NIJE BITAN SAMO ZIMI: Iskoristite voće i povrće i obogatite trpezu vitaminom C (JELOVNIK)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

01. 07. 2025. u 07:00

O DOVOLjNOM unosu vitamina C većina brine tokom zime kada haraju respiratorne infekcije.

НИЈЕ БИТАН САМО ЗИМИ: Искористите воће и поврће и обогатите трпезу витамином Ц (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Međutim, istina je da je ovo esencijalni vitamin, pa kao takav je svakodnevno bitan za očuvanje zdravlja organizma. A, s obzirom na to da telo ne može samo da ga proizvede on mora da se unosi ishranom.

Uloga vitamina C u očuvanju zdravlja i pravilnom funkcionisanju organizma je višestruka. On pomaže belim krvnim zrncima da bolje funkcionišu i podržava prirodnu odbranu organizma od infekcija. Istovremeno neutralizuje slobodne radikale koji oštećuju ćelije i ubrzavaju starenje. Pomaže u prevenciji hroničnih bolesti poput bolesti srca, raka i degenerativnih stanja. Kolagen je protein koji gradi kožu, kosti, hrskavicu, krvne sudove, zube i desni.

Foto Shutterstock

Bez dovoljno vitamina C, kolagen ne može pravilno da se stvara, što vodi ka slabijem zarastanju rana i problemima sa kožom. Odgovoran je i za apsorpciju gvožđa iz biljaka. Može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska i štiti LDL holesterol od oksidacije, što smanjuje rizik od ateroskleroze.

Oni koji unose dovoljne količine vitamina C uglavnom imaju manje bora, nemaju podočnjake i umoran izgled kože.

Odrasli muškarci dnevno bi trebalo da unesu 90 mg vitamina C, žene 75, a pušači plus 35 mg više.

Glavni prirodni izvori vitamina C su citrusi (limun, narandža, grejp), paprika (posebno crvena), brokoli, kelj, prokelj, jagode, kivi, ananas, peršun, paradajz, šipurak.

Predlažemo vam jelovnik za radnu nedelju koji je bogat vitaminom C:

 

Foto: Free Images Pixabay

Ponedeljak

Doručak: Ovsena kaša sa rendanom jabukom, kivijem i kašičicom meda, šolja zelenog čaja s limunom

Užina: Čaša ceđenog soka od narandže i šaka badema

Ručak: Bareni brokoli i karfiol s limunovim sokom. Filet pečene piletine s paprikom na maslinovom ulju, integralni pirinač

Večera: Salata od kupusa, šargarepe i peršuna s limunom i maslinovim uljem. Tostirani integralni hleb sa sirom i sa malo masti

 

Foto I. Mitić

Utorak

Doručak: sok od kivija, banane, spanaća i ceđenenog limuna i voda. Integralni tost sa malo putera od kikirikija

Užina: Crvena paprika i par oraha

Ručak: Pečeni oslić sa peršunom i limunom. Pire od batata. Salata od rukole i paradajza

Večera: Supa od brokolija, integralna zemička, jogurt sa malo masnoće

Foto: Shutterstock

Sreda

Doručak: Parče integralnog hleba sa mladim sirom i seckanom crvenom paprikom. Mandarina ili pomorandža

Užina: Jagode ili kivi (sveže ili iz zamrzivača). Čaj od nane s limunom

Ručak: Ćuretina dinstana s tikvicama i šargarepom, kuvani krompir, salata od svežeg kupusa s limunom

Večera: Humus sa seckanim povrćem (celer, krastavac, paprika), integralni krekeri

Foto: Shutterstock

Četvrtak

Doručak: Jogurt sa lanenim semenkama i borovnicama. Pomorandža

Užina: Parče tamne čokolade i šaka suvih kajsija

Ručak: Grilovani losos sa limunom i peršunom, pire od tikvica. Salata od rukole, paradajza i svežeg krastavca

Večera: Kuvano jaje. Salata od paradajza, luka i paprike. Tost od integralnog hleba

Foto: Shutterstock

Petak

Doručak: Sok od jagoda, narandže, banane i ovsenog mleka. Šaka lešnika

Užina: Paprika i par kockica tvrdog sira

Ručak: Pileća supa s puno peršuna. Kuvana heljda. Grilovane tikvice i paprika

Večera: Omlet sa spanaćem i crvenom paprikom. Seckana sveža šargarepa i kupus kao prilog

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub