ZABORAVITE NA MLEKO, JAJA, KIKIRIKI, PIRINAČ: Ishranom pobedite ekceme na koži (JELOVNIK)
POJAVA crvenkastih promena na koži, koje svrbe najčešće upućuje na ekcem.

Foto: Shutterstock
Kao glavni razlog za njegovu pojavu dermatolozi navode isušivanje kože, odnosno njenu neodgovarajuću negu. Ključna terapija za ovo stanje je upotreba uljanih kupki i krema koje hidriraju kožu. Međutim, za oko 30 odsto osoba koje pate od ekcema uz adekvatnu negu neophodna je i promena navika u ishrani.
Kada jelovnik prilagodite stanju i potrebama kože, već za šest nedelja možete da vidite rezultate, kažu dermatolozi.
Hrana koju koža sa ekcemom "ne voli" su mleko i drugi mlečni proizvodi, jaja, soja, pšenica, kikiriki, orasi, previše ribe, pirinča, mesa, susamovo seme ili ulje, kao i svi rafinisani industrijski proizvodi poput slatkiša, grickalica, sosova, preliva...
Neke od ovih namirnica izazivaju pojačan svrab, dovode do trljanja i češanja, i pogoršanja već postojećih ekcemskih promena. Zato je važno da osluškujete svoj organizam i pratite posle koje namirnice se ispoljava neprijatna reakcija na koži.
Trebalo bi da se ima na umu da promena u načinu ishrane u borbi protiv ekcema nije dovoljna ako izostane odgovarajući tretman kože kremama. Jer, ekcem je često multifaktorijalno oboljenje i ne postoji jedan univerzalan tretman za njegovo saniranje.

Foto: Free Images Pixabay
Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice potopljene vrelom vodom sa kruškama i grožđem
Užina: banana i jabuka
Ručak: teleća džigerica i salata od cvekle
Večera: kuvana piletina sa spanaćem
Utorak
Doručak: pasirana banana i jabuka Foto: Free Images Pixabay
Užina: sušene kajsije
Ručak: sočivo sa povrćem po izboru
Večera: krompir-salata sa crnim lukom
Sreda
Doručak: kaša od ovsenih pahuljica sa suvim voćem Foto: Free Images Pixabay
Užina: šejk od banane i maline
Ručak: krompir-pire sa sosom od šampinjona
Večera: brokoli i karfiol kuvani na pari sa maslinovim uljem
Četvrtak
Doručak: integralni hleb sa mladim sirom i sok od paradajza
Ručak: kukuruz šećerac sa povrćem
Večera: salata od šargarepe, cvekle i kupusa

Foto: Free Images Pixabay
Petak
Doručak: kinoa sa jabukom i cimetom Foto: Free Images Pixabay
Uužina: maline
Ručak: čorba od bundeve i bareni krompir
Večera: omlet od pečuraka sa crnim lukom i origanom
Subota
Doručak: pasirana šargarepa, cvekla i jabuka Foto Shutterstock
Užina: banana
Ručak: krem čorba od karfiola i brokolija
Večera: salata od lososa i avokada
Nedelja
Doručak: ovsena kaša sa bobičastim voćem
Užina: jabuka iseckana na kriške sa cimetom
Ručak: paradajz čorba i rižoto sa pečurkama
Večera: integralne palačinke sa bananom i medom
Preporučujemo

STALNO STE UMORNI? Ako imate neki od ovih sedam simptoma - Odmah kod kardiologa
16. 12. 2022. u 10:50

CEO ŠID TUGUJE ZA LEPOM MILANOM: Devojka (26) tragično preminula, danima se opraštaju od nje na društvenim mrežama
DEVOJKA Milana Mišić (26) iz Šida tragično je preminula 15. jula, a na večni počinak ispraćena je dva dana kasnije u pratnji neutešne porodice, prijatelja, rođaka i mnogobrojnih sugrađani koji se danima od nje opraštaju na društvenim mrežama.
27. 07. 2025. u 08:48

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

NAUČNICI U STRAHU - RIZIK OD NESTANKA: Ada Bojana i Bokokotorski zaliv u opasnosti - more nikada nije bilo takvo
NIVO Jadranskog mora će, prema projekcijama, do kraja veka porasti 35 centimetara (cm), što će ugroziti obalska područja, posebno područje Ade Bojane i delove Bokokotorskog zaliva, navodi se u prošlogodišnjem Nacrtu Nacionalnog plana Crne Gore za prilagođavanje na klimatske promene.
25. 07. 2025. u 08:55
Komentari (0)