DAVALI PARE NA ZAJAM, PA ZARAĐIVALI NA SIROTINJI: Treće OJT podiglo optižnicu protiv trojice zelenaša

J.D.Lj.

26. 09. 2024. u 15:52

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv J.S., Z.Z. i R.G. iz Batajnice zbog sumnje da su u Batajnici izvršili ukupno 23 krivična dela na štetu deset oštećenih lica.

ДАВАЛИ ПАРЕ НА ЗАЈАМ, ПА ЗАРАЂИВАЛИ НА СИРОТИЊИ: Треће ОЈТ подигло оптижницу против тројице зеленаша

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Tužilaštvo je Trećem osnovnom sudu u Beogradu predložilo da okrivljenom Z.Z., sa nadimkom “Pinokio”, zbog pet krivičnih dela zelenaštvo i dva produžena krivična dela iznuda u pokušaju izrekne jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina i 8 meseci i novčanu kaznu u iznosu od 2.500.000 dinara.

Za J.S. je zbog tri dela zelenaštvo, tri produžena krivična dela prinuda u pokušaju, kao i zbog ugrožavanja sigurnosti i nedozvoljene trgovine, tražena je jedinstvena kazna zatvora od 5 godina i novčana kazna od 1.500.000 dinara.

Za trećeg okrivljenog R.G., sa nadimkom “Rale”, zbog izvršenja osam krivičnih dela zelenaštvo zatraženo je da mu se izrekne jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 5 godina i novčana od 4.000.000 dinara.

Okrivljenima se stavlja na teret da su od početka 2022. pa do 3. avgusta, po prethodnom dogovoru, davanjem novca na zajam A.B. primili za sebe i ugovorili za drugog nesrazmernu imovinsku korist u iznosu koji prelazi 1.500.000 dinara.

Iskorišćavajući lakomislenost A.B., a potom i teško imovinsko stanje S.B. i M.B., okrivljeni J.S. im je pretnjom u dva navrata teškom telesnom povredom pokušao da prinudi da mu daju novac sa kamatom.

I okrivljeni Z.Z. je pokušao u dva navrata pretnjom da S.B. i M.B. prinudi da daju novac sa kamatom u nameri da sebi i drugim okrivljenima pribavi protivpravnu imovinsku korist.

Optužnim predlogom se okrivljenom J.S. takođe stavlja na teret da je 3.avgusta, na kolovozu ispred kuće V.V. ugrozio njegovu sigurnost pretnjom rekavši: “Noćas ćeš goreti” čime je izvršio delo ugrožavanje sigurnosti. Takođe, tereti se i da je počinio krivično delo nedozvoljena trgovina na taj način što je 4.juna, nemajući ovlašćenje nabavio robu u većoj vrednosti u svrhu prodaje i to 36 kutija “kamagra gela”, 4 kutije “kamagra 100”, 1 papirno pakovanje “kamagra 100” i 6 klastera sa natpisom “vikalis vx 14″.

Optuženima R.G. i Z.Z. se stavlja na teret i da su početkom 2024. po prethodnom dogovoru davanjem novca na zajam A.H., ugovorili za sebeimovinsku korist u iznosu koji prelazi 450.000 dinara, iskorišćavajući njegovu lakomislenost. Onisu počinili i krivično delo na štetu A.G. na taj način što je R.G. tokom 2022. , davanjem novca na zajam, ugovorio za sebe korist od 450.000 dinara, iskorišćavajući teške prilike oštećenog, u čemu mu je sa umišljajem pomogao Z.Z. dajući mu 1.500 evra, koje je on dao na zajam oštećenom.

Optuženom R.G. se takođe optužnim predlogom stavlja na teret i da je u vremenskom periodu od 2023. sve do juna 2024., u više navrata davanjem novca na zajam B.M., L.Đ. i M.K., primio za sebe nesrazmernu imovinsku korist, iskorišćavajući teško imovinsko stanje, nuždu i teške prilike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)