UZ PROMENU ISHRANE VREDNOSTI MANJE DO 20 ODSTO: Evo kako da snizite holesterol i trigliceride (JELOVNIK)
KADA nalazi krvi pokažu narušene vrednosti masnoća, prvi korak bi trebalo da bude promena navika u ishrani.

Foto Shutterstock
Prema rečima stručnjaka, odgovarajuća dijeta može čak za 20 odsto da snizi povišen nivo holesterola i triglicerida. Naučno je dokazano, a potvrdila je i klinička praksa, da kod pacijenata sa malim poremećajem lipidnog statusa, dijetetskom intervencijom može da se u potpunosti vrati normalno stanje.
Čak i kod pacijenata sa visokim vrednostima holesterola i triglicerida prva tri meseca trebalo bi probati regulaciju masnoća u krvi pomoću dijete. Jer, ishrana je važna i u slučaju da su neophodni lekovi, s obzirom na to da će doprineti da doza medikamenta bude manja.

Foto: Shutterstock
Podaci Svetske zdravsene organizacije pokazuju da od povišenih masnoća u krvi pati gotovo polovina svetske populacije. Među njima najveći je broj onih koji imaju narušene vrednosti i holesterola i triglicerida.
Lekari napominju da u slučaju kada pacijent ima povećan i holesterol i trigliceride potrebna je velika stručnost u propisivanju odgovarajućeg jelovnika. Jer, kako ističu, kod narušenog holesterola preporučuje se ishrana sa što više složenih ugljenih hidrata, ali to nikako ne odgovara poremećenim vrednostima triglicerida.
Ipak, postoje zajedničke smernice za ishranu koja bi trebalo da narušeni lipidni status organizma vrati u normalu.

Foto: Free Images Pixabay
To praktično znači da bi trebalo u potpunosti da se izbace tvrdi margarin, lisnata testa, bilo da su smrznuta ili sveža, kokice u kesi koje se pripremaju u mikrotalasnoj, većina kekseva, punjeni konditorski proivodi, posne čokolade, posni sir i biljna mast...
Normalnim vrednostima masnoća u krvi smatra se ukupni holesterol manji od 5,2 mmol/l, dobar (HDL) veći od 1 mmol/l i loš (LDL) ispod 2,6 mmol/L.
Kada je o trigliceridima reč, oni bi trebalo da budu manji od 1,7 mmol/L.
Evo predloga jelovinka protiv masnoća u krvi:

Foto: Free Images Pixabay
Ponedeljak
doručak: avokado, kriška hleba i paradajz
užina: jabuka
ručak: 170 g grilovane piletine ili ćuretine i salata od kupusa
večera: šolja jogurta i parče hleba sa domaćom paštetom od ribe

Foto: Shutterstock
Utorak
doručak: šolja ovsenih pahuljica sa šakom suvog grožđa, preliveno sa 2 dl jogurta
užina: maline
ručak: grilovana riba i salata od krastavaca
večera: integralni rezanci sa tunjevinom u komadima

Foto: Free Images Pixabay
Sreda
doručak: parče mladog nemasnog sira, avokado i paradajz
užina: banana
ručak: 150 grama graška i šopska salata
večera: bareni brokoli i izdinstana piletina, začini po ukusu

Foto: Shutterstock
Četvrtak
doručak: avokado, jedan integralni prepečeni tost i kiselo mleko
užina: pomorandža
ručak: grilovana riba sa salatom od kupusa
večera: integralni rezanci sa nemasnim mladim sirom

Foto Pixabay free images
Petak
doručak: kiselo mleko sa parčetom hleba sa domaćom ribljom paštetom
užina: kupine
ručak: 200 grama obarenog krompira, parče piletine i salata od cvekle
večera: zapečeni karfiol sa belancima i sitnim komadima ćurećeg ili pilećeg mesa

TRAMP SPUSTIO CARINE I SRBIJI: Evo koliko sada iznose i kada odluka stupa na snagu
PREDSEDNIK SAD Donald Tramp izjavio je danas da će svim zemljama, uključujući i Srbiju, uvedene carine biti suspendovane, osim za Kinu, kojoj je tarife uvećao na 125 odsto.
09. 04. 2025. u 20:44

DRAMA NA GRADILIŠTU! JEDNA OSOBA ZAROBLjENA, TROJE PREŽIVELO: Građani pozvani da se evakuišu zbog dodatnog urušnjavanja (FOTO/VIDEO)
KAKO prenose lokalni mediji, pretpostavlja se da su dve osobe zarobljene nakon što se srušilo gradilište Šin Ansan, u Iljik-dongu, Gvanmjon-si, blizu južnokorejske prestonice.
11. 04. 2025. u 10:00 >> 10:12

VANREDNO STANjE U SLOVAČKOJ: Masovne likvidacije grla, leševe bacaju u jame i zalivaju krečom - niču stočna groblja širom zemlje
"UKOLIKO bi došlo do novog izbijanja, bilo bi neophodno ponovo definisati zone ograničenja u radijusu do 10 kilometara. To bi značilo ne samo testiranje skoro više od 120.000 grla stoke, povećan rizik daljeg širenja zaraze, pooštravanje veterinarskih mera i značajna ograničenja stavljanja proizvoda u promet, već i da se ne preduzimaju mere koje su iznad svih neophodnih mera porekla sa farmi."
11. 04. 2025. u 15:23
Komentari (0)