MARŠ NA ZEMLJI, A NA NEBU GRMLJAVINA: Veliki prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" na vojnom aerodromu u Batajnici

B. S.

20. 09. 2024. u 09:39

U GLAVNOM programu prikaza sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024", danas na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, učestvovaće lovci, "migovi-29", biće prikazana vazdušna borba dva aviona na maloj visini, "orlovi G-4" će simulirati dejstva po ciljevima na zemlji, a posetioci će imati priliku da na nebu vide i helikoptere Mi-35M, Mi-17, Mi-8, H-145, "gazele" i "game -2".

МАРШ НА ЗЕМЉИ, А НА НЕБУ ГРМЉАВИНА: Велики приказ способности Војске Србије Застава 2024 на војном аеродрому у Батајници

Foto: Ministarstvo odbrane

Smotri će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Za posetioce je pripremljen letački program, prikaz dela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO i defile jedinica VS.

Početak manifestacije u kojoj će učestvovati više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa 2.500 sredstava naoružanja i opreme i više od 50 vazduhoplova, zakazan je za 11 časova, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Kapije vojnog aerodroma biće otvorene u 9.30, a posetioci će biti u prilici da obiđu taktičko-tehnički zbor savremenog naoružanja i vojne opreme, kao i sredstava u razvoju, sve do 15 časova.

Biće, takođe, prezentovana sredstva koja razvija naša odbrambena industrija, kao i savremeno naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije, među kojima se ističu protivoklopni raketni sistem "Kornet", samohodni višecevni lanseri raketa "Oganj", samohodne haubice "nora 155mm", borbena oklopna vozila "lazar", "MRAP", "miloš", "hamer", dronovi, helikopteri Mi-35, X-145M, modernizovani avioni "mig-29 SM", protivvazduhoplovni raketni sistemi FK-3, XQ-17, "Pancir", besposadna vozila "mali miloš" i širok spektar savremenih optoelektronskih sredstava i naoružanja i vojne opreme specijalnih snaga.

- Pozivam građane da dođu na vojni aerodrom u Batajnici i da vide brojno savremeno naoružanje i vojnu opremu, ali i da se uvere u snagu svoje vojske, koja sve više jača na dobrobit svih građana naše zemlje - poručio je ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem prisustvovao i pripremama za "Zastavu 2024".

Vučić: Prikaz naših 500 dronova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da misli da su uspesi Srbije najvidljiviji u vojsci i pozvao građane da danas dođu na Batajnicu i uvere se:

- Da uporedite vojsku koju je Ponoš uništavao topeći tenkove, prodajući strele, šila, igle, zolje, uništavajući ih za račun i u ime tuđih interesa. Ono što će građani moći da vide gotovo apsolutno nije postojalo u to vreme. Sve je izrađeno u poslednjih 10 godina.
Predsednik je najavio da će danas prvi put biti prikazano 500 naših dronova, koji nanose ogromnu štetu, ali i neki drugi dronovi i novi helikopteri sa Kipra.

BONUS VIDEO: SVE JE SPREMNO ZA SPEKTAKL: Održana je generalna proba prikaza sposobnosti "Zastava 2024"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!