"CRNA TROJKA" ISPROVOCIRALA SMENU RUKOVODSTVA ELEKTROTEHNIČKOG FAKULTETA: Otkriveno odakle je generisan pritisak

Novosti online

09. 10. 2024. u 14:01

DEKAN Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu Dejan Gvozdić i članovi uprave te visokoškolske ustanove nisu podneli ostavke pod pritiskom koji je došao „spolja“, već je taj pritisak generisan iz same ustanove, što bi se reklo „iznutra“.

ЦРНА ТРОЈКА ИСПРОВОЦИРАЛА СМЕНУ РУКОВОДСТВА ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКОГ ФАКУЛТЕТА: Откривено одакле је генерисан притисак

Foto: A. Živković

U prilog tome nedvosmisleno govori i izjava profesora emeritusa Branka Kovačevića, nekadašnjeg dekana tog fakulteta, koji je naveo da se ne može govoriti o pritiscima od strane vlasti da se rukovodstvo ETF izjasni o projektu „Jadar“, s obzirom na to da ta institucija „nije referentna kuća za litijum, niti se bavi rudarenjem“.

U svojoj izjavi za „FoNet“, profesor emeritus Kovačević je pojasnio da bi relevantne stavove po pitanju iskopavanja litijuma mogli da iznesu Rudarsko-geološki, Šumarski, Hemijski, Tehnološko-metalurški i drugi srodni fakulteti, dok bi eventualno izjašnjavanje ETF po tom pitanju bilo potpuno laičko, a samim tim i besmisleno i neozbiljno.

Međutim, profesor emeritus Kovačević je istakao i da se, uprkos navedenom, tokom nekoliko poslednjih sednica Naučno-nastavnog veća ETF raspravljalo o tome da li će biti izjašnjavanja o projektu „Jadar“, te da je u tom pravcu postojao „snažan pritisak iz same institucije“, koji je na kraju i isprovocirao ostavku Gvozdića i njegovih saradnika.

Podsećamo da su „Novosti“ tokom prethodnog perioda izveštavale o planovima „ekoloških“ aktivista Zlatka Kokanovića i Nebojše Petkovića da preko svoja tri „insajdera“ obezbede podršku ETF za lidere opozicije sa kojima sarađuju. Kokanović i Petković su za navedeno angažovali akademika i profesora ETF Slobodana Vukosavića, inače bliskog „Savezu ekoloških organizacija Srbije“ i lideru „Ekološkog ustanka“ Aleksandru Jovanoviću Ćuti, zatim profesorku ETF i aktivistkinju „Zeleno-levog fronta“ Aleksandru Smiljanić, blisku Demokratskoj stranci, kao i profesora ETF Milana Bjelića, bliskog Nebojši Zelenoviću.

Upravo je ta „crna trojka“ na sednicama Naučno-nastavnog veća ETF kontinuirano insistirala na tome da se taj fakultet izjasni protiv iskopavanja litijuma i pruži podršku daljim „ekološkim“ protestima i blokadama saobraćajnica. U tom cilju su vršili gotovo nepodnošljiv pritisak na rukovodstvo ETF, sa jedne strane preteći time da su u mogućnosti da utiču na ukidanje finansiranja pojedinih projekata tog fakulteta, dok su sa druge strane članovima Veća koji ih podrže obećavali učešće u novim, veoma lukrativnih projektima finansiranim iz inostranstva.

S obzirom na to da su pritisci Vukosavića, Bjelića i Smiljanićeve postajali sve bezobzirniji i brutalniji, Gvozdić i njegovi saradnici su, prinuđeni da biraju između struke i politikanstva, odlučili da će radije podneti ostavke na svoje funkcije, nego odstupiti od profesionalnih principa i dopustiti da budu instrumentalizovani od strane pojedinih lidera opozicije u političke svrhe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LJUBAVNA PRIČA EMIRA KUSTURICE: Maja mu je srce zarobila