SVE MERE NA JEDNOM MESTU: Maske obavezne od početka epidemije, ali obratite pažnju na ova nova pravila
BROJ novozaraženih korona virusom je u padu, te su na poslednjoj sednici Kriznog štaba donete odluke o popuštanju pojedinih mera.
Međutim, struka ističe da još nije vreme za opuštanje, te su određene mere i dalje na snazi.
Ovo je detaljan spisak svih mera kojih i dalje moramo da se pridržavamo kako bi se borba protiv korona virusa nastavila istim tokom.
Maske, distanca i zabrana okupljanja više od 5 ljudi
Nosenje zaštitne maske i poštovanje distance su mere koje su od samog početka epidemije na snazi, a ostaju i dalje.
Pored toga, još uvek važi i mera zabrane okupljanje više od pet ljudi.
To znači i da se sportske priredbe i dalje neće odigravati pred publikom, a ni slavlja neće moći da se organizuju do daljeg.
Ugostiteljski objekti rade i u zatvorenom
Nova, najznačajnija promena koju su svi sa nestrpljenjem čekali jeste otvaranje i unutrašnjeg dela ugostiteljskih objekata, ali pod posebnim uslovima.
Pravila u zatvorenom delu ugostiteljskog obekta
- korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće),
- zaposleni moraju nositi zaštine maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja,
- ne može se reprodukovati, odnosno emitovati muzika ili izvoditi muzičko-scenski program uživo posle 18.00 časova, iako radno vreme ugostiteljskih objekata ostaje do 22 sata
- ukupna popunjenost objekta ne može biti veća od 50 odsto maksimalne popunjenosti, i
- na ulazu mora vidno biti istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno prostora i broj lica koja mogu biti prisutna (pod korisnim površinom podrazumeva se uslužni deo, odnosno izuzimaju se pomoćne prostorije, toaleti, magacini i sl.) i obaveza posetioca da nose zaštitne maske.
Pravila u otvorenom delu ugostiteljskog objekta
- korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće),
- zaposleni moraju nositi zaštine maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja,
- između stolova mora biti razmak od najmanje dva metra, tako što se taj razmak računa između osoba koje sede za različitim stolovima,
- za stolom ne može sedeti više od pet osoba,
- ukoliko ne postoje stolovi i stolice za sedenje na otvorenom delu, rastojanje između svih prisutnih lica na otvorenom delu mora biti takvo da na svakih 9 metara kvadratnih može boraviti samo jedno lice,
- otvoreni deo objekta mora biti fizički odeljen od javne površine u smislu da se mora postaviti fizička prepreka (barijera) između tog dela i javne površine tako da između korisnika usluga i lica na javnoj površini bude razmak od minimum 3 metra
- ne može se reprodukovati, odnosno emitovati muzika ili izvoditi muzičko-scenski program uživo (tzv. živa muzika) posle 18.00 časova.
Noćni klubovi i dalje zatvoreni
- Verujem da su i noćni klubovi spremni da se pripreme za početak rada. Sačekaćemo malo i onda kada budemo imali ispod 100 zaraženih na dnevnom nivou, možemo da pustimo sve da radi kao što je normalno - rekao je epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović odgovarajući na pitanja o radu noćnih klubova posle 22 časa.
(Kurir)
MASK ŠOKIRAO O ZELENSKOM: On je šampion svih vremena, izveo jednu od najvećih pljački SAD-a
ILON Mask, američki milijarder i budući šef komisije za smanjenje savezne vlade u administraciji novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, nazvao je Vladimira Zelenskog šampionom svih vremena za „jednu od najvećih pljački“ Sjedinjenih Američkih Država.
30. 12. 2024. u 15:29
DRAMA U KOMŠILUKU: Otkrivena nepoznata letelica, stanovnici upozoreni da potraže skloništa
RUMUNSKI radarski sistemi otkrili su sinoć mali leteći objekat, za koji se sumnja da je dron, koji je ušao u nacionalni vazdušni prostor do šest kilometara u jugoistočnom okrugu Tulčea, saopštilo je ministarstvo odbrane Rumunije.
27. 12. 2024. u 09:23
ISTINA O SLANINI I SVINjSKOJ MASTI: Stručnjaci otkrivaju - šta zaista jedemo
TRADICIONALNE namirnice poput svinjske masti, slanine i luka zauzimaju posebno mesto u kulinarskoj tradiciji mnogih regija, posebno na ovim prostorima.
31. 12. 2024. u 15:10
Komentari (0)