MANJAK SNA, BAR DVE DIJAGNOZE: Povedite računa da li spavate dovoljno

V. N.

01. 11. 2022. u 18:50

MANjE od pet sati sna u srednjem i kasnom životnom dobu moglo bi biti povezano sa povećanim rizikom od razvoja najmanje dve hronične bolesti, otkriva nova studija.

МАЊАК СНА, БАР ДВЕ ДИЈАГНОЗЕ: Поведите рачуна да ли спавате довољно

Foto: Free Images Pixabay

Istraživanje objavljeno u PLOS Medicine, analiziralo je uticaj trajanja sna na zdravlje više od 7.000 muškaraca i žena starosti od 50, 60 i 70 godina. Istraživači su ispitivali odnos između toga koliko dugo je svaki učesnik spavao, mortaliteta i da li su mu dijagnostikovane dve ili više hroničnih bolesti (multimorbiditet) - kao što su bolesti srca, rak ili dijabetes - tokom 25 godina.

Oni koji su prijavili da su spavali pet sati ili manje u dobi od 50 godina imali su 20 odsto veću verovatnoću da im je dijagnostikovana hronična bolest i 40 odsto veću verovatnoću da će im se postaviti dijagnoza dve ili više hroničnih bolesti tokom 25 godina, u poređenju sa ljudima koji su spavali do sedam sati.

Pored toga, spavanje pet sati ili manje u dobu od 50, 60 i 70 godina je povezano sa 30 do 40 odsto povećanim rizikom od multimorbiditeta u poređenju sa onima koji su spavali do sedam sati.

Istraživači su takođe otkrili da je trajanje sna od pet sati ili manje u dobu od 50 godina povezano sa 25 odsto povećanim rizikom od smrtnosti tokom 25 godina praćenja - što se uglavnom može objasniti činjenicom da kratko trajanje sna povećava rizik od hronične bolesti, a što povećavaju rizik od prerane smrti.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MaxBet lansirao prvu potpuno AI generisanu marketinšku kampanju