INTEGRALNI, ILI BELI? Otkrivamo koji je pirinač zdraviji i efikasniji za mršavljenje
INTEGRALNI pirinač je visokokvalitetan izvor vlakana, složenih ugljenih hidrata i antioksidanata.
Izuzetne zdravstvene koristi, čvršća tekstura ali i bogatiji ukus razlikuju ga od običnog, belog pirinča.
Koje koristi za zdravlje ima integralni pirinač
U procesu obrade ove vrste pirinča uklanja se samo ljuska, a svi nutrijenti iz jezgra ostaju za korišćenje (vlakna, minerali, vitamini). Integralni pirinač nudi duži osećaj sitosti i vraća u ravnotežu narušeno digestivno zdravlje. Reguliše probavu i sprečava zatvor najviše zahvaljujući sadržaju vlakana. Složeni ugljeni hidrati utiču na sukcesivno oslobađanje energije, što za posledicu ima adekvatan nivo šećera u krvi.
Brojni antioksidansi sprečavaju zapaljenske procese u telu i sprečavaju oksidativni stres. Bogatstvo magnezijuma pomoći će zdravijem srcu i ukupnom kardiovaskularnom zdravlju, kao i normalnom krvnom pritisku. Drugi vitamini, pre svih kompleks vitamina B grupe, važni su za stabilnost nervnog sistema i dobar metabolizam.
Inače, u svetu postoji više od 800 vrsta ove kulture, dok su dve ipak najrasprostranjenje: beli i integralni. Sve više se zbog zdravstvenih prednosti koristi i crveni pirinač.
Nutritivni profil koji ima integralni pirinač
Integralni pirinač je dostupna namirnica sa veoma dobrim nutritivnim profilom. U 100 grama integralnog pirinča ima:
362 kCal (energetska vrednost)
9,2 g proteina
76,2 g ugljenih hidrata
3,4 g vlakana
2,7 g masti (0,5 g zasićenih).
Vitamini, minerali, složeni ugljeni hidrati…
Istraživanja su potvrdila da integralni (ili smeđi) pirinač ima odlične performanse u smislu nutritivnog sastava, posebno za razliku od belog pirinča. Pored vitamina B, sadrži velike količine mangana, gvožđa, fosfora, selena i magnezijuma. U njemu se nalazi čak 88 odsto preporučene dnevne količine mangana, važnog za metabolizam masti. Ovaj mineral značajan nam je da bismo ugljene hidrate i proteine lako pretvorili u energiju radi što veće iskoristljivosti.
Na koji način utiče na telesnu težinu
Integralni pirinač sadrži gotovo dvostruko više vlakana od belog pirinča (rafinisanog). Uticaće na to da ne gomilamo masti jer ih ima u neznatnim količinama, sprečiti taloženje masnih naslaga na stomaku i imamo bolji efekat u gubljenju kilograma. Studije potvrđuju da su osobe koje u ishrani redovno koriste više integralnih žitarica ređe imaju probleme sa viškom telesne težine. Inače, ova namirnica se od strane nutricionista preporučuje kao jedna od najzdravijih u gubljenju kilograma, koje treba da bude zdravo (ne prekomerno i ne naglo).
Kako pravilno skuvati integralni pirinač
Primena integralnog pirinča je široka, a lako se kombinuje sa velikim brojem namirnica. Savetuje se ispiranje pre kuvanja, kako bi se minimizirala količina skroba i uklonili potencijalni mikroorganizmi i prljave čestice.
Jednu šolju integralnog pirinča prelijte sa 2 šolje vode i kuvajte do 40 minuta na laganoj vatri, pa ga ocedite i isperite još jednom. Naravno, možete ga spremiti i na pari.
(eKlinika)
CURE DETALjI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?
KANDIDAT republikanaca za potpredsednika Džej Di Vens rekao je u intervjuu Šonu Rajanu 12. septembra da bi mirovni plan Donalda Trampa za okončanje rata u Ukrajini, mogao da uključuje, pored ostalih aranžmana, uspostavljanje specijalne demilitarizovane zone između Ukrajine i Rusije, prenosi Kijev post.
12. 09. 2024. u 21:39
"BIĆEMO PRINUĐENI" Putin: NATO odlučuje da li će direktno ući u sukob u Ukrajini!
ZEMLjE NATO-a sada ne razgovaraju samo o mogućoj upotrebi zapadnog oružja dugog dometa, već odlučuju da li će se direktno uključiti u ukrajinski sukob, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa novinarima, prenosi RIA Novosti.
12. 09. 2024. u 18:55
PITALA SAM DOKTORA IMA LI ŠANSE DA PREŽIVIM: Vedrana o borbi sa rakom: "Ne znam, ali imaš velike šanse da poludiš"
SPISATELjICA Vedrana Rudan opisala je kako izgleda život osobe obolele od raka, u svom tekstu objavljenom na sajtu Rudan.info
15. 09. 2024. u 21:39
Komentari (0)