ZDRAVLJE IZ TANJIRA: Plućima prijaju jabuka, bundeva, cvekla... (JELOVNIK)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

02. 12. 2024. u 07:00

IAKO nema apsolutne zaštite od respiratornih infekcija, činjenica je da raznovrsnom, umerenom i kvalitetnom ishranom možete da pomognete organizmu da sačuva zdravlje disajnih puteva, pre svega pluća, i da se na taj način lakše i bez posledica izborite sa svakom prehladom.

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Плућима пријају јабука, бундева, цвекла... (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Namirnice koje jačaju odbranu pluća od virusa naročito su bitne za one osobe kojima je zdravlje ovog organa već narušeno usled astme, HOBP-a, fibroze pluća.

Hrana koja nije premasna, ne sadrži proste šećere i nije industrijski obrađena je ključ kvalitetne ishrane. Međutim, istraživanja su pokazala da određene namirnice više od drugih mogu da pomognu u zaštiti pluća, pa čak i u smanjenju oštećenja pluća i simptoma bolesti.

Na spisku namirnica koje prijaju plućima nalazi se cvekla, paprika, jabuka, bundeva, kurkuma, paradajz, borovnice, maslinovo ulje, zeleni čaj, kakao...

Zato ove jesni i zime budite kreativni u osmišljavanju vašeg jelovnika koji sadrži upravo ove proizvode i ne dovedite sebe u situaciju da obolite od upale pluća.

Evo kako bi mogao da izgled jelovnik za zdrava pluća:

Foto Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: dva barena jaja, dve kriške integralnog hleba i salata od sveže rendane ili konzervirane cvekle

Užina: pečena jabuka

Ručak: punjene paprike, salata od svežeg kupusa

Večera: šolja zelenog čaja, dva parčeta pite sa sirom

 

Foto: Shutterstock

Utorak

Doručak: šolja toplog kakaoa zaslađena medom, projara sa sirom i sitno iseckanom slaninom i paprikom

Užina: pečena bundeva

Ručak: riba sa barenim krompirom

Večera: salata od svežeg celera, zelene jabuke i sitno iseckanim orasima, začinjena maslinovim uljem, integralni hleb

 

Foto Shutterstock

Sreda

Doručak: sendvič od integralnog hleba sa ajvarom i nemasnim sirom, šolja zelenog čaja

Užina: čaša paradajz soka i šaka orašastih plodova

Ručak: čorba od junećeg mesa i krompira, dva dvopeka

Večera: crvena paprika punjena sirom

 

Foto Shutterstock

Četvrtak

Doručak: ovsena kaša sa jogurtom, bananom i borovnicama

Užina: šolja kakaoa zaslađena medom, domaći keks

Ručak: tikvice punjene junećim mesom, salata od kiselog kupusa

Večera: pečena bundeva ili pita od bundeve

 

Foto: Shutterstock

Petak

Doručak: palenta sa nemasnim sirom i šolja kakaoa

Užina: kompot od suvih šljiva i jabuka

Ručak: testenina u paradajz sosu i pečurkama

Večera: parče pečene bundeve prelivene medom i šaka orašastih plodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAOS: Srpski sportista prebio dvojicu Hrvata - svoje saigrače!