PRIZNANJE ZA SRPSKU PAMET Stenford univerzitet: Među dva odsto najuticajnijih naučnika na svetu - više od 80 je iz Srbije

Novosti online

14. 10. 2024. u 08:59

NAJBOLjE plasirani naučnici koji trenutno rade na Univerzitetu u Beogradu su: profesor Dragan Pamučar sa Fakulteta organizacionih nauka, doktor Miroslav Dramićanin iz Instituta za nuklearne nauke Vinča i profesorka Gordana Ćirić Marjanović sa Fakulteta za fizičku hemiju.

ПРИЗНАЊЕ ЗА СРПСКУ ПАМЕТ Стенфорд универзитет: Међу два одсто најутицајнијих научника на свету - више од 80 је из Србије

Foto Tanjug

Univerzitet u Beogradu saopštio je danas da se na ovogodišnjoj rang-listi dva odsto najuticajnijih naučnika na svetu Stenford univerziteta našlo više od 80 naučnika iz Srbije.

- Na osnovu kombinovanih bibliometrijskih indikatora, zasnovanih na autorskim profilima baze Skopus, američki Stenford univerzitet je objavio rang-liste dva odsto najuticajnijih naučnika na svetu u naučnim podoblastima, za ovu godinu. Više od 80 naučnika iz Srbije našlo se na ovoj listi. Od tog broja, preko 60 odsto naučnika, odnosno ukupno njih 50 je sa Univerziteta u Beogradu - piše u saopštenju.

Dodaje se da su najbolje plasirani naučnici koji trenutno rade na Univerzitetu u Beogradu profesor Dragan Pamučar sa Fakulteta organizacionih nauka, doktor Miroslav Dramićanin iz Instituta za nuklearne nauke Vinča, i profesorka Gordana Ćirić Marjanović sa Fakulteta za fizičku hemiju.

- Među najuticajnijim naučnicima je i više profesora i istraživača sa Univerziteta u Beogradu koji su penzionisani (doktor Petar Seferović), trenutno zaposleni u drugim srpskim ili inostranim ustanovama (doktori Milan Janić i Dušan Teodorović) ili su nažalost preminuli, ali su njihovi radovi i dalje među najčešće citiranima (doktor Zaviša Janjić) - saopštili su predstavnici Univerziteta u Beogradu.

Stenfordova lista najboljih naučnika je rangiranje koje identifikuje naučnike koji su najbolje citirani u svojim oblastima, saopšteno je.

Zasnovana je na analizi uticaja citata u više naučnih oblasti i podoblasti koristeći podatke iz Skopus neutralne baza sažetaka i citata, koju vode nezavisni stručnjaci i priznati lideri u svojim oblastima.

- Indeksiranje u ovoj bazi je pokazatelj kvaliteta časopisa i uticaja na globalnu akademsku zajednicu, koje može da poboljša vidljivost i kredibilitet istraživanja i podstakne akademsko napredovanje. Konkurencija je oštra, a prvi korak u njenom prevazilaženju je sprovođenje visokokvalitetnog istraživanja, koje mora da bude originalno, značajno i rigorozno - naveo je Univerzitet.

(rt.rs)

BONUS VIDEO: OBRAĆANjE REKTORA BUDUĆIM STUDENTIMA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TESTAMENT MARINKA ROKVIĆA: Otkriveno šta je pevač ostavio vanbračnom sinu