PUKLO U VRHU VOJNE KOMANDE: Ne prestaje sukob između ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore

V. KADIĆ

11. 10. 2024. u 06:30

MINISTAR odbrane Crne Gore Dragan Krapović saopštio je da je načelnik Generalštava Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević bio direktno instruisan iz dela opozicionih partija (DPS) po zahtevima bivšeg predsednika CG Mila Đukanovića.

ПУКЛО У ВРХУ ВОЈНЕ КОМАНДЕ: Не престаје сукоб између министра одбране и начелника Генералштаба Војске Црне Горе

Ministarstvo odbrane

Poručio je da će protiv Lazarevića biti pokrenut disciplinski postupak zbog zloupotrebe vozila vojske. Komentarišući situaciju da je general vojnim vozilom prevezao privatni motor, Krapović je rekao da je to bio samo jedan od mnoštva razloga koji je prelio "čašu žuči".

- Nisam javno govorio jer sam hteo da sačuvam integritet vojske i države. Nisam želeo da se zbog ovakvog postupanja stidi država pred svetom, NATO savezncima, članicama EU - kazao je Krapović (Demokratska Crna Gora).

Na pitanje šta će raditi ako predsednik Crne Gore Jakov Milatović ostane pri stavu da Lazarević ostane na čelu Generalštaba, vojni ministar je rekao da će uraditi sve da vojska normalno funkcioniše. Kazao je da je predložio adekvatnu zamenu nakon što je tražio smenu Lazarevića.

- Predlog je pred Savetom, i u njihovoj je nadležnosti, ne bih da unapred komentarišem - rekao je Krapović, koji je obavestio i Vrhovno državno tužilaštvo o nezakonitim radnjama Lazarevića, koji je nedavno uputio pismo članovima Saveta - predsednicima države, parlamenta i Vlade CG u kome ih je informisao o problemima koje ima u saradnji sa Krapovićem.

Sednica

SEDNICA Saveta za odbranu i bezbednost zakazana je za danas u 11 sati. Glavna tema biće pismo načelnika Generalštaba VCG Zorana Lazarevića članovima vrhovne komande u kome optužuje ministra Dragana Krapovića za delovanje koje šteti vojsci i urušava njenu borbenu gotovost.

Lazarević je naveo kakve štetne posledice iz toga proističu i da ministar odbrane urušava borbenu gotovost VCG.

- Pismo sadrži više podataka koji se po zakonu o vojsci ne smeju javno iznositi bez odobrenja ministra odbrane. U pismu polemiše o izradi plana VCG, o popuni vojske, borbenoj gotovosti, komandovanju i kadriranju - naveo je Krapović i dodao da dok je on ministar odbrane, niko se neće igrati sa državom, pa ni načelnik Generalštava.

"Ja komandujem"

UOČI današnje sednice Saveta general Lazarević kazao je da Krapović i još "neko uz njega" smišljeno urušava sistem odbrane.

- Vojskom mogu da komandujem ja. Krapović podriva sistem sa partijskim drugovima - poručio je Lazarević.

Na pitanje šta je Lazarević uradio pre pisma da mu se ne odobre aktivnosti u inostranstvu, Krapović je odgovorio da mu je kretanje u inostranstvu ograničio, jer je grubo prekršio ovlašćenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

UKAZALI MU POVERENJE: Hrvatski trener ostaje selektor Brazila do 2028. godine