JEDITE NA SVAKA TRI I PO SATA: Ako uspostavite dobar ritam obroka, ubrzaćete metabolizam i smršaćete

Tatjana Marković

20. 07. 2023. u 10:50

JEDAN od načina da trajno oslabite je i da se uobročite. To praktično znači da bi obroke trebalo da jedete svakog dana u isto vreme, u razmacima od tri i po do četiri sata.

ЈЕДИТЕ НА СВАКА ТРИ И ПО САТА: Ако успоставите добар ритам оброка, убрзаћете метаболизам и смршаћете

Foto: Shutterstock

Na ovaj način pomažete metabolizmu da bolje funkcioniše, jer ga ritmičnim rasporedom obroka na to uslovljavate. Naravno, važan je i izbor namirnica, kao i ograničen unos kalorija.

Zdrava ishrana osim uobročenosti predviđa da se ne jede bar dva sata pre spavanja, a da se hrana priprema na roštilju, pari ili u rerni, nikako prženjem u ulju i pohovanjem. Od začina mogu da se koriste tri kašike maslinovog ulja dnevno, limunov sok i začinsko bilje.

Voće, povrće i proteini iz mesa, ribe i jaja, takođe pomažu pravilan rad metabolizma.
Izbegavajte masnoće i šećere, kao i alkohol i zaslađena pića visoke kalorijske vrednosti. Pijte 1,5 litara vode za bolje pročišćavanje i lakše izlučivanje toksina, a idelano je da ne pijete više od tri kafe dnevno. Naravno bez cigareta.

Predlažemo sledeći jelovnik sa satnicom: doručak je uvek u 7, prva užina u 10.30, ručak u 14, druga užina u 17.30, a večera u 21 sat.

Foto: Printskrin/Jutjub/Kuhinja za 10

Ponedeljak

doručak: dve kriške integralnog hleba, dva barena jaja i jedan paradajz
užina: porcija trešanja
ručak: 80 g integralne testenine sa paradajzom i malo rendanog sira, mešana sirova salata
užina: šaka oraha
večera: čorba od povrća, 200 g ribe na grilu ili u rerni, mešana salata

Foto: Shutterstock

Utorak

doručak (7.00): ovsene pahuljice sa jogurtom i bademima
užina (10.30): porcija malina
ručak (14.00): riblji file, 200 g barenog krompira i mešana slata
užina: breskva
večera: parče projare i šolja kefira

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

doručak: palenta sa mladim sirom
užina: dve kajsije
ručak: tanjir graška sa piletinom, salata sa krastavcem, jogurtom i mirođijom
užina: kriška lubenice
večera: sardina oceđena od ulja, kriška integralnog hleba i salata po izboru

 

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

doručak: omlet od dva jaja, kriška integralnog hleba i paradajz salata
užina: porcija dinje
ručak: 80 g integralnog pirinča sa pečurkama i paprikom, mešana sirova salata
užina: šolja jogurta sa dve kašičice lanenog semena
večera: palenta sa mladim sirom

Foto: Shutterstock

Petak

doručak: ražane pahuljice sa jogurtom i suvim grožđem
užina: porcija trešanja
ručak: tanjir pilećeg paprikaša sa salatom po izboru
užina: breskva
večera: čorba od povrća, 200 g ribe na grilu ili u rerni, mešana salata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKAKO NE VALJA! Luka Dončić zbog povrede duži period van terena