"BRZIM VOZOM" DO BRISELA: Predsednici države i Vlade sa Ursulom fon der Lajen o putu Crne Gore ka EU

V.K.

27. 10. 2024. u 15:47

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen impresionirana je brzinom i kvalitetom kako Crna Gora nepreduje u procesu približvanja Evropskoj uniji.

БРЗИМ ВОЗОМ ДО БРИСЕЛА: Председници државе и Владе са Урсулом фон дер Лајен о путу Црне Горе ка ЕУ

Mreža Iks

Ona je poručila nakon sastanka sa predsednicima države i Vlade Crne Gore Jakovom Milatovićem i Milojkom Spajićem da svi u državi imaju dobar razlog da budu ponosni na ono što je dosada ostvareno. Smatra da do kraja godine mogu biti zatvorena četiri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je kazao da je Crna Gora pozitivna priča i za EU i za region, zbog čega je u obostranom interesu intenzivan tempo zatvaranja poglavlja nakon dobijenog IBAR, neophodan da bi zemlja ostvarila cilj i postala 28. država članica EU do 2028.

- Ne želimo da poništimo ranija dostignuća do kojih smo došli tokom procesa i zato je važno da na vreme detektujemo i prekinemo negativne trendove na unutrašnjem planu koji bi mogli ugroziti naš evropski put - upozorio je Milatović.

Optimističnije su poruke premijera Milojka Spajića koji je istakao da je Crna Gora spremna za progres i ekonomski napredak.

- Uradili smo dosta, ali naredne dve godine presudne su za dalji napredak. Potrebne su nam sve partije da bi zatvorili sva poglavlja. To je ambiciozan cilj, ali verujem u njega. Moramo ubrzati ovaj voz i radnu temperaturu da bi zatvorili sva poglavlja do 2026 - naveo je Spajić.

Nove sankcije Rusiji

VLADA Crne Gore je donela novu odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mera prema Rusiji utvrđenih odlukama Saveta Evropske unije. Ovim činom nastavljen je kontinuitet spoljne politike iz vremena bivšeg režima Mila Đukanovića kada su 2014.godine prvi put uvedene sankcije zvaničnoj Moskvi.

Usledila je reakcije Ursule fon der Lajen.

- Mi smo uz vas! Uslovi za pristupanje su jasni, ali postoji i značajan napredak Crne Gore kojem svedočimo - kazala je ona dodajući da je posebno važan Vladin operativni centar za sajber bezbednost koji je osnovan uz podršku iz EU fondova. - Osvrt na učinak Crne Gore u novom izveštaju Evropske komisije biće vrlo pozitivan.

Upitan da li će na pregovore i ambiciju da Crna Gora bude članica EU do 2028. uticati priče o jeziku i dvojnom državljanstvu, premijer Spajić je rekao da je popis pokazao da smo sazreli kao društvo.

- Prošle godine smo bili u teškoj poziciji jer smo imali popis koji je odlagan i znamo da je bio polarizujuća tema, zato je važno da su na kraju rezultate popisa potpisale sve partije. I to je primer da smo kao društvo sazreli - rekao je Spajić.

Fon der Lajenova je istakla da je važno fokusirati se na esencijalna pitanja, a o pitanjima od nacionalnog značaja nema šta da kaže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVA SMRT! Huligani zapalili protivničkog navijača - tragedija kakvu sport ne pamti (VIDEO)