''VERA NE ZAVISI OD HARTIJE, UPISNICE ILI ISPISNICE'': Jehovnistkinja tražila ''ispisnicu'' iz Crkve, patrijarh Pavle joj ovo rekao

Novosti online

29. 09. 2024. u 14:41

PATRIJARH Pavle ostao je upamćen kao najomiljeniji duhovni pastir u Srba, ali i neko ko je na originalan i samo njemu svojstven način objašnjavao najkompleksnije stvari i davao pouke.

ВЕРА НЕ ЗАВИСИ ОД ХАРТИЈЕ, УПИСНИЦЕ ИЛИ ИСПИСНИЦЕ: Јеховнисткиња тражила исписницу из Цркве, патријарх Павле јој ово рекао

Foto: V. Danilov, I. Marinković

Pre nego što je seo na Tron Svetog Save i postao Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski, Njegova Svetost je, u periodu od 1957. do 1990. godine bio vladika raško-prizrenski. Mnoštvo iskušenja sa kojima se suočavao na uvek po Srbe nemirnom prostoru njihove vekovne svete zemlje Kosova i Metohije, objedinjeno je u knjizi ''Bog će pomoći ako ima kome, Patrijarh Pavle- život i svedočenja'', koja je svetlost dana ugledala blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog G.G. Irineja. 

Na stranama 74. i 75. ove jako vredne knjige ostalo je svedočanstvo iz 1979. godine u kojem piše:

- Vršljaju i sektaši. Jedna jehovistkinja mu je tražila ''ispisnicu'' iz Crkve. Vlaidka Pavle joj je odgovorio da je vera stvar ubeđenja koja ne zavisi od hartije, upisnice ili ispisnice. Savle nije tražio ispisnicu iz judejstva kad je postao apostol Pavle. Ni kapetan Kornilije, ni drugi. Ni Juda nije tražio ispisnicu iz apostolstva kad je postao izdajnik Mnogo krivice za njeno napuštanje pravoslavne vere leži na sveštenstvu, piše joj episkop raško-prizrenski; ali tu su i objektivne okolnosti: recimo, na njenoj parohiji nije bilo sveštenika 34 godine  posle Drugog svetskog rata jer Crkva nije mogla da ga obezebdi. Takođe, vladika Pavle joj je ukazao na to da je krivica za napuštanje pravoslavne vere i do nje, jer se ona nikad, ni od koga od pravoslavnih sveštenih lica, nije raspitala o jehovističkoj argumentaciji. A sektaši, zna se, Hrista ne priznaju za Boga, poriču Majku Božiju i svece, ne veruju u besmrtnost duše i Carstvo Božje, nego u ''raj na zemlji''. Vladika kaže da joj je izložio argumente Crkve, pa je sad na njoj da bira- stoji u izveštaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

VIDIM GA KAO LIDERA! Velike reči trenera Juventusa o Dušanu Vlahoviću