MORSKA RIBA ZA SVAKI OBROK: Leto i odmor su prilika da trpezu obogatite zdravim plodovima mora

Tatjana Marković

29. 07. 2023. u 18:50

STRUČNjACI za ishranu ističu da je zdravo da se riba na trpezi nađe jednom do dva puta nedeljno.

МОРСКА РИБА ЗА СВАКИ ОБРОК: Лето и одмор су прилика  да трпезу обогатите здравим плодовима мора

Foto: Shutterstock

Međutim, s obzirom na to da se u našoj zemlji riba, pogotovo morska, jede tri puta manje od planetarnog proseka, možete da iskoristite boravak na moru i svoj jelovnik obogatite ribom i morskim plodovima.

Omega 3 kiseline, cink, gvožđe i drugi minerali i vitamini u ribi su neophodni za zdrav život. Činjenica je da stručnjaci širom sveta poslednjih godina sve više skreću pažnju da previše ribe na meniju može da poveća nivo žive u organizmu, (jer se živa u velikim količinama kao produkt zagađenja nalazi u morima), istina je da jelovnik od pet do 10 dana obogaćen ribom ne može da škodi.

Ovoj tvrdnji u prilog ide činjenica da je autor i saradnik časopisa "Njujork Tajms" Pol Grinberg pre par godina odlučio da testira da li je riba zaista toliko zdrava kao što to tvrde stručnjaci i jeo je isljučivo ribu samo godinu dana. Nivo žive u organizmu mu se povećao, ali to je razlog dugotrajne primene samo jedne vrste namirnice. Ali, bilo je i pozitivnih efekata, tvrdio je da se osećao sjajno i da je imao više energije.

Evo kako bi mogao da izgleda petodnevni riblji jelovnik bilo da ste kod kuće ili na moru:

Prvi dan

doručak: riblja čorba, kriška integralnog hleba
ručak: lignje na žaru, salata
večera: pica sa morskim plodovima

Foto: Free Images Pixabay

Drugi dan

doručak: riblja pašteta, dva parčeta integralnog hleba
ručak: riba na žaru sa barenim povrćem
večera: rižoto sa plodovima mora

Treći dan

doručak: riblja čorba, kriška integralnog hleba
ručak: lignje na žaru, salata
večera: pica sa morskim plodovima

Foto: Printskrin/Jutjub/Kuhinja za 10

Četvrti dan

doručak: salata sa tunjevinom

ručak: riblja čorba, kriška integralnog hleba
večera: riba na žaru sa krompir salatom

Foto: Shutterstock

Peti dan

doručak: salata sa morskim plodovima
ručak: lignje na žaru, salata
večera: riba na žaru i rižoto sa povrćem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VANREDNE MERE U MANČESTER SITIJU: Gvardiola uveo karantin zbog loših rezultata i na Božić