CIKLUS „STIKS“ PRED PUBLIKOM: Izložba slika Jelene Šalinić Terzić u Narodnom muzeju u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

22. 11. 2023. u 17:41

Samostalna izložba slika Jelene Šalinić Terzić pod nazivom „Stiks“ biće otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu u petak, 24. novembra, sa početkom u 18 sati.

ЦИКЛУС „СТИКС“ ПРЕД ПУБЛИКОМ: Изложба слика Јелене Шалинић Терзић у Народном музеју у Краљеву

Narodni muzej Kraljevo

Kako se navodi u najavi, izložba nosi naziv mitološke reke Stiks – granice između zemlje i podzemnog sveta, a radovi su kreirani od prizora reke i stena, koji u horizontalnom i vertikalnom ritmu upućuju na kretanje vode i vremena. Kao polazna tačka-motiv za ciklus „Stiks“ nameću se oskudne, negostoljubive, samodovoljne stene kanjona Morače, koje kod umetnice bude strahopoštovanje.

Jelena Šalinić Terzić rođena je 1976. u Kraljevu, dok je slikarstvo diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu 2000. godine, u klasi profesora Anđelke Bojović. Kod istog profesora je magistrirala 2003. i doktorirala 2016. godine. Radi kao redovni profesor na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, na Odseku za Primenjenu i likovnu umetnost. Član je ULUS od 2001. godine. Izlagala je na 50 samostalnih i preko 300 grupnih izložbi, a njena dela nalaze se u muzejskim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SFEROPULOS ODUŠEVIO DELIJE: Poslao moćnu poruku, evo o čemu se radi (VIDEO)