ISHRANOM UBLAŽITE ALERGIJU: Reakcije na hladnoću, znoj, kućnu hemiju, životinjsku dlaku, mogu da se kontrolišu promenom jelovnika
PODACI Evropske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju (EAACI), pokazuju da su alergije najrasprostranjenija hronična bolest na starom kontinentu.

Foto Depositphotos
Čak 20 odsto pacijenata ima težak oblik bolesti sa svakodnevnim strahom od napada astme, anafilaktičkog šoka ili smrti od alergijske reakcije. Iako postoje efikasni lekovi kojima alergija može da se drži pod kontrolom, mnogi bez većih doza ne uspevaju da savladaju napade. Ako ste skloni alergijskim reakcijama na hladnoću, znoj, kućnu hemiju ili životinjsku dlaku stručnjaci savetuju da povedete računa i o ishrani, jer i ona ima značajnu ulogu.
Postoje namirnice koje sadrže nizak procenat alergena. To su kiselo mleko, sitan sir, kačkavalj, kuvano ili dinstano goveđe meso, piletina, heljda, pirinač, ječam, kukuruzno i ovseno brašno. Od povrća to su kupus, brokoli, krastavac, spanać, mirođija, peršun, zelena salata, tikvice. Maslinovo i suncokretovo ulje su takođe dobar izbor, a voće bi trebalo jesti po izboru, zavisno kakave tegobe uzrokuje i da li dovodi do ukrštene alergijske reakcije.
Ponedeljak
doručak: projara sa rendanim tikvicama, kiselo mleko
ručak: čorba od brokolija, grašak sa piletinom, kupus salata
večera: pire od kukuruza šećerca i brokolija, belo pileće meso i krastavac
* * * * * * *
Utorak
ručak: čorba od povrća po izboru, goveđe ćufte u paradajz sosu, pire od krompira i karfiola, krastavac salata
večera: pirinčani rezanci, sos od spanaća i slanine
* * * * * * *
Sreda
doručak: pogačice od heljde i kiselo mleko
ručak: čorba od pilećeg mesa, paškanata i krompira, testenine od kukuruza, sos od tkvica sa belim lukom, krastavac salata
večera: pogačice od heljde, namaz od piletine, kupus salata
* * * * * * *
Četvrtak
doručak: ovsene pahuljice sa kiselim mlekom, voćem po izboru i crnom čokoladom
večera: mafini od leblebije i povrća, šargarepa isečena na štapiće
* * * * * * *
Petak
doručak: palenta sa slaninom i semenkama susama, kiselo mleko
ručak: goveđa supa, boranija sa goveđim mesom, kupus salata
večera: pirinčani rezanci sa sosom od povrća
* * * * * * * *
Subota
ručak: čorba od tikvica, pileće meso na žaru, pirinač sa povrćem, šargarepa
večera: integralni hleb sa humusom i ćurećim
* * * * * * * *
Nedelja
doručak: projara sa tikvicama, kiselo mleko
ručak: pileća supa, sarma od pirinča i junetine
večera: palačinke od heljde sa humusom, slaninom i povrćem
Preporučujemo

MASLAČAK ZA KRVNE SUDOVE: Ovo je recept za lekoviti sirup od cvetova
26. 09. 2021. u 13:00

POSLEDICE KOD MLAĐIH: I kod dece kovid izaziva neurološke probleme
25. 09. 2021. u 12:00

DOKTOR BOBAN STEPIĆ OCENjUJE: Kakva je efikasnost novih lekova protiv migrene
24. 09. 2021. u 15:00

KOŽA MOŽE DA SE OSPE I ZBOG STRESA: Ovakve reakcije karakteristične za žene posle 30
24. 09. 2021. u 13:00

PET VRSTA DEPRESIJE: Različiti načini lečenja u zavisnosti od psihičkog stanja
24. 09. 2021. u 11:00

STRAH SAGOREVA KALORIJE: Kada telo doživi protok adrenalina i metabolizam se ubrzava
23. 09. 2021. u 13:40

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

"KOMPLITLI FRI OF ČARDž": Da li ste čuli kako Putin priča engleski? (VIDEO)
RUSKI predsednik Vladimir Putin imao je u februaru telefonski razgovor s američkim predsednikom Donaldom Trampom o okončanju rata u Ukrajini, a iako tada nije saopšteno kojim su jezikom pričala dvojica državnika verovatno se svako koristio svojim maternjim i oslonio na prevodioce.
17. 04. 2025. u 15:25
Komentari (0)