PROBLEM I ZBOG ŠTITNE ŽLEZDE: Otkrijte šta su mogući uzroci bola u petama

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

14. 09. 2024. u 07:00

BOL u peti je neugodnost koja muči milione ljudi širom sveta, i ne bi je trebalo zanemarivati.

ПРОБЛЕМ И ЗБОГ ШТИТНЕ ЖЛЕЗДЕ: Откријте шта су могући узроци бола у петама

Foto Shutterstock

 Osim što otežava kretanje, bol u peti često jasno pokazuje da nešto nije u redu sa vašim fizičkim aktivnostima, stanjem organizma, pa čak i kompletnim zdravljem. Da bi se bol u peti uspešno tretirao i izlečio neophodno je precizno utvrditi šta je njegov uzrok.

Ovo su najčešći problemi koji dovode do bola u peti:

Promene oblika stopala

Promene oblika stopala mogu ometati hod i držanje, izazivajući bol u stopalu i peti. Ove promene se mogu primetiti odmah nakon rođenja ili mogu nastati kao rezultat nošenja neodgovarajuće obuće, ali i bavljenja sportom. Češći uslovi koji izazivaju bol u peti uključuju ravna stopala, čukljevi, X noge i O noge. Ova stanja su povezana sa neuobičajnim opterećenjem na zglob ili kost.

Trauma stopala i bol u peti

Trauma stopala od direktnih udaraca, istrošenih đonova, visokih potpetica ili intenzivnog trčanja može izazvati bol u peti.

Plantarni fascitis

Primarni uzrok plantarnog fascitisa je zategnutost potkolenice ili Ahilove tetive, može biti posledica povrede kao što je stres fraktura, dok drugi faktori rizika uključuju aktivnosti koje se iznova i iznova ponavljaju, kao i gojaznost, objašnjavaju hirurzi specijalizovani za stopala. Ovaj ligament u peti stopala može da se upali nakon dužeg nošenja neudobne, ravne obuće bez podupirača za čvrstu podlogu. Takođe, prekomerna težina, veoma visoko zakrivljeno stopalo ili ravno stopalo mogu da iritiraju ligament. Jutarnji bol u peti potiče od iznenadne napetosti plantarne fascije koja se rasteže nakon skraćivanja preko noći.

Ahilova tetiva/tendinitis

Ahilova tetiva, traka tkiva koja povezuje mišić sa petnom kosti, može da se upali. To može da dovede do upale Ahilove tetive ili ukočenosti i bola u predelu pete. Simptomi mogu da se pogoršaju ujutru jer cirkulacija u ovom delu tela može da bude ograničena u mirovanju. Za razliku od plantarnog fascitisa, verovatno će se osećtiti bol ili nelagodnost tokom dana ako se javi Ahilov tendinitis.

Petni trn

Petni trn može nastati zbog povećanog pritiska ili opterećenja na dnu stopala. Najčešći je kod osoba starijih od 40 godina, onih koji imaju višak težine, onih sa istorijom deformiteta stopala ili onih koji se intenzivno bave trčanjem.

Burzitis pete

Burza je kesica ispunjena tečnošću koja se nalazi između petne kosti i Ahilove tetive. Može oteći u nekim situacijama, uzrokujući bol na zadnjem delu pete koji se pogoršava pri kretanju.

Hipotireoza

Hipotireoza može da izazove bol u peti ujutru. Poremećaj hemikalija i hormona u telu može da dovede do upale i otoka u stopalima, gležnjevima i petama. Takođe, može da izazove sindrom tarzalnog tunela, gde je nerv tibijalne noge stegnut ili oštećen. Ako imate neobjašnjiv bol u peti ujutru i simptome hipotireoze, lekar može da preporuči test krvi kako bi se proverio rad štitne žlezde.

Severova bolest

Severova bolest povezana je sa bolom u rastućoj kosti pete. Ovo stanje je najčešće kod dece koja se bave sportovima kao što su trčanje, gimnastika, skokovi uvis i ples (posebno balet).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TEŠKO JE PRIČATI O RAFI, A NOVAK ĐOKOVIĆ...: Rodžer Federer bez dlake na jeziku o svojim velikim rivalima