NE ŽELE SRBE UZ BIRAČKE KUTIJE: Nagoveštaj izmena propisa o dvojnom državljanstvu izazvao buru u CG

V. Kadić

23. 09. 2024. u 10:43

SAMO nagoveštaj da bi Crna Gora mogla da razmatra mogućnost sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Srbijom izazvala je buru u delu podgoričke javnosti, a posebno u opozicionoj Demokratskoj partiji socijalista. Iz tih krugova stižu "upozorenja" da bi ovaj potez mogao da naruši same temelje države, a opasnost vide u Beogradu i potencijalnom "izbornom inženjeringu".

НЕ ЖЕЛЕ СРБЕ УЗ БИРАЧКЕ КУТИЈЕ: Наговештај измена прописа о двојном држављанству изазвао буру у ЦГ

Skupština CG

Pod baražnom vatrom našao se predsednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, samo zato što je nedavno od Istraživačkog centra parlamenta zatražio da mu naprave rad na temu "Uporedna praksa ostvarivanja prava na dvojno državljanstvo", a u svrhu predloga zakona.

Mandić je od Istraživačkog centra zatražio analizu crnogorskog normativnog okvira ostvarivanja prava na dvojno državljanstvo, kao i uporednu praksu. Naveo je da rad treba da bude u obliku komparativnog pregleda, studije i pregleda statističkih podataka.

Zahteve za izmenu Zakona o dvojnom državljanstvu sa Srbijom predstavnici koalicije "Za budućnost Crne Gore" ranije su ispostavili premijeru Milojku Spajiću. Iz opozicije su reagovali ukazujući na mogući "izborni inženjering" iz susednih država, prvenstveno Srbije. Iz opozicionog DPS poručili su premijeru Spajiću da se "ne igra državom", jer je dvojno državljanstvo sa Srbijom "put u nestanak nezavisne Crne Gore".

Odgovarajući na ove kritike, premijer Spajić je kazao da izmenama Zakona novim državljanima neće biti omogućeno da glasaju u narednih deset godina, a takvih je oko 300.000. On je "umirio" suvereniste "pojašnjenjem" da će se u izmene Zakona o državljanstvu ići tek nakon što se obezbede svi zaštitni zakonski mehanizmi, te da su preduslov za takva rešenja - ustavne promene.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević smatra da bi dvojno državljanstvo sa Srbijom otklonilo nepravdu prema "našoj braći i sestrama koji se osećaju odbačeni i zaboravljeni".

- Što se ovo "Vijesti" bune protiv dvojnog državljanstva? Pa, Željko Ivanović, kao Šumadinac iz opštine Knić, imaće pravo da pored srpskog koje ima, dobije i crnogorsko. Ali i moja sestra koja je rođena u Podgorici, a živi u Beogradu, isto će imati pravo da dobije crnogorsko državljanstvo koje su joj oduzeli. I moj sin od jedanaest meseci koji je stranac u Crnoj Gori, imaće pravo da postane crnogorski državljanin. I još stotine hiljada naših sunarodnika koji žive u Srbiji, Turskoj, bilo gde... Dobro došli kući - naveo je Knežević, na svom fejsbuk-nalogu.

Inače, restriktivni Zakon o državljnstvu doneo je 2008. DPS Mila Đukanovića. Po njemu, državljanstvo se stiče rođenjem, poreklom, prijemom ili sporazumom o dvojnom državljanstvu s drugom državom. Takav sporazum Crna Gora nema ni sa jednom zemljom. Državljani zemalja bivše SFRJ mogli su da zadrže crnogorsko državljanstvo ukoliko su ga stekli pre proglašenja nezavisnosti juna 2006. Međutim, oni koji su neko drugo državljanstvo stekli posle te godine, crnogorsko gube po automatizmu. Kako su tada naveli iz DPS, strogi kriterijumi zaštita su za državu od oko 630.000 stanovnika. Ocenili su da na malom broju birača, kojih je u Crnoj Gori oko 540.000, svaka promena može imati ključnu ulogu u izbornom procesu.

Zahtevi i iz Turske

TOKOM zvanične posete Turskoj, u Istanbulu decembra 2023, predsednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da su crnogorski iseljenici u toj zemlji zainteresovani da dobiju pasoš Crne Gore. Oni su to pozdravili i naveli da su spremni da zajednički rade, kako sa šefom parlamenta, tako i sa svim poslaničkim klubovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVAT SVE PRIZNAO, I TO U KAMERU! Ovo je rekao o derbiju Zvezde i Partizana (VIDEO)