ZDRAVLJE U ČAŠI: Napravite lekoviti sok od bundeve
SIGURNO smo da retko ko konzumira svež sok od bundeve, namirnice koja istovremeno ima karakteristike i voća i povrća.

Foto Shutterstock
Šteta, jer prednosti narandžastog napitka su brojne – hranjiv je, bogat vitaminima (pogotovo A, B, C i E), mineralima (prednjače kalijum, cink, fosfor, kalcijum), omega 3 masnim kiselinama i vlaknima. Pritom, kalorija gotovo i da nema, odnosno u 100 g bundevinog ploda nalazi se samo 26. Sok bundeve je veoma zdrav i zbog toga što sadrži snažne antioksidante koji smanjuju mogućnost razvoja moždanog udara i srčanih bolesti, a fitosterol i pektin, koji su takođe sastojci ovog napitka, umanjuju rizik od dobijanja visokog krvnog pritiska.
No, nije to sve! Ovaj, slobodno možemo reći, čudotvorni napitak umiruje želudac i probleme sa stomakom, od usporenog rada creva do zatvora, a trudnicama olakšava jutarnje mučnine. Kamen u bubregu i poteškoće sa urinarnim traktom takođe će brže proći uz sok od bundeve, jer je odličan diuretik i „čistač“ od toksina. Smanjuje uvećanu prostatu, kao i nivo glukoze u krvi, holesterol i trigliceride. Čisti jetru, ublažava alergije, gljivične i bakterijske infekcije, pa i viruse.

Foto Pixabay free images
Problemi sa depresijom biće kao rukom odneseni uz samo 100 ml ovog soka dnevno. Bogat aminokiselinama, potpomaže lučenju serotonina, znanog nam i kao „hormon sreće“. Dobar je i za vid, jačanje kostiju i zuba, kao i imunog sistema. Uz to, osigurava i miran san, a zaslađen medom spušta telesnu temperaturu.
Pred kraj ćemo vam otkriti da, verovali ili ne, bundevin sok može učiniti čuda i za lepotu - hidrira i podmlađuje kožu, umanjuje bore, čini je sjajnijom i zdravijom. Ukoliko ga koristite za spoljnu upotrebu, ubrzaće zarastanje rana i hladiti mesta na koži nakon opekorine ili ujeda insekta.

Foto Shutterstock
Ostaje samo još da vam kažemo kako da ga napravite. Presecite bundevu na četiri dela, pa joj oljuštite koru i odstranite semenke (možete ih ispeći u rerni i pojesti). Zatim je isecite na što manje komade, koje ćete potom ubaciti u sokovnik ili blender. I – sav posao je završen. Trudite se da napravite onoliko soka koliko ćete tog dana popiti, jer bi trebalo da se konzumira sveže ceđen. Optimalan, preporučeni dnevni unos je 100 ml koje bi najbolje bilo popiti ujutro i tako 30 dana zaredom.
Nakon pauze od 10 dana možete ponoviti „kuru“, a u napitak, u manjoj meri, dodati i voće ili povrće po želji. Uzdravlje!

"POJEDOH SE ŽIV, IZLUDE ME TO" Vučić o otvaranju auto-puta do Požege: To su već foliranja i glupiranja, krajnji rok do ponedeljka
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je iz Čačka o otvaranju auto-puta do Požege.
03. 07. 2025. u 11:49

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

TO JE GLAVNI IZVOR PRIHODA: Evo čega Toni nije hteo da se odrekne nakon razvoda od Dragane
DRAGANA je ostala vlasnica televizije i dvorca u Beču.
03. 07. 2025. u 08:04
Komentari (0)