokacija bivše vlasti, zahtevamo da se spomenik ukloni, ili izmesti, u skladu sa važećim propisima crnogorskog zakonodavstva. Molimo vas da nam u najkraćem roku odgovorite na naš zahtev, a u isto vreme tražimo da organizujete sastanak predstavnika potpisnika peticije sa predsednicima odborničkih klubova u Skupštini grada Podgorice -navodi se u zahtevu koji je potpisao predsednik SNS dr Momčilo Vuksanović.

U međuvremenu je prikupljeno pet hiljada potpisa podrške za uklanjanje spomen-obeležja vojvodi Mirku Petroviću sa Trga nezavisnosti u glavnom gradu Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio