NIJE BITAN SAMO ZIMI: Iskoristite voće i povrće i obogatite trpezu vitaminom C (JELOVNIK)
O DOVOLjNOM unosu vitamina C većina brine tokom zime kada haraju respiratorne infekcije.
Foto Shutterstock
Međutim, istina je da je ovo esencijalni vitamin, pa kao takav je svakodnevno bitan za očuvanje zdravlja organizma. A, s obzirom na to da telo ne može samo da ga proizvede on mora da se unosi ishranom.
Uloga vitamina C u očuvanju zdravlja i pravilnom funkcionisanju organizma je višestruka. On pomaže belim krvnim zrncima da bolje funkcionišu i podržava prirodnu odbranu organizma od infekcija. Istovremeno neutralizuje slobodne radikale koji oštećuju ćelije i ubrzavaju starenje. Pomaže u prevenciji hroničnih bolesti poput bolesti srca, raka i degenerativnih stanja. Kolagen je protein koji gradi kožu, kosti, hrskavicu, krvne sudove, zube i desni.
Foto Shutterstock
Bez dovoljno vitamina C, kolagen ne može pravilno da se stvara, što vodi ka slabijem zarastanju rana i problemima sa kožom. Odgovoran je i za apsorpciju gvožđa iz biljaka. Može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska i štiti LDL holesterol od oksidacije, što smanjuje rizik od ateroskleroze.
Oni koji unose dovoljne količine vitamina C uglavnom imaju manje bora, nemaju podočnjake i umoran izgled kože.
Odrasli muškarci dnevno bi trebalo da unesu 90 mg vitamina C, žene 75, a pušači plus 35 mg više.
Glavni prirodni izvori vitamina C su citrusi (limun, narandža, grejp), paprika (posebno crvena), brokoli, kelj, prokelj, jagode, kivi, ananas, peršun, paradajz, šipurak.
Predlažemo vam jelovnik za radnu nedelju koji je bogat vitaminom C:
Foto: Free Images Pixabay
Ponedeljak
Doručak: Ovsena kaša sa rendanom jabukom, kivijem i kašičicom meda, šolja zelenog čaja s limunom
Užina: Čaša ceđenog soka od narandže i šaka badema
Ručak: Bareni brokoli i karfiol s limunovim sokom. Filet pečene piletine s paprikom na maslinovom ulju, integralni pirinač
Večera: Salata od kupusa, šargarepe i peršuna s limunom i maslinovim uljem. Tostirani integralni hleb sa sirom i sa malo masti
Foto I. Mitić
Utorak
Doručak: sok od kivija, banane, spanaća i ceđenenog limuna i voda. Integralni tost sa malo putera od kikirikija
Užina: Crvena paprika i par oraha
Ručak: Pečeni oslić sa peršunom i limunom. Pire od batata. Salata od rukole i paradajza
Večera: Supa od brokolija, integralna zemička, jogurt sa malo masnoće
Foto: Shutterstock
Sreda
Doručak: Parče integralnog hleba sa mladim sirom i seckanom crvenom paprikom. Mandarina ili pomorandža
Užina: Jagode ili kivi (sveže ili iz zamrzivača). Čaj od nane s limunom
Ručak: Ćuretina dinstana s tikvicama i šargarepom, kuvani krompir, salata od svežeg kupusa s limunom
Večera: Humus sa seckanim povrćem (celer, krastavac, paprika), integralni krekeri
Foto: Shutterstock
Četvrtak
Doručak: Jogurt sa lanenim semenkama i borovnicama. Pomorandža
Užina: Parče tamne čokolade i šaka suvih kajsija
Ručak: Grilovani losos sa limunom i peršunom, pire od tikvica. Salata od rukole, paradajza i svežeg krastavca
Večera: Kuvano jaje. Salata od paradajza, luka i paprike. Tost od integralnog hleba
Foto: Shutterstock
Petak
Doručak: Sok od jagoda, narandže, banane i ovsenog mleka. Šaka lešnika
Užina: Paprika i par kockica tvrdog sira
Ručak: Pileća supa s puno peršuna. Kuvana heljda. Grilovane tikvice i paprika
Večera: Omlet sa spanaćem i crvenom paprikom. Seckana sveža šargarepa i kupus kao prilog
DRAMATIČNO UPOZORENjE ORBANA: Situacija je opasna, Evropa je na pragu rata
MAĐARSKI premijer Viktor Orban izjavio je danas da je situacija opasna i da je Evropa na pragu rata.
15. 11. 2025. u 18:52
ZELENSKI ALARMIRAO EVROPU: Rusija će pokrenuti veliku agresiju na kontinent, poznata i godina
UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da Rusija planira da pokrene veliku agresiju na evropskom kontinentu 2029. ili 2030. godine, navodeći da na to ukazuje povećana ruska proizvodnja oružja.
13. 11. 2025. u 10:54
Policija uletela na svadbu, HAPSI MLADU - a tek objašnjenje! Ovo je LUDNICA (VIDEO)
ČAK i na najlepšim svadbama ponekad se dese nepredviđene situacije, sitne greške ili čak veći incidenti.
14. 11. 2025. u 16:23
Komentari (0)