PANKERASU SMETA MASNO, PRŽENO I SLATKO: Umanjite rizik pojave insulinske rezistencije uz ovaj jelovnik
MANjE je poznato da ljudi podjednako često pate i od masnog pankerasa, a ne samo od masne jetre.

Foto Shutterstock
Ni za jedno od ova dva stanja nema efikasnog leka, ali je činjenica da bi se njima trebalo pozabaviti jer mogu da narušene zdravlje. Mastan pankeras može da uzrokuje pojavu insulinske rezistencije, i da vodi direktno u oboljevanje od šećerne bolesti, a u najgorem slučaju da dovede i do razvoja karcinoma.
Jedina zasad poznata terapijska metoda za ublažavnje posledica masnog pankreasa je dijetalna ishrana. Njenu osnovu čine dva osnova postulata - ograničenje unosa masti i ugljenih hidrata. Praktično to znači da bi unos masti i ulja trebalo ograničiti na tri kafene kašike dnevno, a nemasne vrste mesa jesti isključivo kuvane ili pečene, nikako pržene.

Foto: Shutterstock
Od masne hrane trebalo bi izbegavati i pite, kolače, sladoled, kukuruzni hleb, kroasane, sve pakovano u konzerve, puter od kikirikija, obične sireve, šlag, pavlaku, orahe, masline, avokado, kokosov orah, kao i povrće pripremljeno s masnim mesom.
Osim niksomasnog mesa, poželjni su i niskomasni mlečni proizvodi, jaja, iznutrice, nemasna riba.
Povrće bi trebalo da se jede svakodnevno sveže ili kratko bareno, a najbolje ono tamnozeleno i žuto. Voće bi trebalo jesti sveže, ali umereno.
Od ugljenih hidrata poželjni su krompir, integralni hleb, žitarice, integralni pirinač, integralne testenine, kokice ali bez ulja i putera. Ali, umereno i bez prejedanja.
Ovo je predlog jelovnika protiv masnog pankreasa:

Foto: Shutterstock
Ponedeljak
Doručak: dva barena jajeta, dve kriške integralnog hleba i jedna žuta paprika babura, može i kisela
Ručak: tanjir kuvanog jela, parče projare, salata od sezonskog voća
Večera: kiselo mleko sa lanenim semenkama

Foto: Shutterstock
Utorak
Doručak: dve kriške hleba sa namazom od humusa i pečenicom, čaša jogurta ili kefira
Ručak: rižoto od integralnog pirinča sa povrćem i belim pilećim mesom
Večera: mladi sir sa salatom od rendane cvekle, jabuke i šargarepe, začinjena po ukusu, kriška integralnog hleba

Foto: Shutterstock
Sreda
Doručak: dva barena jajeta, kriška integralnog hleba, salata od sezonskog povrća
Ručak: tanjir kuvanog jela, bareni krompir kao prilog
Večera: tanjir čorbe od nemasnog mesa i povrća, kriška integralnog hleba

Foto: Free Images Pixabay
Četvrtak
Doručak: ovsena kaša sa jogurtom, bananom i nekoliko badema
Ručak: riba na žaru, krompir salata kao prilog
Večera: dva meko barena jajeta, kriška integralnog hleba, zelena salata

Foto Shutterstock
Petak
Doručak: domaća pašteta od plave ribe, dve kriške integralnog hleba
Ručak: belo pileće meso na žaru, salata od barene cvekle
Večera: namaz od mladog sira, spanaća i belog luka, dve kriške integralnog hleba
Preporučujemo

7 JUTARNjIH NAPITAKA ZA JAČI IMUNITET: Počnite dan s više energije i vitalnosti
24. 02. 2025. u 07:00

DEMENCIJU SPREČITE - VEŽBANjEM: Dovoljno vam je bukvalno pet minuta
05. 03. 2025. u 06:45

RASPOREĐENO 110.000 VOJNIKA, RUSI KREĆU U ZAVRŠNI UDAR NA POKROVSK: "Sa time bi mogli zauzeti srednje veliku evropsku državu"
RUSIJA ne pokazuje znakove povlačenja u ratu protiv Ukrajine. Naprotiv, Moskva je pojačala dalekometne udare na ukrajinske gradove i napade duž cele linije fronta. Vojni stručnjaci ističu da je ruska strana usvojila nove taktike, oslanjajući se na masovnu upotrebu dronova i malih diverzantskih jedinica, piše The New York Times.
10. 08. 2025. u 20:18

EVO KO JE TROSTRUKI UBICA IZ GNjILANA: Bio u društvu sa Kurtijem, Osmanijevom i Haradinajem
TRI osobe su ubijene, a nekoliko je ranjeno u pucnjavi koja se dogodila danas u Gnjilanu, dok je osumnjičeni napadač u bekstvu, prenela je Koha. Bolnica u Gnjilanu saopštila je da je na licu mesta konstatovana jedna smrt, a da su dve osobe prebačene u Urgentni centar bez znakova života.
10. 08. 2025. u 18:11

Ovako izgleda kuća Milana Borjana koja je demolirana: Lopov odneo i snimač video nadzora (FOTO)
"HVALA policiji grada Beograda na brzoj reakciji i sjajnom odnosu prema poslu."
11. 08. 2025. u 09:52
Komentari (0)