JEDITE NA SVAKA TRI I PO SATA: Ako uspostavite dobar ritam obroka, ubrzaćete metabolizam i smršaćete
JEDAN od načina da trajno oslabite je i da se uobročite. To praktično znači da bi obroke trebalo da jedete svakog dana u isto vreme, u razmacima od tri i po do četiri sata.

Foto: Shutterstock
Na ovaj način pomažete metabolizmu da bolje funkcioniše, jer ga ritmičnim rasporedom obroka na to uslovljavate. Naravno, važan je i izbor namirnica, kao i ograničen unos kalorija.
Zdrava ishrana osim uobročenosti predviđa da se ne jede bar dva sata pre spavanja, a da se hrana priprema na roštilju, pari ili u rerni, nikako prženjem u ulju i pohovanjem. Od začina mogu da se koriste tri kašike maslinovog ulja dnevno, limunov sok i začinsko bilje.
Voće, povrće i proteini iz mesa, ribe i jaja, takođe pomažu pravilan rad metabolizma.
Izbegavajte masnoće i šećere, kao i alkohol i zaslađena pića visoke kalorijske vrednosti. Pijte 1,5 litara vode za bolje pročišćavanje i lakše izlučivanje toksina, a idelano je da ne pijete više od tri kafe dnevno. Naravno bez cigareta.
Predlažemo sledeći jelovnik sa satnicom: doručak je uvek u 7, prva užina u 10.30, ručak u 14, druga užina u 17.30, a večera u 21 sat.

Foto: Printskrin/Jutjub/Kuhinja za 10
Ponedeljak
doručak: dve kriške integralnog hleba, dva barena jaja i jedan paradajz Foto: Shutterstock
užina: porcija trešanja
ručak: 80 g integralne testenine sa paradajzom i malo rendanog sira, mešana sirova salata
užina: šaka oraha
večera: čorba od povrća, 200 g ribe na grilu ili u rerni, mešana salata
Utorak
doručak (7.00): ovsene pahuljice sa jogurtom i bademima
užina (10.30): porcija malina
ručak (14.00): riblji file, 200 g barenog krompira i mešana slata
užina: breskva
večera: parče projare i šolja kefira

Foto: Free Images Pixabay
Sreda
doručak: palenta sa mladim sirom
užina: dve kajsije
ručak: tanjir graška sa piletinom, salata sa krastavcem, jogurtom i mirođijom
užina: kriška lubenice
večera: sardina oceđena od ulja, kriška integralnog hleba i salata po izboru

Foto: Free Images Pixabay
Četvrtak
doručak: omlet od dva jaja, kriška integralnog hleba i paradajz salata Foto: Shutterstock
užina: porcija dinje
ručak: 80 g integralnog pirinča sa pečurkama i paprikom, mešana sirova salata
užina: šolja jogurta sa dve kašičice lanenog semena
večera: palenta sa mladim sirom
Petak
doručak: ražane pahuljice sa jogurtom i suvim grožđem
užina: porcija trešanja
ručak: tanjir pilećeg paprikaša sa salatom po izboru
užina: breskva
večera: čorba od povrća, 200 g ribe na grilu ili u rerni, mešana salata
Preporučujemo

POMAŽE I KOD MRŠAVLjENjA: Zeleno povrće i hlorofil prirodno smanjuju osećaj gladi
16. 07. 2023. u 21:00

"POJEDOH SE ŽIV, IZLUDE ME TO" Vučić o otvaranju auto-puta do Požege: To su već foliranja i glupiranja, krajnji rok do ponedeljka
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je iz Čačka o otvaranju auto-puta do Požege.
03. 07. 2025. u 11:49

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

ISPOVEST RADNICE: "Kad biste ovo znali, nikad ne biste kročili na kruzer"
DRUŠTVENIM mrežama kruže viralni snimci u kojima osoba koja se predstavlja kao radnica na kruzeru deli detalje iz života na brodu. U jednom takvom videu podelila je niz fotki u kojima tvrdi da otkriva tajne života na kruzeru i tako šokirala mnoge.
05. 07. 2025. u 11:33
Komentari (0)