''NEOZBILJNO JE BIRATI POMOĆNIKE KOJI NEMAJU ISKUSTVO'': Glavni viši javni tužilac VJT Stefanović ukazao na propuste

Novosti online

01. 10. 2024. u 14:10

GLAVNI viši javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović ocenio je da postoji zastoj u procesu izbora 55 javnih tužilaca za izbor u beogradska osnovna javna tužilaštva, te pozvao Visoki savet tužilaštva da ozbiljno pristupi svom poslu.

НЕОЗБИЉНО ЈЕ БИРАТИ ПОМОЋНИКЕ КОЈИ НЕМАЈУ ИСКУСТВО: Главни виши јавни тужилац ВЈТ Стефановић указао на пропусте

Foto: N. Skenderija

Smatra da nije jasna odluka tog saveta prema kojoj je za javne tužioce u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu još u januaru ove godine biralo sedam tužilačkih pomoćnika, a koja odluka je osporena prigovorima pred Ustavnim sudom i vraćena savetu na ponovno odlučivanje. 

- Neozbiljno je birati pomoćnike koji nemaju iskustvo kao javni tužioci u osnovnim javnim tužilaštvima, direktno u Više javno tužilaštvo. Između ostalog, Ustavni sud je zbog toga vratio VST odluku na ponovno odlučivanje, što sve usporava izbor kako za javne tužioce u VJT, tako i za osnovna javna tužilaštva kojima nedostaju kapaciteti - precizirao je Stefanović. 

     

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu nedostaje još 18 javnih tužilaca, Drugom osnovnom javnom tužilaštvu još 21, a Trećem osnovnom javnom tužilaštvu još 16 javnih tužilaca. 
     

Stefanović je ukazao da je sporost odlučivanja VST, a pogotovo Ustavnog suda, dovela do toga da ni posle osam meseci i dalje nemamo završen izborni proces, već sledi ponavljanje odlučivanja, na koje će nezadovoljni kandidati ponovo imati pravo na prigovor Ustavnom sudu. 
     

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu zbog toga je pozvao ove organe da bez odlaganja pristupe svom poslu i u razumnim rokovima okončaju izbore, te izaberu najbolje kandidate za javne tužioce u VJT i osnovnim javnim tužilaštvima u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NOVA PRILIKA ZA MLADE U NIS-U: Peta sezona programa „NIS ENERGY”