INTEGRALNI, ILI BELI? Otkrivamo koji je pirinač zdraviji i efikasniji za mršavljenje
INTEGRALNI pirinač je visokokvalitetan izvor vlakana, složenih ugljenih hidrata i antioksidanata.

Foto: Shutterstock
Izuzetne zdravstvene koristi, čvršća tekstura ali i bogatiji ukus razlikuju ga od običnog, belog pirinča.
Koje koristi za zdravlje ima integralni pirinač
U procesu obrade ove vrste pirinča uklanja se samo ljuska, a svi nutrijenti iz jezgra ostaju za korišćenje (vlakna, minerali, vitamini). Integralni pirinač nudi duži osećaj sitosti i vraća u ravnotežu narušeno digestivno zdravlje. Reguliše probavu i sprečava zatvor najviše zahvaljujući sadržaju vlakana. Složeni ugljeni hidrati utiču na sukcesivno oslobađanje energije, što za posledicu ima adekvatan nivo šećera u krvi.
Brojni antioksidansi sprečavaju zapaljenske procese u telu i sprečavaju oksidativni stres. Bogatstvo magnezijuma pomoći će zdravijem srcu i ukupnom kardiovaskularnom zdravlju, kao i normalnom krvnom pritisku. Drugi vitamini, pre svih kompleks vitamina B grupe, važni su za stabilnost nervnog sistema i dobar metabolizam.
Inače, u svetu postoji više od 800 vrsta ove kulture, dok su dve ipak najrasprostranjenje: beli i integralni. Sve više se zbog zdravstvenih prednosti koristi i crveni pirinač.

Foto: Free images Pixabay
Nutritivni profil koji ima integralni pirinač
Integralni pirinač je dostupna namirnica sa veoma dobrim nutritivnim profilom. U 100 grama integralnog pirinča ima:
362 kCal (energetska vrednost) Foto: Free images Pixabay
9,2 g proteina
76,2 g ugljenih hidrata
3,4 g vlakana
2,7 g masti (0,5 g zasićenih).
Vitamini, minerali, složeni ugljeni hidrati…
Istraživanja su potvrdila da integralni (ili smeđi) pirinač ima odlične performanse u smislu nutritivnog sastava, posebno za razliku od belog pirinča. Pored vitamina B, sadrži velike količine mangana, gvožđa, fosfora, selena i magnezijuma. U njemu se nalazi čak 88 odsto preporučene dnevne količine mangana, važnog za metabolizam masti. Ovaj mineral značajan nam je da bismo ugljene hidrate i proteine lako pretvorili u energiju radi što veće iskoristljivosti.

Foto: Free images Pixabay
Na koji način utiče na telesnu težinu
Integralni pirinač sadrži gotovo dvostruko više vlakana od belog pirinča (rafinisanog). Uticaće na to da ne gomilamo masti jer ih ima u neznatnim količinama, sprečiti taloženje masnih naslaga na stomaku i imamo bolji efekat u gubljenju kilograma. Studije potvrđuju da su osobe koje u ishrani redovno koriste više integralnih žitarica ređe imaju probleme sa viškom telesne težine. Inače, ova namirnica se od strane nutricionista preporučuje kao jedna od najzdravijih u gubljenju kilograma, koje treba da bude zdravo (ne prekomerno i ne naglo).

Foto: Free images Pixabay
Kako pravilno skuvati integralni pirinač
Primena integralnog pirinča je široka, a lako se kombinuje sa velikim brojem namirnica. Savetuje se ispiranje pre kuvanja, kako bi se minimizirala količina skroba i uklonili potencijalni mikroorganizmi i prljave čestice.
Jednu šolju integralnog pirinča prelijte sa 2 šolje vode i kuvajte do 40 minuta na laganoj vatri, pa ga ocedite i isperite još jednom. Naravno, možete ga spremiti i na pari.
(eKlinika)

"NA STOLU SU RATNI PREDLOZI, BRISEL HOĆE RAT!" Orban se hitno javio iz Kopenhagena
MAĐARSKI premijer Viktor Orban naveo je iz Kopenhagena, gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice, da je situacija ozbiljna i da se na stolu nalaze, "otvoreni, ratno orijentisani predlozi".
02. 10. 2025. u 08:59

(MAPE) OVAKO ĆE SE KRETATI NEVREME U SRBIJI: Pogledajte iz časa u čas, stižu sneg i kiša (FOTO)
POGLEDAJTE kako će se ledeni oblak kretati nad Srbijom i koje krajeve kad pogađa nevreme. Danas i sutra oblačno sa kišom i hladno, osim na severozapadu Vojvodine gde će se zadržati suvo vreme, najavio je RHMZ.
02. 10. 2025. u 10:47

VEDRANA OGORČENA: "Pilić je bio hrišćanin! Sramota za Split, samo mrtav Pilić može biti - veliki Pilić"
HRVATSKI teniski as Nikola Pilić preminuo je u 87. godini života u Rijeci, a sahranjen je proteklog vikenda u Opatiji, gradu u kojem je proveo poslednje dane života.
02. 10. 2025. u 07:20
Komentari (0)